Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Село на заем" сбъдва мечти в Долни Вадин

14
Снимка: НЧ Съзнание-1927, Долни Вадин

За шеста година село Долни Вадин, община Оряхово се превърна в "Село на заем" през лятото. 20 млади хора напуснаха за дни градовете и избраха селото с около 150 души на брега на Дунав. Инициативата "Село назаем" е на читалище "Съзнание-1927". Тя е в подкрепа на възрастните хора в селото,  повечето от които самотно живеещи, нуждаещи се от разговори и срещи с други поколения. За изпълнението помагат от фондация "Bcause".


Всяко от изданията на "Село на заем" надгражда предишните, а тазгодишното е наречено "Стари приятели", защото привлича участници, които вече познават живота в селото, разказа библиотекарят в читалището Нина Борисова:


"Интересното тази година беше, че доброволците бяха разделени в четири групи. Бяха за по пет дни тук, в Долни Вадин. Всяка една група си имаше и име. От това, което правеха, произхождаше и името. Първите бяха "Зелените сърца", вторите група "Смисъл“, третите - "Вдъхновените“ , а четвъртите - "Пътешествениците“.  Хубавото беше, че успяха да се включат и в културния календар на читалището. С всяка една група успяхме да отбележим годишнини от рождението на български творци - Дора Габе, Илия Бешков, Стефан Цанев. Освен че положиха труд в полза на селото, всяка една група имаше определена задача. Едни от тях обновиха парка с беседка, други помогнаха при леки ремонтни работи на Етнографската къща, други поставиха нови дъски на пейките и обновиха целия център на селото. Основното, което ни беше идея тази година, беше общуването с възрастните хора от селото.“


Венера Загорова сама преди 10 години заменя града със селото. Сега с удоволствие посреща младите хора в дома си:


"Много ми е приятно да се срещам с тези млади хора. Това са ентусиасти, които идват с желание на село.“


За Силвия Радулова "Село на заем“ сбъдва мечтите, както на младите, желаещи да се докоснат до живота на село, така и на домакините, които ги посрещат. В същото време е и шанс за нови познанства.


Десислава Димитрова е сред доброволците в "Село на заем“. Така провокира себе си, а причината за участието и е емоционална. Връщат я към спомените от детството:


"Реших да провокирам себе си, тъй като аз от години се занимавам с храни, със селото, изобщо с проблемите на селото. Реших да видя дали наистина нещата са такива, каквито аз си предсатвям, живеейки в София.“


"Всяка врата в селото е отворена“, разказва Весела Тотева, която е сред доброволците. Желанието и е да преоткрие селото и контактите с по-възрастните хора:


"Исках да разбера дали ще мога да им помогна с нещо. Исках да разбера дали те ще ме научат на нещо, а те ме научиха на толкова много неща. Научиха ме на песни, на танци, как да работя в градината, как да се държа с хората.“


Дияна Христова се включва в инициативата "Село на заем“ без да се замисля и без конкретни очаквания в началото. Възхитена е от спокойствието и простотата на живота на село:


“Някак си успях да го усетя и да го разбера това, че хората в това село живеят изключително просто, в добрия смисъл на думата - без излишно напрежение, без да слагат проблемите на някакъв пиедестал. Спокойно приемат всичко, което се случва. Определено на мен това ми липсва, особено в града.“


"Село на заем" променя възгледите за живота на Галя и Илиян. В "Село на заем“ попадат случайно. Вместо приключение срещат баба и дядо, които вече приемат като свои близки, както и нови приятели.


"В началото беше просто емоция, когато прочетох за проекта, като някакво ново приключение го приех,  а всъщност то се оказа нещо, което изцяло промени вижданията ми за живота - отношението към по-възрастните хора, отношението ми към природата  и всичко около нас“, разказа Галя.

"Всъщност едни непознати хора, на една възраст, на която са майка ми и баща ми, дадоха една голяма любов, такава, каквато не съм очаквал. Приеха ни изцяло в сърцата си, не само в домовете си, обясни Илиян.


В очакване са да се върнат отново, защото знаят, че "Село на заем"  сбъдва мечти, както казват и вярват и инициаторите от местното читалище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00