Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Училищата в област Видин отварят врати за 7 хиляди ученици

Снимка: Радио ВИДИН


Приблизително 7 000 ученици ще прекрачат училищния праг в област Видин. Всички учебни заведения са готови да посрещнат своите ученици на 15 септември, макар и в по-особени условия, условия на епидемия, каза Галя Павлова, временно изпълняващ длъжността началник на РУО - Видин:  
 


Галя Павлова, временно изпълняваща длъжността началник на РУО - Видин:"Прилагат се много стриктно публикуваните от МОН насоки за обучения и действия в условията на извънредна епидемична обстановка... На първо място - поставяне на дезинфектанти на входа на училището, в коридорите, класните стаи, проветряване на класните стаи по време на учебните занятия, дезинфекция на училищните автобуси преди и след курса... Важен момент е носенето на защитна маска. Малките ученици от 1 до 4 клас няма да са задължени да носят защитни маски по време на учебните часове, а само в коридорите... Големите ученици трябва да са с маски и по време на учебните часове... Откриването на учебната година трябва да бъде присъствено с различен начален час за различните класове... Очакваме приблизително около 7000 ученици да дойдат на първия учебен ден..."


В област Видин са въведени 4 нови специалности, обясни Галя Павлова: 


"Има нова специалност в ПГ "Г. М. Димитров" град Дунавци специалност "Полевъдство", в СУ "Васил Левски" град Кула- специалност "Технология на фармацевтични и парфюмерийно - козметични продукти", в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Ново село имаме "Лозаро-винарство", в СУ "Н. Й. Вапцаров" село Дреновец - специалност "Земеделско стопанство"."


И след старта на учебната година ще продължат строителните дейности в ОУ "Иван Вазов" Видин, където се строи  допълнителна сграда, а в СУ "Н. Й. Вапцаров" Ружинци се строи физкултурен салон с топла връзка към училището.


Подробности може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около..

публикувано на 22.09.21 в 16:05

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на..

публикувано на 22.09.21 в 15:05

Видинчани отбелязаха Деня на Независимостта

Днес се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. В знак на признателност, представители на институции, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк в центъра на Видин. Зам.-кметът Борислава Борисова припомни историческите събития отпреди 113 години и подчерта тяхната важност..

публикувано на 22.09.21 в 12:55

Състоянието на ЕС: какво не успяхме да свършим

По време на годишния дебат за Състоянието на Европейския съюз членовете на ЕП отправиха редица въпроси към председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен относно най-неотложните предизвикателства пред ЕС. Дебатът за състоянието на Европейския съюз Манфред Вебер (ЕНП, Германия) изтъкна социалните и икономическите последици от кризата с COVID-19..

публикувано на 22.09.21 в 10:50

Пътешествие в мистичния свят на древните организират в Белоградчик

Спектакъл- възстановка на древни обреди в светилището на пещера Лепеница ще потопи присъстващите в Мистичния свят на древните в свещената територия на Белоградчишките скали. Събитието ще се проведе за първи път днес. Организатори са Клуб Аргонавти, Академия Орфика с академик Цветан Гайд и Инициативен комитет Белоградчишки скали , каза за Радио..

публикувано на 22.09.21 в 10:10
Буквар

Първи буквар за деца- билингви

 "Четем с Ася и Явор" е името на  първия буквар за ученици с различен от българския майчин език.  Букварът е предназначен за деца, чийто майчин език е различен от българския и за такива, които имат затруднения с четенето в началното училище. Смята се, че 20 % са такива ученици, казва Павлина Радославова от "Заедно в час": "Букварът е..

публикувано на 21.09.21 в 17:00