Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови възможности за шофьорите във връзка с коронакризата

Лични документи
Снимка: ОД на МВР

Удължава се срокът за валидност на шофьорските книжки във връзка с коронакризата, съобщават от Единния информационен портал.


"В момента тече прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19, срокът на валидност на свидетелствата за управление на МПС,  който е изтекъл между 01.09.2020 г. и 30.06.2021 г. се удължава с 10 месеца, считано от датата на изтичане на срока на валидност. Ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата валидност се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.

Важно допълнение: всички свидетелства за МПС, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година, съгласно предишен Регламент (ЕС) 2020/698, и е изтекъл в периода 01.09.2020 г. до 30.06.2021 г., се удължава с 6 месеца или до 01.07.2021 г. - която от двете дати е по-късната...", обясни за Радио ВИДИН гл. инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор Пътна полиция Видин.



Новото е, че са въведени някои изменения по отношение на подмяната на свидетелствата за управление на моторни превозни средства /МПС/.


"Относно измененията и допълненията в Закона за българските лични документи във връзка с функционалната компетентност на органите на националната полиция, по отношение на член 35 ал. 9.3 от Правилника за устройството и дейността на министерството, се въведоха някои изменения по отношение на подмяната на свидетелствата за управление на МПС в някои случаи. По-конкретно: при изтичане срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, при смяна на фамилията, както и при издаване на дубликат, вече ще могат да се изпълняват тези услуги като ускорени до 3 работни дни."


От Единния информационен портал припомнят, че всички лични карти, чийто срок на валидност изтича, подлежат на подмяна в 1-месечен срок, тъй като съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, удължаването на сроковете на валидност за личните карти и паспортите е валидно само за тези, изтичащи в периода от 13.03.2020 г. до 31.01.2021,

Гражданите не е задължително да подменят паспортите си. Паспортите с изтекъл срок на валидност подлежат на връщане на органа, който ги е издал, в 3-месечен срок след изтичане на валидността.

Информация за административните услуги по линия на "Български документи за самоличност", работното време и т.н. може да бъде намерена на сайта на съответната областна дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес.

Подробностите - в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00