Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актуализация на общинския бюджет и промяна в списъка за капиталови разходи гласуваха във Видин

Снимка: Радио Видин

Актуализация на бюджета за годината и промяна в поименния списък за капиталови разходи гласуваха общинските съветници във Видин. Приети са също и отчет за касово изпълнение на бюджета и изпълнението на сметки за средства от Европейския съюз за миналата година, както и за първите шест месеца на настоящата. Причина за актуализацията са приходи от 284 000 лева от продажби на сгради и земя, които не са заложени в началния план по бюджета.

Общинският съветник Цецо Иванов обяви, че е за актуализацията на бюджета, но поиска уточнение:

"Аз съм за актуализация на бюджета от 284 000 лева, ако това наистина е излишък, но следвайки, че параграф 40-40 го няма в приетия от нас бюджет, за който отчитате, че сте го изпълнили на 83%, имаме план по бюджета да реализираме 438 830 лева от продажба на имоти, или така наречените нефинансови активи. За да актуализираме бюджета с 284 000 лева, би трябвало да имаме приход от продажба на имоти в размер на 720 000 лева. Тогава се явява разликата от над 483 000 се явява този приход, който не е предвиден в бюджета и следва да бъде вкаран в бюджета, за да се изразходи. Това е моето скромно мнение. Можем ли да актуализираме бюджет, в който не сме приели приходи от продажба на нефинаkсови активи, така наречения параграф 40-40, а всички приходи от продажба на имоти сме ги предвидили в параграф 39-00, а именно приходи с неданъчен произход."

Заместник -кметът по финансово- стопанска дейност Цветомира Илиева обясни:

"В бюджета нямаме право да залагаме суми от продажби на активи, които представляват имоти, сгради, гори, земи и т.н, единствено, когато има безлихвен заем, който трябва да се връща към Министерството на финансите, само тогава е допустимо да бъдат заложени приходи от такива продажби и тях да се погасяват евентуално вноските по такива заеми. Това е по указания на Министерство на финансите. Сумата, която е посочена и с която искаме да актуализираме бюджета, действително е постъпления, които са над предвидените."

Коментар след приемането на касовото изпълнение на бюджета за миналата година направи бившият кмет на Видин Огнян Ценков:

"Приехте да се промени бюджетът с увеличение в разходната част, без да бяхме убедени, че реално съществуват приходи."

На заседанието са приети  промени в списъка за капиталови разходи. 185 810 лева са предвидени за основен ремонт на общинските жилища в к-с  комплекси  "Гео Милев" и  "Строител". Ще бъде купена също и вишка за общинското звено по поддържане на уличното осветление. Увеличават се парите за детски площадки и спортни съоръжения в парк "Владикина бахча" и Крайдунавския парк.

За допълнително обсъждане в постоянните комисии са върнати предложенията за Наредба за организация на движението, както и за  реорганизация на работещите в общинското предприятие "Регионално депо за битови отпадъци". Директорът на предприятието ще трябва да представи по-подробен анализ какъв ще е икономическият ефект от предложените структурни промени.

Общинският съвет реши кметът Цветан Ценков да е представител на Общината в предстоящото заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация във Видин  и да гласува "против" бизнес плана на ВиК - Видин.

Аргументите на левицата обяви Димитър Велков:

"Точката е много сериозна  и е свързана с изключително голямо поскъпване на цената на водата, достигайки до цена 5 лева и някакви стотинки, и осем стотинки мисля, че беше. Не е нормално такова рязко поскъпване да има, при положение, че няма нито намаляване на загубите, нито подобряване на услугата, нито събиране на задълженията."

От предстоящото поскъпване са обезпокоени и от дясната коалиция. Председателят на Общинския съвет Генади Велков обяви:

"Аз съм много обезпокоен, не че това е моя работа, защото то е 100 % държавно участие и трябва други да се безпокоят, но съм обезпокоен, защото останах с впечатление, че е пред фалит. При 4 800 000 лева оборот и при над 300 души персонал, означава, че по-голяма част от парите  отиват за заплати. Има една логика в търговските дружества, че когато повече от 30% от приходите отвита за заплати,  това дружество тръгва в една друга посока…Аз много се притеснявам, че ние имаме неизчерпаем източник на вода във видинска област, а може в един момент да се окаже, че водата не стига до домовете."

Заместник-председателят на Общинския съвет  Николай Цветков ще е делегат на извънредното Общо събрание на акционерите на МБАЛ "Св. Петка" АД, което ще се проведе на 4 ноември, решиха също съветниците. Общинско предприятие "Социални дейности" получи за безвъзмездно управление част от общински имот - едното крило на сградата на ГПЧЕ "Йордан Радичков", където ще бъдат преместени Диетично-социалната кухня и Домашният социален патронаж. 


Вижте още

Община Георги Дамяново с нови 6 почетни граждани

На 22 септември Георги Дамяново отбелязва празника на общината. На тържествена сесия почетния знак получиха шестима души. Четирима от тях са лекари и наградата им е за   помощта, която оказват на жителите на общината. Двама получиха признанието посмъртно. Тържествената сесия откри председателят на общинския съвет д-р Мирослав Паньов...

публикувано на 22.09.21 в 17:18

Видин и Монтана с най-малко поставени ваксини, Враца е в средата на класацията

Общият брой на ваксинираните жители на областите Видин и Монтана срещу COVID-19 са по-малко от имунизираните във Врачанско - това показват данните на здравното министерство към 21 септември. Повод за анализа стана отчетът на РЗИ Враца, откъдето обявиха, че към 21 септември над 50 000 жители на областта разполагат със защита срещу вируса,..

публикувано на 22.09.21 в 15:45

Двоен празник отбелязват днес в Долна Кремена

Двоен празник отбелязват днес в мездренското село Долна Кремена - 113 години от обявяването на Независимостта на България и Деня на селото. "Поради наложените ограничения, празничните прояви ще минат по- скромно" , поясни кметът Румен Серафимов. Сред проявите за двойния празник е и изложбата "История разказана в снимки" за бита на Долна Кремена в..

публикувано на 22.09.21 в 14:38

Населението на община Мездра продължава да намалява

Жителите на община Мездра по постоянен адрес са общо 20136, а в общинския център те са 11411, сочат последните данни на общинската администрация. Най-голямото село Зверино е с 1543 жители, следвано от Моравица с 666 души, Боденец 542, Игнатица 486 и Долна Кремена с 481. С най-малък брой жители по постоянен адрес е село Кален, където..

публикувано на 22.09.21 в 11:55

Награждават почетните граждани на община Георги Дамяново

С почетния знак на община Георги Дамяново ще бъдат наградени шестима души. Това ще стане на официална сесия на Общинския съвет от 10:30 часа в заседателната зала. "Заради ковид-мерките на нея ще присъстват само общинските съветници, кметовете на селата и номинираните”, съобщи Лорета Ценова, пресаташе на Община Георги Дамяново...

публикувано на 22.09.21 в 09:26

Нормално започна новата учебна година в общините Кула и Бойница

В СУ "Васил Левски“ в град Кула учебната година започна присъствено, но в безпрецедентна ситуация. За първи път тази есен не учебния процес е на преден план, а безопасността и здравето на ученици и учители.  На 15 септември за първи път прага на училището прекрачиха едва 12 първокласници. Първолаците и тези до четвърти клас включително няма да..

публикувано на 22.09.21 в 09:00

7 от новозаразените с COVID-19 във Врачанско са в болници

7 от новите заразени с коронавирус 37 жители на област Враца са били приети в лечебни заведения. Най-възрастна сред тях е 96-годишна жителка на село Мраморен , която е постъпила в МБАЛ "Христо Ботев". Четирима са новите заболели в Белодробната болница във Враца, а по един в Първа частна болница и МБАЛ - Бяла Слатина. Най-младият от тях е на 44 г. от..

публикувано на 22.09.21 в 08:55