Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представиха филм за силата на социалните дейности

Снимка: Петя Генова


Днес в Младежкия дом в Монтана при спазване на всички епидемични мерки се проведе отворена прожекция на филма на Николай Василев „Ново начало - себе си в другия” .

Представители на социални услуги, Община Монтана, на родителски организации, институции, медии, доброволци припознаха разказите за пет неправителствени организации по време на ковид кризата като свои. Чуха своите мисли и думи. Ковид  ситуацията не само свали маските и се видя истинската работа на хората на първа линия, но доведе до узряването ни, че ще „спасим човечеството“ само ако обединим усилията си.

Прожекцията започна с представяне на най-активната неправителствена организация в Монтана, Сдружение “Закрилници“, която бе и домакин на срещата.

Създателят на сдружението Милен Гечовски разказа за работата на екипа си през изминалите шест години, за предизвикателствата по време на кризата и широката материална, експертна и емоционална подкрепа, която са оказвали на различни социални услуги в област Монтана. Закрилникът вярва в максимата, че „трудните времена раждат силни хора“, точно такива, каквито са и героите на „Ново начало - себе си в другия” .

Филмът представя дейността на пет нестопански организации в сферата на социалната работа, образованието и културата – БЧК, Фондация “Светът на Мария” – София;

Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” – Велико Търново; Сдружение “Граждански инициативи - Ловеч” и Народно читалище “Развитие - 1869” - гр. Дряново. Всеотдайност, осъзната нужда да работят за хората, почтеност, разбирането, че работата „на терен“ е изключително важна по време на криза, обединява тези пет вдъхновяващи разказа, в които и присъстващите се припознаха.

Прожекцията на филма завърши с дискусия с модератор сътрудникът на Радио Видин Петя Генова за мястото и ролята на неправителствения сектор в обществото и смисъла на доброволчеството. Бе представен и Информационен портал на НПО в България, като място за информиране, намиране на партньорства, възможности за работа и финансиране, за вдъхновяване.

Няколко акцента се наложиха по време на разговора:

-  За важната роля на неправителствения сектор при реализиране на социални, образователни и културни каузи;

-  За важността на доброволчеството, като осъзната потребност да помагаш на другите и път към общо съзидание; По този повод Милен Гечовски подчерта

-  Със заслужено самочувствие присъстващите представители на социални услуги и институции, изказаха задоволство от бързата си и адекватна реакция още от първите дни на ковид ситуацията;

-  Бе отчетено, че все още обществото като цяло не осъзнава ролята на социалните работници, образователните и здравни медиатори, въпреки доказаната подкрепа от тях по време на кризата;

-  Бе отчетено, че само обединените усилия на институциите, неправителствените организации, доброволците и всеки отделен гражданин са пътя за справянето с проблемите и за развитието ни не само по време на криза.

Като форма на подкрепа, Милен Гечовски представи на гостите работилничка  „Бисквитките“. Социалното предприятие е част от сдружение „Бъдеще за децата“ и подкрепя пораснали деца с увреждания, като им осигурява условия да изграждат трудови умения и навици и им осигурява възможности за трудова реализация – точно така, както го прави и сдружение „Закрилници“ с работата на младежи в пакетажен цех и производството на мед.

В края на срещата Милен Гечовски благодари на всички присъстващи, заради чиято тиха работа много хора са били подкрепени, а черната хроника е намаляла. Защото, както казва във филма Весела Цанкова от сдружение „Граждански инициативи“ в Ловеч, „липсата на черна хроника означава добре свършена работа“.


Вижте още

Снимката на 19 октомври 2021 година

Професор Николай Овчаров посети разкопките на термите в антична Рациария. Той е научен координатор на шесте приоритетни археологически обекта в страната, между които е и Рациария. В Деня на българския лекар - 19 октомври, годишните си награди връчи Районната лекарска колегия на БЛС във Видин . В категорията "Лекар на годината" бе отличена..

публикувано на 19.10.21 в 17:55
Д-р Наташа Цветкова е

Изявени видински лекари с награди за празника си

В Деня на българския лекар - 19 октомври,  Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ във Видин  връчи  Годишните си награди. В категорията "Лекар на годината" бе отличена д-р Наташа Цветкова , специалист по белодробни болести. Наградата ѝ бе връчена за работата ѝ в доболничната медицинска помощ, която реално посреща COVID вълната...

публикувано на 19.10.21 в 16:44

Столетник от село Подгоре празнува 100-годишен юбилей

Мария Найденова от село Подгоре в община Макреш днес навършва 100 години. Кметът Илия Каменова изненада столетничката с букет  и торта. "Тортата и букета аз й подарих. По- рано е родена, обаче са я записали на 19 и затова днес празнува 100 години. Тя е весела, добре е, само че не вижда и слухът й малко по- слаб. Тук са при нея синът и дъщеря..

публикувано на 19.10.21 в 16:24

Спазват ли се мерките проверяват Здравните власти в Монтана

Три акта за неспазване противоепидемичните мерки срещу коронавируса наложи РЗИ Монтана.  За периода 11 – 17 октомври са извършени 119 проверки.  Най-много са били в търговски обекти – 54, следват 26 в заведения за обществено хранене, 16 в обекти с обществено предназначание, 15 в лечебни заведения, 7 в бензиностанции и една в нощно заведение.

публикувано на 19.10.21 в 15:20

Заболеваемостта мина 800 на 100 000 в Монтана

243-ма с ковид 19 са регистрирани в област Монтана само за един ден. За времето от петък до неделя общо заразените бяха 99.  Така към 19 октомври с инфекцията в региона са 1156 души, съобщават от РЗИ.  За периода 16 – 18 октомври 11 души са загубили битката с болеста.  От новорегистрирани най-младия е на 4 години, а най-възрастния на 87 години...

публикувано на 19.10.21 в 13:30

Проекти за земеделие и енергийна ефективност интересуват хората от Видинско

ОИЦ- Видин проведе приемни на открито с кметове, експерти и граждани  в 11 общини от област Видин. На срещите е представена информация за възможностите за финансиране от четири процедури на Норвежкия финансов механизъм и една подмярка на Програмата за развитие на селските райони.  С въпроси за земеделието, енергийната ефективност на обществени и..

публикувано на 19.10.21 в 13:23

Без присъствени събития за рождението на Радичков

Заради временните противоепидемични мерки и нарасналия брой на заразените с COVID-19 в региона, РБ "Гео Милев" – Монтана отменя присъствените събития, планирани по повод 92 години от рождението на Йордан Радичков. Отменя се организираното поднасяне на цветя на паметника на Радичков и награждаването на победителите в "Маратон на четенето 2021",..

публикувано на 19.10.21 в 12:43