Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как стартира преброяването у нас

Снимка: колаж Радио Видин

Стартира 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в страната, което ще продължи до 3 октомври. През първите 10 дни кампанията ще се провежда по електронен път, чрез информационната система  "Преброяване". Още в първите часове от старта ѝ обаче слушатели на Радио Видин сигнализираха за проблеми, възпрепятстващи достъпа до нея. По-късно бе съобщено, че е предотвратен опит за хакерска атака към системата. Електронното преброяване стартира при доста голям интерес, коментира от своя страна началникът на отдел "Статистически изследвания - Видин" Цветан Цветков:

"И да има такъв проблем, той  е временен. Работи се и ще бъде отстранен. Действително интересът към електронното преброяване е доста голям. Доста хора извършват своята регистрация и в момента се опитват да се преброят електронно. Така че, каквито и проблеми да има относно регистрацията или самото преброяване по-нататък, те  са временни и ще бъдат отстранени."
 
Когато информационната система работи, електронното преброяване става бързо. 3-членнно семейство може да се преброи за неповече от 15-20 минути. При регистрацията ще са необходими номер на лична карта и единен граждански номер. Въпросите в електронната карта не изискват предварителна подготовка. 

Всеки, преброил се успешно, ще получи по електронната си поща код, който трябва да предаде на преброител. Преброителите ще ни посещават от 18 септември до 3 октомври. 

Очакванията са над 50% от населението да се преброи електронно. Предишния път този вариант са избрали над 40% от хората. Какви са предпочитанията за настоящата кампания, попитахме видинчани:

"За компютъра не съм запозната и не умея да боравя с него, ще очаквам преброителите... Ще чакам преброителите... Преброители да дойдат...
Преброителите. Ако иска дъщерята, може и по електронен... По традиционния начин съм си избрала. Компютърът е по-лесен, но не съм сигурна...
Електронно е по-лесно за мен и по-бързо се обобщават данните, така че би трябвало всички да се включат по този начин... Електронно ще се преброим, по-лесно и бързо е. Миналия път по стария начин бяхме... Електронно, по-лесно е..."

От националната статистика призоват повече хора да се преброят електронно, защото е по-удобно, а в условията на пандемия и по-безопасно. По Закона за преброяването на населението и жилищния фонд санкцията за отказ от участие е 160 лева, което прави преброяването задължително. 

На територията на община Видин в процеса ще вземат участие 254 преброители. Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната, информират от Общината. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00