Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 септември 2021 година

Снимка: Любо Андреев

Ресторантьори, бармани и сервитьори, собственици и служители на казина и дистрибутори излязоха на протест в Монтана срещу въведените заради ковид ограничения. 



81 са новите случаи на COVID-19 в Северозападна България.
Най-много са в област Монтана - 39, следва Враца с 23 и Видин с 19 новоустановени заразени с коронавирус. 1956 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Положителни са малко над 8 процента от направените 24 142 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. През последното денонощие в страната са ваксинирани 12 464 души. 99 са поставени вчера в област Видин, 347 във Враца, 100 в Монтана.


Новите ограничителни мерки на здравния министър забраняват провеждането на Врачанския панаир, съобщиха от местната управа. През последните дни бяха обсъждани варианти за реализирането му, съобразно действащите мерки. Въпреки това, забраната е категорична и панаирът ще бъде отложен за неопределено време.


Днес се навършват 77 години от Деветосептемврийският преврат- насилственото свалянето на  правителството на Константин Муравиев и идването на власт на правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Денят се чества като национален празник до 1990 година. Годините на социалистически строй в страната продължават да разделят общественото мнение, показа анкетата на Радио ВИДИН.


4000 деца в Монтана тръгват на училище на 15 септември. Ремонтите в училища и детски градини в община Монтана са приключили. Пътната маркировка пред учебните заведения също е обновена.
 

На 15 септември над 500 деца ще прекрачат прага на класните стаи в община Белоградчик. Всички училища са готови да посрещнат учениците си, информират от Общината.


Успешно приключи лятната изпитна сесия 2021 за международно признатите сертификати на Кеймбридж в оторизирания изпитен център на Училища ЕВРОПА. Изпитите се проведоха в 11 града в България, като тази година кандидатите за сертификати на  Кеймбридж в Северозападна България бяха 137 - от Монтана, Вършец, Видин, Враца, Мездра, Лом и Козлодуй. Процентът на успешно положилите изпитите надмина 90 %, като за кандидатите от Монтана достигна впечатляващите 100%.


556 000 лв. безвъзмездна финансова помощ са получили 63 фирми от област Монтана по програмата за подкрепа с оборотен капитал, съобщиха от Националната агенция за приходите. Всички дружества, получили такава помощ, трябва да представят отчет с информация за същността на проектната дейност. 


Проектът за приемна грижа "Приеми ме 2015" се удължава до 31.12.2022 г. в община Кула. Там към момента има 15 утвърдени приемни семейства. Три от тях са в село Тополовец,  две в село Цар Петрово, в град Кула приемните семейства са 10. Децата, които пребивават в тях, са 19, на възраст между една и 18 години.


В Монтанско продължават бракониерските набези срещу дивите животни. Последният случай е отпреди дни, когато в района на село Горна Лука е намерено отстреляно животно. 



Фолклорни, танцови и певчески самодейни състави ще зарадват жителите на ломското село Ковачица с концерт на открито. Събитието ще се проведе на 10 септември 2021 г.  от 10:00 часа на селския площад. На 16 септември празникът ще продължи в село Сталийска махала, а на 25 септември - в Лом, при спазване на всички противоепидемични мерки.


Планираните културни мероприятия за Деня на Лом, 17 септември, "Вяра, Надежда, Любов", няма да се състоят, информираха от общинската администрация. Причината е влизането в сила на новите противоепидемични мерки на здравните власти, които ще продължат до 31 октомври 2021 г.


Завърши изграждането на всички 7 нови изкуствени неравности по пътното платно в Козлодуй, по отсечката водеща към Ботев парк - улиците "Христо Ботев" и "Радецки", съобщават от общинската администрация. На изкуствените неравности е поставена маркировка и са обозначени със знаци. Решението за изграждането на неравностите и местата, където са поставени, са съгласувани с Районното управление на полицията, уточняват от Община Козлодуй.


Видеоклип в 4К формат на Белоградчишките скали засне видинчанинът Мартин Георгиев. Целта на видеото, което може да бъде открито в социалните мрежи е да популяризира една от красотите на Северозападна България.


9 септември е Световен ден на красотата. Красотата остава субективно понятие, като през годините и различните епохи идеалите са се променяли. 


С Дни на отворени врати и демонстрации във Видин ще бъде отбелязан 14 септември, професионалният празник на служителите от структурите за "Пожарна безопасност и защита на населението".  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05