Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Председателят на ОбС-Видин Генади Велков: Не зависим от капризите на външни фирмии

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат решени. Допълни, че със създаването на общинско предприятие не само е прекратен последният договор с външна фирма, но и градът е по-чист:

"Наистина градът започна да се чисти по-добре. Да се работи по-добре. Закупихме си собствена техника, което е изключително благоприятно и разбира се продължаваме да закупуваме. Съвсем скоро ще бъдат закупени още две малки камиончета  и още един багер. Догодина  трябва да закупим още една сметоизвозваща машина, защото тези пет, които имаме, са прекалено натоварени. За мен това е най-важното, защото първо- градът се чисти много по-добре, предполагам всички ще го признаят, и второ, защото не зависим от капризите на никакви външни фирми. Само искам да кажа нещо, което слушателите може би не знаят. Когато Община Видин прекрати договора, плати 400 000 лева, които бяха за забавени плащания и за лихви на фирмата, с която прекратихме договора."
Генади Велков, председател на ОбС-Видин
Според Генади Велков все още не е пропусната възможността за газификация на Видин. За целта са предприети съвместни действия с Община Лом. Стъпките, които трябва да се извървят, са начертани от "Булгаргаз":

"Те са свързани с одит относно това, какво ще бъде потреблението. След това, на следващ етап, мисля, че са две или три фирми, които могат да извършат газификацията, с тях трябва да се разговаря, за да се докара газ до Видин. Едва тогава ще се създаде евентуално дружество и с общинско участие, което да упражнява самата газификация."

По повод проекта за Наредба за организация на движение във Видин, който на последното заседание беше върнат за преразглеждане, председателят на Общинския съвет коментира:

"Понежe възникнаха нови проблеми, нови предложения, които коренно променяха наредбата, затова предпочетох връщане на наредбата, за да може в комисиите да изчистим нещата още веднъж, да направим една наистина добра наредба, защото всички забелязваме, че колите в града са се увеличили няколко пъти. Каквото и да правим, никога не достигат паркоместата. Паркира се в много случаи неправилно това трябва по някакъв начин да бъде регулирано. Не казвам, че напълно ще решим проблемите, но пък ще въведем някакъв ред, който  да е за достатъчно дълго, за да могат хората да свикнат с него и да се съобразяват с всичко, което ще бъде направено."

На заседанието във вторник Общинският съвет упълномощи кмета Цветан Ценков да присъства на Общото събрание на асоциацията на ВиК операторите в региона, но да гласува против бизнес- плана на дружеството по водоснабдяване. Предложението предвижда поскъпване на водата до малко над 5 лева за кубик след около три години. По повод решението Генади Велков каза:

"Ние, исках да избегна ситуацията, при която една част от съветниците, по чисто политическа причина ще ни обвиняват, че ние сме повишили водата на гражданите, което не е вярно. Общинският съвет не може да повиши цената на водата на гражданите. Разбира се, че ако кметът беше гласувал предложението, може би то щеше да мине за бизнес-плана, но пък това не означаваше, че ДЕКВР след три години щеше да разреши такава цена, така че изцяло контролът е на държавата."

За споразумението за съвместна политическа дейност, което  на местно ниво ГЕРБ и коалиция СДС сключиха миналата година, Генади Велков каза, че целта е едно по-добро управление:

"Аз няма да спра да се изумявам колко крехки структури са общините и как няколко грешни действия могат да ги доведат до дългогодишни последици за града и общината. Само ще ви дам пример. В момента текат дела за около 4,5 милиона лева, ако не ме лъже паметта, за пречиствателната станция, която е започната не в предишния, а в по-предишния мандат. В предишния беше завършена. Нали се сещате, че ако Община Видин бъде осъдена по тези две дела, това ще има много сериозни последици. Това са неща, които ние не можем да променим. Важно е, че стъпка по стъпка успяваме да направим Видин едно малко по-добро място за живеене. Тук се надявам да получим и помощ от гражданите на града и общината."

Видинчани не познават работата на Общинския съвет, сочи анкета, която направи Красимир Каменов. Повечето от запитаните не се и интересуват от решенията на местния парламент, но всеобщото разбиране е, че хората, които са избрани, трябва да работят за просперитета на общината:

"И да я следим, и да не я следим (бел.ред работата на Общинския съвет), всеки си прави каквото си иска.... Откакто се пенсионирах, въобще не ме интересуват тия така наречени "бащици на града". Сега хич не ме интересуват, както и цялата политика на общината.... Бих им казала всеки да си гледа неговата работа, а не джобчето... Общинските съветници трябва да помогнат този град да процъфти."

Според Генади Велков, най-важното, което трябва да бъде изпълнено до края на този мандат, е да се привлекат още инвеститори:

"За мен изключително важно е този мандат да успеем да привлечем поне още една- две сериозни фирми, които да инвестират в града. Вече имаме една, която в района на бившата бирена фабрика изгражда своя фабрика. Имаме няколко видински фирми, които инвестират много сериозно. Това също е много важно, защото първо трябва да убедим видинските фирми, че тук е мястото да се инвестира и е много важно наистина да привлечем още една-две фирми, които да работят в града."

Три са досега номинациите за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Видин и общината", каза още председателят на ОбС-Видин. За почетното звание са предложени  Мадлен Радуканова, която спечели олимпийско злато с ансамбъла ни по художествена гимнастика и професор Валентин Джонов от Швейцария за дарителската му дейност. Посмъртно със званието ще бъде удостоен дългогодишният директор на училище "Цар Симеон Велики". Венцислав Станев.  

Заседанието, на което ще се гласуват номинациите, ще се проведе до средата на октомври. По традиция церемонията по удостояването с почетното звание се провежда на тържествено заседание за  празника на града- Димитровден.

Вижте още

Животът в Извор махала- сложен и невъзможен

Така определиха живота в малкото погранично селце Извор махала местни жители. Намира се в община Кула и е почти обезлюдено. От близо 1800 жители в добрите времена, днес тук са останали около 30 жители, чиято средна възраст е над 70 години. Селото възниква с обособяването на отдалечена махала на голямото село Велики Извор, останало в Сърбия, което..

публикувано на 22.10.21 в 18:00
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

" Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти . Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и..

публикувано на 21.10.21 в 10:25

Георги Апостолов: Образователната система се нуждае от преструктуриране, за да отговаря на нуждите на ХХI век

" Уменията на ХХI век са базирани на информационна грамотност, критично мислене, здрав разум, елементарни неща, които работеха в аналоговия свят без никакъв проблем, но дигиталното цунами практически изключи тези механизми . Огромният поток от информация трябва да се посрещне от умение за сортиране . Заплахата е реална за живота и здравето на..

публикувано на 21.10.21 в 10:15

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03

Ще се случи ли строителството на граничния пункт Салаш- Ново корито?

Изграждането на граничен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито отново е на дневен ред.  Споразумението за разкриването му е още от 2007 година между българския президент тогава  Георги Първанов и сръбския Борис Тадич. Седем години след това започва изграждането на пътя към бъдещия граничен пункт при прохода Кадъ боаз, но..

публикувано на 18.10.21 в 14:07

Доц. Надежда Илиева: Ирландия е пример, че демографският колапс може да бъде обратим

Световната история е виждала и по-тежки демографски кризи от настоящата в България, което означава, че колапсът е обратим , каза в "Посоките на делника" доцент Надежда Илиева от БАН. "Ние с доцент Бърдаров даваме пример с Ирландия , която губи над 1/3 от населението си в т.нар Картофена криза, началото на XX век, има масови жертви от глада. Д..

публикувано на 14.10.21 в 10:30