Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тя във Видин" празнува своя първи рожден ден

5
Снимка: "Тя във Видин"


Социалният формат "Тя в..." отбелязва една година от своя официален старт във Видин. Началото е поставено през лятото на 2020 година по инициатива на авторите на формата - доброволците на фондация "Екатерина Каравелова" Пловдив. Идеята е на ежемесечни срещи да бъдат представяни успешните жени на Видин, а чрез техните истории да бъдат вдъхновени и други дами да станат победители в своята област. 

Ели Цветанова, която по професия е учител, е един от първите доброволци, обучени и приели ценностите на организацията:

"Ние в началото имахме малко кратък списък на дамите от Видин, които да поканим, но след това установихме с останалите момичета от групата колко много дами от Видин можем да поканим, и то от различни сфери. И ако нашите първи говорителки тогава, на 1 септември, бяха познати лица, то след това започнахме да каним и други, които не са толкова известни, но в същото време се занимават с много интересни неща. Много ще се радвам, ако форматът продължи да се развива, защото Видин заслужава да има такъв формат, защото женската енергия няма мярка, с която да се измери, поне аз не познавам такава. Женската енергия в нашия град е много голяма. Ако правилно я използваме, насочваме, ако се подпомагаме, ако си вярваме, ние можем да направим страшно много неща."

Снимка: Тя във Видин
Ели Емилова, пиар и млада майка, е привлечена от идеите на социалния формат и също става част от доброволческия екип. 

"Идеята за този формат много ми допада. Хареса ми това, че можем да предоставим трибуна да бъде чут гласът на съвременната видинчанка - будител, ако мога така да я нарека, някак си да дадем пример чрез личната история на всяка една дама, да се поучим и да се вдъхновим от пътя към успеха и съответно да се научим да се радваме на чуждия успех. Мисля, че това са качества, които трябва да развиваме като гражданско общество, не само като женска общност."

За година в рамките на социалния формат са проведени 7 срещи, на които са представени вдъхновяващите истории на 17 жени с различни професии. В дните на пандемията, когато противоепидемичните мерки не позволяват събиранията, в социалните мрежи е създадена групата "Тя във Видин", в която членуват близо 500 жени. Друга група представя жени, свързани с града, но живеещи на други места в страната и по света.

Екипът на "Тя във Видин" допълват Никол Крумова, преводач, и Мария Петрова от Регионален център "Читалища- Видин". Всички те отделят от личното си време и напълно доброволно допринасят за случването на формата в града. За първия му рожден си пожелават да са здрави, да продължават да срещат нужната им подкрепа, вдъхновение и любов.

Първият рожден ден на "Тя във Видин" ще бъде отбелязан с тържество, което доброволките на формата подготвят. На него ще бъдат поканени всички вдъхновяващи дами, представили своите истории в рамките на формата, приятели и партньори на "Тя във Видин". Датата и мястото предстои да бъдат уточнени. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23