Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат по-гъвкав подход за дистанционното обучение

Снимка: БГНЕС

Три седмици преди началото на новата учебна година Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование обсъди как ще се процедира в училищата след 15 септември в условията на пандемичната криза. При 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието.

Децата от 1-и до 4-ти клас ще бъдат максимално в училище, с изключение на времето, когато се достигне тъмночервента зона по заразяване. При по-големите ученици ще се пристъпва към ротация. Трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците в клас, каза още служебният образователен министър.

По-гъвкави решения предлагат експертите за въвеждането на дистанционно обучение. Идеята е решението за преминаване към онлайн образование да не се взима на национално ниво, а спрямо ситуацията в отделните общини и региони. Този вариант е по-коректен и адекватен, коментира директорът на видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева:

"Чета, че се предлагат доста гъвкави варианти, надявам се да бъде наистина в зависимост от ситуацията в региона, в града, в самото училище, в самата паралелка, а не да се взимат национални решения, както беше миналата година, и дори когато в града, в училището, няма почти никакви данни за проблем, учехме онлайн. Учениците си се разхождаха по улиците, ходеха си където искат, обаче не ходеха на училище."

Започващата нова учебна година ще е третата поредна, в която ще се наложи неприсъствено обучение за учениците.

"Предпочитам присъственото обучение, разбира се, защото мисля, че няма форма на обучение, която да може да замени контакта между учениците и учителя, пък и дори между самите ученици. Дистанционното обучение ги демотивира, разсейва ги и влошава тяхното образование. Но когато няма друг начин, когато се налага, предпочитам дистанционното обучение, вместо децата ми да се разболеят", е мнението на родител на двама видински ученици.

"Предпочитам дистанционно обучение. Предпочитам да съм вкъщи и да уча, отколкото на училище, където може да се разболея. Съучениците ми липсват, но си наваксахме през лятото... Аз предпочитам училището, защото там мога да се науча по-добре, да пиша на дъската, а не да четем само на компютъра. По-малко учим онлайн", обясниха ученици от Видин.

В писмо до държавните институции обединение на родители поиска да бъде осигурено присъствено начало на учебната година. В противен случай ще бъдат организирани протести, се предупреждава в писмото на гражданското обединение „Да запазим училището като средище за децата“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10