Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Берковица е готова за учебната година

Снимка: Петя Генова

Детските градини и училищата на територията на община Берковица са готови за старта на новата учебна 2021/2022 година. На 15 септември за първи път прага на родното училище ще прекрачат 60 първокласници. Общо 1234 са учениците в общината – 828 в основните и 406 в средните училища.

 256 са децата в предучилищна възраст, които ще се обучават в детските градини. Още 35 деца в задължително предучилищно образование се обучават в две от основните училища – в 4. ОУ „Георги С. Раковски“ и във 2. ОУ „Христо Смирненски“, където са обособени 3 подготвителни групи за 5- и 6- годишните подрастващи.

Сформирани са 9 маломерни паралелки в основните и средните училища на територията на община Берковица. Средищното 2. ОУ „Христо Смирненски“ приема ученици от населените места Боровци, Мездрея, Котеновци, Комарево, Бистрилица, Гаганица и Ягодово, като учебното заведение осигурява транспорт за своите възпитаници.

  Образователните институции вече са сключили договор за доставка на горива за предстоящия отоплителен сезон. Създадена е и организация за работа в условия на извънредна епидемична обстановка.  

  Материално-техническата база в детските заведения и в училищата е в много добро състояние, отговарящо на съвременните изисквания за провеждане на учебно-възпитателен процес. Педагозите ще посрещнат възпитаниците си в освежени класни стаи и занимални, както и с обновено обзавеждане. Единствено продължава цялостния ремонт в Лесотехническата професионална гимназия и нейните възпитаници за предстоящите два месеца ще се обучават като втора смяна в сградатана Гимназия „Д-р Иван Панов“. За първа година и единствена на територията на страната ЛПГ разкрива паралелка по специалност кинология.

Доставени са учебниците, учебните помагала и задължителната училищна документация. Сключени са договори за доставка на хранителни продукти в детските градини. Осигурени са здравословни и безопасни условия за обучение и възпитание на децата и учениците.

Училищата в общината имат готовност за работа в електронна среда и са подготвени да провеждат обучение от разстояние.


Вижте още

Бебе на 7 месеца от Монтанско с COVID-19

Бебе на седем месеца е с коронавирус. Най-възрастнияj от новозаразените е на 90 години, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Монтана. В понеделник са потвърдени нови 231 случая на COVID-19. За времето от петък до понеделник от коронавирусна инфекция са починали 18 души – 6-ма мъже и 12 жени. Те са на възраст от 47 до 94 години. Към 26..

публикувано на 26.10.21 в 13:43

Испанският посланик: „Най-успешната испанска инвестиция е в Монтана”

Испанският посланик в България Алехандро Поланко посети Монтана и разговаря с кмета на общината Златко Живков. На срещата присъстваха представителите на испанското дружество АТУСА. Дипломатът разгледа и двете бази на фирмата в Монтана, в които се  произвеждат тръбни чугунени продукти, хидравлични възли и детайли. „Това е най-голямата..

публикувано на 26.10.21 в 12:24

Кметовете на Лом и Видин ще работят за ускорено газифициране на двата града

Ускорено газифициране на Лом и Видин, както и конкретни действия за постигане на тази цел, обсъдиха кметовете на двата града д-р Георги Гаврилов и д-р Цветан Ценков в Лом. По време на работната среща бе набелязан план с конкретни действия за постигане на целта, което, според градоначалниците, ще даде тласък в съживяването и икономическото..

публикувано на 26.10.21 в 11:08

В Зверино честват храмов празник

Димитровден е празник на Православния храм “Свети Димитрий” в село Зверино Църквата "Св. вмчк. Димитър Солунски" се намира в най-многолюдното село в Община Мездра. Разположена е непосредствено до брега на река Искър. Построена е върху основите на по-стара църква от XIV век преди повече от 100 години. Осветена е на 8 ноември 1905 г...

публикувано на 26.10.21 в 10:46

Значителен ръст на новозаразени във Врачанско

Още 10 жители на врачанска област, хоспитализирани в болници заради коронавирус, са загубили битката за живота си през изминалото денонощие, съобщиха от регионалната здравна инспекция. От там отчетоха огромен ръст на новите заразени с вируса на 25 октомври. 182-ма са дали положителен резултат за коварната зараза. За първи път от..

публикувано на 26.10.21 в 09:42

Родители във Видин не желаят децата им да бъдат тествани за COVID-19

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката предлагат щадящи бързи тестове за най-малките ученици. Предвижда се те да се правят два пъти седмично. Родители във Видин не са склонни децата им да бъдат тествани постоянно, въпреки че предпочитат обучението да е присъствено, показа анкета на Радио ВИДИН: "Точно при малките..

публикувано на 26.10.21 в 09:16

Над 160 000 българи имат днес имен ден, празнуват и строителите

Днес православната църква отбелязва паметта на един от най-почитаните светии- великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. В храмове в цялата страна ще има празнични богослужения. На Димитровден близо 162 хил. българи имат имен ден, а строителите отбелязват професионалния си празник. Почитта към солунския воин Димитър е още от времето след мъченическата..

публикувано на 26.10.21 в 09:00