Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Председателят на ОбС-Видин Генади Велков: Не зависим от капризите на външни фирмии

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат решени. Допълни, че със създаването на общинско предприятие не само е прекратен последният договор с външна фирма, но и градът е по-чист:

"Наистина градът започна да се чисти по-добре. Да се работи по-добре. Закупихме си собствена техника, което е изключително благоприятно и разбира се продължаваме да закупуваме. Съвсем скоро ще бъдат закупени още две малки камиончета  и още един багер. Догодина  трябва да закупим още една сметоизвозваща машина, защото тези пет, които имаме, са прекалено натоварени. За мен това е най-важното, защото първо- градът се чисти много по-добре, предполагам всички ще го признаят, и второ, защото не зависим от капризите на никакви външни фирми. Само искам да кажа нещо, което слушателите може би не знаят. Когато Община Видин прекрати договора, плати 400 000 лева, които бяха за забавени плащания и за лихви на фирмата, с която прекратихме договора."
Генади Велков, председател на ОбС-Видин
Според Генади Велков все още не е пропусната възможността за газификация на Видин. За целта са предприети съвместни действия с Община Лом. Стъпките, които трябва да се извървят, са начертани от "Булгаргаз":

"Те са свързани с одит относно това, какво ще бъде потреблението. След това, на следващ етап, мисля, че са две или три фирми, които могат да извършат газификацията, с тях трябва да се разговаря, за да се докара газ до Видин. Едва тогава ще се създаде евентуално дружество и с общинско участие, което да упражнява самата газификация."

По повод проекта за Наредба за организация на движение във Видин, който на последното заседание беше върнат за преразглеждане, председателят на Общинския съвет коментира:

"Понежe възникнаха нови проблеми, нови предложения, които коренно променяха наредбата, затова предпочетох връщане на наредбата, за да може в комисиите да изчистим нещата още веднъж, да направим една наистина добра наредба, защото всички забелязваме, че колите в града са се увеличили няколко пъти. Каквото и да правим, никога не достигат паркоместата. Паркира се в много случаи неправилно това трябва по някакъв начин да бъде регулирано. Не казвам, че напълно ще решим проблемите, но пък ще въведем някакъв ред, който  да е за достатъчно дълго, за да могат хората да свикнат с него и да се съобразяват с всичко, което ще бъде направено."

На заседанието във вторник Общинският съвет упълномощи кмета Цветан Ценков да присъства на Общото събрание на асоциацията на ВиК операторите в региона, но да гласува против бизнес- плана на дружеството по водоснабдяване. Предложението предвижда поскъпване на водата до малко над 5 лева за кубик след около три години. По повод решението Генади Велков каза:

"Ние, исках да избегна ситуацията, при която една част от съветниците, по чисто политическа причина ще ни обвиняват, че ние сме повишили водата на гражданите, което не е вярно. Общинският съвет не може да повиши цената на водата на гражданите. Разбира се, че ако кметът беше гласувал предложението, може би то щеше да мине за бизнес-плана, но пък това не означаваше, че ДЕКВР след три години щеше да разреши такава цена, така че изцяло контролът е на държавата."

За споразумението за съвместна политическа дейност, което  на местно ниво ГЕРБ и коалиция СДС сключиха миналата година, Генади Велков каза, че целта е едно по-добро управление:

"Аз няма да спра да се изумявам колко крехки структури са общините и как няколко грешни действия могат да ги доведат до дългогодишни последици за града и общината. Само ще ви дам пример. В момента текат дела за около 4,5 милиона лева, ако не ме лъже паметта, за пречиствателната станция, която е започната не в предишния, а в по-предишния мандат. В предишния беше завършена. Нали се сещате, че ако Община Видин бъде осъдена по тези две дела, това ще има много сериозни последици. Това са неща, които ние не можем да променим. Важно е, че стъпка по стъпка успяваме да направим Видин едно малко по-добро място за живеене. Тук се надявам да получим и помощ от гражданите на града и общината."

Видинчани не познават работата на Общинския съвет, сочи анкета, която направи Красимир Каменов. Повечето от запитаните не се и интересуват от решенията на местния парламент, но всеобщото разбиране е, че хората, които са избрани, трябва да работят за просперитета на общината:

"И да я следим, и да не я следим (бел.ред работата на Общинския съвет), всеки си прави каквото си иска.... Откакто се пенсионирах, въобще не ме интересуват тия така наречени "бащици на града". Сега хич не ме интересуват, както и цялата политика на общината.... Бих им казала всеки да си гледа неговата работа, а не джобчето... Общинските съветници трябва да помогнат този град да процъфти."

Според Генади Велков, най-важното, което трябва да бъде изпълнено до края на този мандат, е да се привлекат още инвеститори:

"За мен изключително важно е този мандат да успеем да привлечем поне още една- две сериозни фирми, които да инвестират в града. Вече имаме една, която в района на бившата бирена фабрика изгражда своя фабрика. Имаме няколко видински фирми, които инвестират много сериозно. Това също е много важно, защото първо трябва да убедим видинските фирми, че тук е мястото да се инвестира и е много важно наистина да привлечем още една-две фирми, които да работят в града."

Три са досега номинациите за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Видин и общината", каза още председателят на ОбС-Видин. За почетното звание са предложени  Мадлен Радуканова, която спечели олимпийско злато с ансамбъла ни по художествена гимнастика и професор Валентин Джонов от Швейцария за дарителската му дейност. Посмъртно със званието ще бъде удостоен дългогодишният директор на училище "Цар Симеон Велики". Венцислав Станев.  

Заседанието, на което ще се гласуват номинациите, ще се проведе до средата на октомври. По традиция церемонията по удостояването с почетното звание се провежда на тържествено заседание за  празника на града- Димитровден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30