Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Берковица ще представят изложба батик в памет на Рени Петрова

2
Снимка: Петя Генова

Студио "Рениарт"- Монтана, Ателие 11:11 и арх. Момчил Владимиров организират изящна изложба в памет на Рени Петрова. В изложбата са включени произведения, сътворени  от бивши и настоящи ученици на студиото по изобразително изкуство от пленера в Шато Слатина, Община Берковица, проведен от 30.07 до 01.08.2021 г. Пленерът е в подкрепа на мисията на дружеството с нестопанска цел Студио "Рениарт", което бе създадено в края на 2020 г., да подпомага, насърчава и координира различни форми на развитие на изобразителното изкуство за деца и юноши. Студио "Рениарт" бе създадено преди много години от педагога Рени Петрова и през него са минали стотици талантливи деца от Монтана и областта. С усилията на семейството й, на нейни ученици и настоящи преподаватели по изобразително изкуство, студиото продължи заниманията с деца и след кончината на Рени Петрова. Тя бе първата, която използва техниката батик в Монтана и за това този първи пленер бе на тази тематика. Ателие 11:11 е частно арт пространство, организирано от артиста Константин Костов и вече е разпознаваемо за любителите на изкуствата и свободната мисъл. Специално музикално участие на Катерина Еленкова- вокал и китара, и Кристиан Крумов- китара ще даде още един акцент в проявата. Началото е от 18:00 часа на 4-ти септември, ул. "Тимок" 40 /до църквата "Св. Николай Чудотворец"/.

Галерия

Вижте още

Мездра бе домакин на семинар за работа с деца в риск

Семинар на тема "Работа с деца в риск и психоактивни вещества“ се проведе в Мездра. Обучението е част от дейностите, включени в Плана за работа на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Мездра за 2021 г.  В семинара взеха участие обществени възпитатели и членове на..

публикувано на 18.10.21 в 15:13

Започва подмяна на водопровод в мездренското село Руска Бела

От днес служителите на ВиК ООД– Враца започват подмяна на водопровода на един цял квартал в село Руска Бела- ул. "Динко Петров”, ул. "Райко Даскалов", ул. "Георги Кирков", ул."Олег Кошевой", ул. "Васил Левски”, ул. "Ален мак".  От кметството на селото умоляват жителите за търпение и оказване на необходимото съдействие при извършване на ремонтните..

публикувано на 18.10.21 в 15:03

Над 8000 души във Видинско с целева помощ за отопление

Общо 11 008 броя заявления -декларации за целева помощ за отопление са подадени от първи юли до 15 октомври включително в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин, съобщават от Регионалната дирекция "Социално подпомагане". От тях е отпусната целева помощ на 8 242 случая, а броят на отказите е 2 382. В процес на обработка са 384 заявления-..

публикувано на 18.10.21 в 13:54

Във Видин представят програмите за европейскo финансиране

Последната открита приемна на Областен информационен център- Видин от втората обиколка за 2021 г. се провежда днес. Служители на центъра раздават брошури и разясняват възможностите за получаване на финансиране от активните към момента програми на Европейския съюз, обясни Мариела Савкова , управител на ОИЦ-Видин.   "Във втората обиколка основно..

публикувано на 18.10.21 в 12:14

Ясни са претендентите за Националната литературна награда "Йордан Радичков"

10 сборника с разкази са номинирани за най- добра нова книга с разкази от жури в състав професор Георги Каприев, председател и членове: писателите Деян Енев, Румен Леонидов, Горан Атанасов– председател на комисията по култура  в Общински съвет-Берковица, Силва Хачерян от Министерство на културата. Самата номинация вече е признание, а тази..

публикувано на 18.10.21 в 10:50

Задържаха недекларирана валута на ГКПП Дунав мост 2

100 000 недекларирани евро установиха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост при Видин- Калафат  при проверка на товарен автомобил. В ранните часове на 15.10.2021 година при проверка входящ камион, пътуващ от Нидерландия към Турция, шофьорът- турски гражданин е заявил, че няма нищо за деклариране, но при последвалата щателна проверка на..

публикувано на 18.10.21 в 10:41

Православната църква почита паметтта на Свети апостол Лука

На 18 октомври Българската православна църква почита Свети апостол и евангелист Лука, каза за радио Видин отец Илия Симеонов : "Свети Лука бил родом от Ентиохия в Сирия. Получил високо образование, изучил медицина и живопис. След време дошъл в  Йерусалим, където имал щастието да слуша проповедите на Спасителя и да види чудесата, които той правил."..

публикувано на 18.10.21 в 10:26