Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Комисар Стилиян Пешев: "Професията ми дава много повече, отколкото ми отнема"

| обновено на 14.09.21 в 15:39
Стилиян Пешев, директор на РД ПБЗН-Видин
Снимка: радио Видин
Съществуват професии, които са изключително  важни за съхраняване на живота и имуществото на хората. Една от тези професии е професията на пожарникаря. Професия, която е колкото привлекателна, толкова и рискова. На 14 септември се отбелязва професионалният празник  на служителите от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР. За професията на огнеборците разговаряме с комисар Стилиян Пешев, директор на Регионална дирекция“Пожарна безопасност и защита на населението”-Видин:

"Да си пожарникар на първо място е съдба, на второ - би трябвало да е призвание, на трето - воля и себеотрицание... Истината е една - ние сме хора, хора със своите тревоги, слабости, успехи и понякога със своите разочарования... Работата ни е трудна, но не чак толкова... Трудна, но и благодарна... При мен се случи случайно изборът на професия... Преди много години, когато завърших математическата гимназия в нашия град и нямах идея как да продължа образованието си и тук се намеси моят баща, послушах съветите му, кандидатствах в Академията и успях да завърша успешно... Пожарната във Видин може да се похвали с модернизация на техниката вече от десетилетие...Това се случи с помощта на европейски  програми... Пожарните коли със сигурност са ни достатъчни... за екипите - при определени ситуации са необходими повече колеги..."


Горските пожари в област Видин, за радост, са по-малко от миналата година. Но това са едни от най-сложните пожари, в тази посока продължава разговорът с комисар Стилиян Пешев:


 "Умението и съобразителността на колегите има значение, но в нашата професия на първо място е екипната работа, всеки освен за собствената си безопасност, се грижи и за тази на своя колега. И така с усилията на всички пожарникари, горските служители, доброволците, военните успяваме да се справим с големите горски пожари... Определено доброволните формирования са важна структура от защитата на населението и ние полагаме усилия за развитието им. При всеки един пожар своевременната намеса е от съществено значение. Това е основната цел на доброволните формирования... В 6 от 11 общини формированията имат пожарни автомобили и специализирано оборудване... Реагираме и при други ситуации, например в събота екип на пожарната спаси паднало куче в шахта, спасяваме котки, лебеди, щъркели... Работата ми дава удовлетворение, увереност да продължаваме напред да помагаме на хората... Професията ми дава много повече, отколкото ми отнема..."


Завършваме разговора ни с пожелания към хората, избрали тази благородна професия:


"Пожелавам на колегите си здраве. Те и семействата им да са здрави и щастливи, да бъдат  не само колеги, но и приятели!... Честит професионален празник!"


Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.

Вижте още

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около..

публикувано на 22.09.21 в 16:05

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на..

публикувано на 22.09.21 в 15:05

Видинчани отбелязаха Деня на Независимостта

Днес се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. В знак на признателност, представители на институции, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк в центъра на Видин. Зам.-кметът Борислава Борисова припомни историческите събития отпреди 113 години и подчерта тяхната важност..

публикувано на 22.09.21 в 12:55

Състоянието на ЕС: какво не успяхме да свършим

По време на годишния дебат за Състоянието на Европейския съюз членовете на ЕП отправиха редица въпроси към председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен относно най-неотложните предизвикателства пред ЕС. Дебатът за състоянието на Европейския съюз Манфред Вебер (ЕНП, Германия) изтъкна социалните и икономическите последици от кризата с COVID-19..

публикувано на 22.09.21 в 10:50

Пътешествие в мистичния свят на древните организират в Белоградчик

Спектакъл- възстановка на древни обреди в светилището на пещера Лепеница ще потопи присъстващите в Мистичния свят на древните в свещената територия на Белоградчишките скали. Събитието ще се проведе за първи път днес. Организатори са Клуб Аргонавти, Академия Орфика с академик Цветан Гайд и Инициативен комитет Белоградчишки скали , каза за Радио..

публикувано на 22.09.21 в 10:10
Буквар

Първи буквар за деца- билингви

 "Четем с Ася и Явор" е името на  първия буквар за ученици с различен от българския майчин език.  Букварът е предназначен за деца, чийто майчин език е различен от българския и за такива, които имат затруднения с четенето в началното училище. Смята се, че 20 % са такива ученици, казва Павлина Радославова от "Заедно в час": "Букварът е..

публикувано на 21.09.21 в 17:00