Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смисълът на живота

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. 

"Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "който иска да спаси душата си, ще я погуби, а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси. Каква полза за човека, ако придобие цял свят, всички блага на този свят, а повреди на душата си?..."

Под думата "душа" се подразбира не тази духовна същност на човека, която е една от съставните части на неговото битие, но всичко това, което имаме: наслажденията в този живот, желанията, своята воля, собствената представа за щастие, може би даже и самият живот, земен, телесен. Който иска да запази своя телесен живот с всичките негови желания и прищявки, той ще го загуби. В крайна сметка ние все едно ще оставим земята и всичко, което на нея сме придобили и с каквото сме се наслаждавали, и с празни ръце ще преминем във вечния живот. Нашата душа може да се устремява в различни посоки: както към наслаждението от земните блага, така и към духовното, небесното, макар да се намираме още тук, на земята. Този, който иска да запази душата си за земното съществуване, ще я загуби за безсмъртния и духовен живот. А който я загуби за земния, телесния, временния живот, той ще придобие за нея вечно блаженство.

Господ казва: "Който иска да върви след Мене, ... да вземе кръста си и Ме последва". Какво представлява нашият собствен кръст? Често казват, че нашият кръст – това са житейските трудности, скърби, болести, семейни несгоди. Но всичко това го има не само при християните, но и при невярващите хора. Кръст със кръст не си приличат. Двама разбойника висели на кръстовете редом с Иисус Христос, а в Царството Небесно заедно с Господа влязъл само един.

Животът на християнина – това е постоянна борба с греха. Гениалният руски писател Достоевски, повтаряйки мисъл на древен християнски подвижник казва, че в този свят се води непрестанна война: дяволът се бори с Бога, а полето на битката са сърцата на хората. Ние не сме зрители на тази битка – ние сме участници в нея. Водейки в своето сърце тази духовна борба с Божията помощ, ние се стремим да отвоюваме за Бога своите мисли, чувства, постъпки, за да се изобрази в нас Христос, за да стане нашето сърце обител на Пресветата Троица. И, ако да вършим добро и да не чакаме благодарност за него, стане такава потребност за нас, както дишането, значи, Христос побеждава в нас.

Господ Сам е носил Своя кръст на Голгота, обливайки се в кървава пот. Но Голгота – това не е краят, след Голгота следва Възкресението. И всеки от нас има своя кръстен път, своята голгота, но само, ако бъдем заедно с Христа, тогава след нашата голгота задължително ще последва радостно възкресение. Амин."

Протоерей Светослав Хохлов

В рубриката "Съвременна Библия" – обичате ли задължителните неща? Е, вече знаете защо хората по света се вдигат на протести срещу задължителната ваксинация. Ние никога няма да мислим и вярваме еднакво. Въпреки това, целта на закона е да направи точно това. Както ще разберем от тази среща, ние с вас винаги ще имаме проблеми със закона. Такава ни е природата. Бог също издава закон. Той заповядва на всички човеци по лицето на земята да се покаят. Но на друго място пише, че ни умолява да се примирим с Него. Защо ли?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46

Отбелязваме Деня на програмиста

В Деня на програмиста, 12 септември, разговаряме с Емилиян Кадийски от Враца. Той се занимава с програмиране, организира курсове по специалността, участва и в софтуерни компании, част е от екипа на Враца софтуер общество. По думите му, продуктите създадени от програмисти може да бъдат срещнати във всяка една сфера. Въпреки че интересът към..

публикувано на 12.09.24 в 11:30

В "Музикална зона" на 12 септември 2024 слушаме Бари Уайт

На 12 септември се навършват 80 години от рождението на американската диско – соул звезда Бари Уайт. Дълбокият му "кадифен" глас и до днес докосва всяко женско сърце. Казват, че ако шоколадовата торта можеше да пее, щеше да звучи като Бари Уайт. През 70-те и 80-те години на миналото столетие създава редица хитове, които до момента са в плейлистите..

публикувано на 12.09.24 в 09:00

Видинските училища са готови за новата учебна година

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места.  Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен..

публикувано на 11.09.24 в 15:27