Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мездренски състави с участия в Турция и Италия

Снимка: Община Мездра

След близо двегодишно прекъсване поради световната пандемия от Covid-19 Ансамбъл „Мездра“ и Детски танцов състав „Мездренче“ възобновиха своите задгранични изяви.

В края на миналия и началото на този месец двете танцови формации участваха в два международни фолклорни фестивала в Турция. Най-напред те се включиха в първото издание на Фестивала на културата и изкуството на Милас Орен, който се проведе в югозападния турски град Милас, вилает Мугла. Мездренските танцьори имаха два концерта и направиха екскурзия до известния курорт Бо́друм. Ансамбъл „Мездра“ се представи с тракийски танц „Гроздана“, а ДТС „Мездренче“ - с „Джиновски танц“ и „Копаница“.

По време на едноседмичната си визита в югоизточната ни съседка възпитаниците на хореографите Мирослав Аспарухов и Владислав Петров гастролираха и на Осмия международен фестивал на народните танци на Дидим, който се проведе в популярния курорт на Егейско море. Освен представители на страната домакин, в него участваха танцови състави от България, Босна и Херцеговина, Грузия, Иран и Северна Македония. На този фестивал Ансамбъл „Мездра“ и ДТС „Мездренче“ имаха по едно изпълнение, съответно - „Гроздана“ и „Джиновски танц“.

През първата половина на този месец Ансамбъл „Мездра“ ще представи България в 36-ото издание на Международния фолклорен фестивал Sciampitta in Tour 2021, който ще се проведе от 10 до 15 септември в гр. Куа̀рту Са̀нт'Ѐлена, провинция Каляри, остров Сардиния, Италия.


„Фестивалът задължително е с оркестър на живо. Групата ни включва 27 танцьори и четирима музиканти. Ще имаме 6 концертни изяви - три в Куа̀рту Са̀нт'Ѐлена и по една в Маракалаго̀нис, Карбо̀ния и Муравѐра, по време на които ще представим 6 танца от три фолклорни области на страната: северняшките танци „По гроздобер“ и „Гергьовден“, тракийските танци „Копаница“ и „Гроздана“ и шопските танци „Граовска задявка“ и „Шопска сюита“, ", поясни Мирослав Аспарухов, художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра“. 

Във фестивала ще участват фолклорни състави от България, Италия, Румъния и Унгария. Акцент във фестивалната програма ще бъде Вечерта на етническата кухня „Вкусът на Шампита“, на която трима представители на българската и на румънската група ще приготвят по едно традиционно национално ястие в типична местна къща. Мездренските танцьори ще приготвят шопска салата и мусака с продукти, осигурени от домакините.

След завръщането си от Италия Ансамбъл „Мездра“ ще замине отново за Турция, където от 25 септември до 3 октомври ще вземе участие в 15-ия Балкански фестивал на народните танци и култура, който ще се проведе в третия по големина град в югоизточната ни съседка - Измир. Мездренските танцьори ще имат между 10 и 15 концертни изяви, отново с музика на живо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23