Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

2500 ученици посрещат училищата в Лом

Снимка: Владимир Недев

В първия учебен ден близо 2500 ученици ще влязат в класните стаи на 11-те училища на територията на община Лом. 

И през новата учебна година първокласниците ще са под 200, а основната причина за тази негативна тенденция е постоянната миграция и намаляването на раждаемостта в региона. 

Във всички учебни заведения, без Основно училище „Константин Фотинов”, ще има маломерни паралелки. 

Децата в детските градини са 512, а в яслите – 60. 

През учебната 2021/2022 г. семействата на първокласниците и осмокласниците ще получат еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разходите, като заявленията се подават в местната дирекция „Социално подпомагане” не по-късно от 15 октомври 2021 г. 

За учителите са осигурени безплатни PCR тестове, а с възобновяването на учебните занятия са взети необходимите предпазни мерки за предотвратяване разпространението на COVID-19. 


Вижте още

Преход през "Кръста" и Черепишкия манастир ще се проведе в неделя

Дирекция на ПП "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура" организират разходка до "Кръста" и Черепишкия манастир. Тръгването е в 7:50 ч. от Автогара- Враца. Пътеката е нова и все още непозната, затова смятаме, че ще е интересно за посетителите, каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природния парк: "Интересното е, че ще се мине покрай..

публикувано на 18.09.21 в 17:49

Нова изложба в къща- музей "Иван Вазов" в Берковица

Пътуваща изложба, посветена на 100 години от смъртта на родоначалника на новата българска литература е подредена в къщата- музей "Иван Вазов" в Берковица. Изложбата е под надслов "Рояк от спомени свещени…" и съдържа 18 пана с текст, на които са представени важни моменти от живота и творчеството му, родния му град и дом - къща музей "Иван Вазов" -..

публикувано на 18.09.21 в 17:13

Видинската библиотека закри Лятната програма за работа с деца

Художникът Диян Павлов- Джими гостува в регионална библиотека "Михалаки Георгиев" със своята "Творителница О'Писменехъ!". Децата имаха възможността да направят свой отпечатък на Гутенберговата преса и научиха повече за възникването на писменостите и за средствата, материалите и начините за писане през хилядолетията. "О'Писменехъ" на..

публикувано на 18.09.21 в 16:53

Община Кула се включва в Световния ден на ходенето

Българската федерация "Спорт за всички" организира за 29-и пореден път  Световен ден на ходенето, с цел популяризиране на здравословния начин на живот чрез практикуване на най-лесно достъпната и естествена форма на физическа активност- ходенето.  Тематичното събитие в град Кула ще се проведе на 3 октомври (неделя) от 10.00 часа на централния..

публикувано на 18.09.21 в 16:30

В Игнатица предстои ремонт на улица

Ремонт на покрива на кметството на мездренското село Игнатица е направен тази година. Средствата са от община Мездра. Кметът на село Игнатица Иво Христов очаква да бъдат отпуснати средства и за външен ремонт на сградата: "Надяваме се догодина да си направим и вътре. Ремонтите са с капиталови средства на Общината. Те си идват от Общината, ние..

публикувано на 18.09.21 в 15:30

Регистрираха ръст при заразените с коронавирус във Враца и региона

По данни на Регионалната здравна инспекция вчера са били отчетени 41 положителни теста. Сред новоинфектираните има и бебе- момиченце от Козлодуй е било прието за лечение в местната болница. Още 6 от установените вчера с вируса са хоспитализирани в лечебни заведения - четирима от тях са в Белодробната болница във Враца, а по един в Мездра и Бяла Слатина...

публикувано на 18.09.21 в 10:05

Петима в болница след катастрофа във Врачанско

След катастрофа между ТИР и служебен автомобил на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" петима души са в болница. Инцидентът е станал вчера на път във Врачанско, съобщават от полицията, без да конкретизират дали става дума за трасето II-15 между Враца и Оряхово или международния път Е-79.  Властите са пестеливи и по отношение на това какви са били..

публикувано на 18.09.21 в 09:55