Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реконструират площада в Зверино за 150 дни

Снимка: община Мездра

Със символична „първа копка“ официално стартираха строително-монтажните работи по изграждането и благоустрояването на централното площадно пространство в Зверино.

Проектът се реализира със средства в размер на 610 000 лв., отпуснати като допълнителен трансфер по бюджета на Община Мездра за 2020 г. с Постановление №360/ 10.12.2020 г. на Министерския съвет с премиер по това време Бойко Борисов.

Проектът предвижда изграждане на три функционални зони на централния площад в Зверино, които съвпадат с вертикалното деление на нива. В най-високата зона, „централния площад“, ще бъдат обособени паркинг за 16 бр. леки автомобили и централно площадно пространство с декоративна настилка. Съществуващата автоспирка ще бъде изместена в югоизточната част на площада, като е предвиден и „джоб“ за автобусите. В централната ос на площада ще има стълби за връзка с втората зона - тази за социални контакти.

В нея е предвиден форум със сцена с диаметър 16 м и седящи места, разположени амфитеатрално. В ос, успоредна на подпорните стени, ще бъде изграден Мемориал на загиналите във войните за национално освобождение и обединение. Монументът ще представлява полукръг с малък обелиск и каменни блокове с имената на загиналите герои. За хората с увреждания ще бъде осигурена достъпна среда чрез направа на рампа с тактилна настилка и парапет. Около форума е предвидено декоративно осветление.

Най-ниската, рекреационната зона, близо до река Искър, ще бъде с най-богато озеленяване. Връзката със съседната зона ще става чрез съществуващо стълбище и рампа за хора с увреждания. Алейната мрежа ще бъде организирана така, че да осигури всички възможни връзки. В центъра ще има кът за почивка с дървена пергола и кът с фонтанка.

Общата стойност за изпълнение на всички дейности по договора са в размер на малко над 600 хил. лв. с ДДС, а срокът за неговото изпълнение - 150 календарни дни от датата на откриване на строителната площадка - 07.09.2021 г, съобщават от община Мездра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19