Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Видин рисуваха в Етъра

5
Снимка: Нана Арт

Малките художници от ателие "Нана Арт" бяха на двудневен пленер в Етъра. Те възобновиха своите занимания по рисуване на открито в така наречените летни пленери. Целта на подобни ателиета на открито е да се разкрие красотата на българското село и на природата - обясни учителят по рисуване Надежда Иванова от ателие "Нана арт": 

"Това нещо вече го планирам повече от два месеца и съм изключително щастлива, че успя да се осъществи преди мерките отново да бъдат затегнати. Всичко мина много гладко. Хората от музея (б.ред. Етнографски музей на открито "Етър") бяха изключително гостоприемни и любезни. Всичко бяха подсигурили. От нас се изискваше просто да рисуваме, да направим едни красиви творби и да си подредим изложбата. Нямах колебание, кое да бъде мястото. Това е единствения етнографски музей, който е на открито, а ние цяло лято рисуваме на открито. Беше много хубаво и изключително емоционално за нас и за децата. Успяхме да рисуваме, да разходя децата из музея. Имахме екскурзовод на разположение. На втория ден успяхме да осъществим изложбата с направените творби. Това, което децата видяха, е едно изключително кътче от България, което трябва всеки да посети. Много от децата бяха ходили вече в музея, но на някои им беше за първи път и беше изключително приятна изненада за тях. Аз ги бях разположила на различни места, така че всеки си хвана неговия ъгъл. Това, което вижда - мостчето с реката, емблематичната синя къща. На родителите много им хареса, на децата също, така че имат желание това да се повтори. Евентуално това ще се случи догодина. Вече имам идеи къде би могъл да бъде втория пленер."

В пленера по рисуване се включиха 16 деца от Видин, най-малкото от които е на 4 годинки, а най-голямото на 13. За 13-годишната Виктория Соколова това бе първо посещение в Етъра:
 
"За пръв път го посещавам и усетих много от него. Имам много добри впечатления, както от хората, които бяха изключително гостоприемни, така и към самата красота на Етъра. Всеки си намери свое нещо, което иска да рисува. Аз нарисувах синята къща и растителността около нея, защото много обичам природата, особено къщи, които са сред природата. Ние цяло лято правехме пленери в града и те бяха като упражнение за големия пленер, който беше много дългоочакван и всички тръпнехме в очакване да го посетим. Цяло лято учехме нови неща и бяхме много подготвени за Етъра."

Заедно с децата на събитието в Етъра присъстваха и родителите им. Пленера се проведе през уикенда на 28-и и 29-и август. На втория ден децата подредиха техните картини в изложба озаглавена "Красотата на Етъра през детските очи" в Етнографския музей на открито - "Етър" и получиха грамоти за участието си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23