Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Здравей, здраве" отново във Видин

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Фестивалът "Здравей, здраве" ще се проведе на 18 септември във Видин. Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот, ще бъде организирано при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Посетителите ще могат да проследят богата програма и да се запознаят с интересни лектори, обясни организаторът Лидия Каменова:

"Ние каним лектори, които са малко или повече извън матрицата - хора, които търсят нови знания, нови решения, които наистина помагат на другите да имат един по-смислен и по-добър живот. Започваме с Калоян Гичев, който е автор на сайта "Здрав живот" и действително има вече 20 години експерименти в здравословното хранене. Това ще бъде неговата лекция. Продължаваме с Аида Марковска, която се занимава с родова терапия. След това идва ред на Благовеста Владимирова, която ще ни говори за българските народни шевици и техните послания. Очакваме последния филм на проф. д-р Александър Илиев, специалист по тибетска традиционна медицина, наречен "Монахът - лечител" и се надяваме, че ще е изключително интересен. Фестивалът е от 9:00 до 18 часа. Във втората част започва лекцията "Дрехите и здравето" със световно признатия дизайнер Иван Донев. След това за хипнотерапията като метод за работа върху здравето и за решаване на житейски проблеми ще говори психологът Лора Стоянова. За астрологията, как тя ни помага, ще говорим с астролога Христо Воденичарски. След това за "Карма и прераждане" с Теодор Николов. Накрая ще говорим за чистата храна, чистата пшеница, ГМО културите, нанотехнологиите и това ще са много полезни съвети от видинчанина Иван Попов."
 
Дизайнерът Иван Донев твори в Италия, където и преподава, а участието му във фестивала е с лекция, която разкрива как дрехите могат да влияят на здравето:

"Лекцията ще бъде свързана главно с това какво всъщност обличаме и до каква степен ние, потребителите сме внимателни към нещата, които избираме, когато пазаруваме. Един от честите проблеми при масовото търсене на памучно бельо е, че не четем етикета, защото много често и особено в последните години нашата ненаситност към този продукт кара производителите на самото растение, на памучните плантации да използват изключително голямо количество на пестициди и фунгициди, които за съжаление в един лабораторен анализ на една вече завършена дреха, която сме закачили на закачалка и сме сложили в магазин да продаваме, ако я изследваме, можем да открием остатъци от тези вещества..."

Ателиета по рейки-практики, компютърна диагностика, консултации по родова терапия, боуен терапия, както и базар с биопродукти ще съпътстват фестивала. Откриването е на 18 септември, от 9:00 часа, в сградата на Драматичния театър във Видин.

Вижте още

"Игра на маски" - книга за живота в гимназията

Нека да се върнем назад, много назад, в годините, когато всичко е на живот и смърт, любовта е завинаги, омразата е от сърце и душа, морето е до колене, а животът едва набира скорост! Ние сме само на шестнайсет… и да започнем една игра! Игра на маски, която с годините може би сме позабравили, но някои неща всъщност никога не се забравят...

публикувано на 01.07.22 в 17:15

Wasted Potential - новата група на Видин

Те са млади, талантливи и целеустремени. Музиката е в кръвта им и от малки свирят на различни музикални инструменти. Те са от Видин и създават своя музикална група. Наричат я  "Wаsted potential".   И, макар от скоро, те вече имат участия на различни събития в града.  Ралица Николова е  на 18 години, свири на бас и е вокал на групата, Денис..

публикувано на 01.07.22 в 16:30

Състезание по риболов започна в Ново село

Риболовна надпревара  започна тази сутрин във видинското Ново село. До вчера се бяха записали 15 любители на риболовния спорт.  В тези горещи юлски дни нивото на р. Дунав е спаднал драстично. Запалените рибари знаят, че рибата се е скрила в дълбоките студени води на средното течение. Но те помнят и старата българска приказка „Риба дом..

публикувано на 01.07.22 в 08:55

Летни приключения в музея във Враца

Летни активности за малки и по-големи деца организира Регионален исторически музей - Враца. За любителите на приключенията ще има фото-сафарита, интерактивни-образователни игри, работилници и беседи.  Инициативите започват този вторник, 5 юли от 10 ч. в сградата и двора на музея.  Ще се провеждат веднъж седмично, всеки вторник, като..

публикувано на 30.06.22 в 15:55

Вижда ли се краят на опашките от тирове към Дунав мост 2?

Достигнат е пределният капацитет от възможности за пропускане на товарни автомобили на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" 2. Причините за образуването на опашки от изчакващи пред пункта, е изключително големият брой транспортни средства, увеличението на които се дължи на преориентиране на маршрути на движение на доставките, на..

обновено на 30.06.22 в 15:20

Джулай морнинг във Видин

Джулай морнинг ( July Morning – Юлско утро) е празник, свързан с вълшебния миг да посрещнеш изгрева на 1 юли.  Познат е още като празник на хипитата и е свързан с песента "Julаy Morning“ на английската рок-група „Юрая Хийп“. Може би ще се изненадате, но се празнува единствено в България и никъде в други страни в Европа и по света.  Символичното..

публикувано на 30.06.22 в 15:00

Златни хитове с нов аранжимент ще звучат във Видин

Концерт-спектакъл "Пресътворените песни" със съвременни оркестрации на избрани произведения от Николай Антов ще се състои във Видин. Създателят на  най-популярната група в град Видин за поп музика през 80-те и 90-те – формация "Север" има богат репертоар от авторска музика, който оставя ярка следа в културния живот на града. В концерта са..

публикувано на 30.06.22 в 11:45