Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВиК Видин иска ревизиране на решението за бизнес плана

Снимка: Радио Видин


Бизнес планът на "Водоснабдяване и канализация" - Видин, който предвижда повишаване на цената на водата до 5 лева през следващите три години, не е приет заради Общинския съвет, коментира инж. Георги Владов, директор на ВиК-Видин.

"От тук нататък какво следва - това е много интересен въпрос, и главният инициатор, за да не са гласува бизнес плана Митко Велков, би трябвало той да отговори на този въпрос, защото последствията са много тежки. Няма как да се финансира правене на Главен водопровод, реконструкция на колектор, чухте ВиК Видин е бенефициент в този проект. В бизнес плана са включени плащането на съответните дялове, които са дължими. Няма откъде да дойде това плащане без да се пипа в цената на водата. Ние в момента имаме много компоненти в цената на водата, които не са предвидени. Няма да говоря за другите, ще ви кажа само за тока. От 103 лв за мегават час в момента имаме цена от 220 лв на мегават час. Никой не иска да растат цените и ние не искаме да растат цените, но когато се казва, че нещо не одобряваме и гласуваме против - трябва да сме наясно какво гласуваме и как може да стане. Хората трябва да имат вода, трябва да могат да ползват ВиК услугите, и за съжаление в момента друг начин за плащането на разходите на ВиК дружеството, освен през цената на водата няма".

Инж. Владов допълни, че очаква КЕВР да разгледат решението за бизнес плана, след което отново ще бъде внесен за гласуване. 
Вижте още

Задържаха недекларирана валута на ГКПП Дунав мост 2

100 000 недекларирани евро установиха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост при Видин- Калафат  при проверка на товарен автомобил. В ранните часове на 15.10.2021 година при проверка входящ камион, пътуващ от Нидерландия към Турция, шофьорът- турски гражданин е заявил, че няма нищо за деклариране, но при последвалата щателна проверка на..

публикувано на 18.10.21 в 10:41

Православната църква почита паметтта на Свети апостол Лука

На 18 октомври Българската православна църква почита Свети апостол и евангелист Лука, каза за радио Видин отец Илия Симеонов : "Свети Лука бил родом от Ентиохия в Сирия. Получил високо образование, изучил медицина и живопис. След време дошъл в  Йерусалим, където имал щастието да слуша проповедите на Спасителя и да види чудесата, които той правил."..

публикувано на 18.10.21 в 10:26

Жители на Георги Дамяново пребиха възрастен човек от Монтана

През вчерашния ден в РУ на полицията в Монтана 72-годишен жител на града е съобщил, че около 12.40 часа на 1 километър преди село Меляне в посока към Георги Дамяново, му е нанесен побой от земеделски производител от същото село и неговия пастир. Пострадалият е изпратен за преглед в ЦСМП в Монтана и му е направена рентгенова снимка, която показала, че е..

публикувано на 18.10.21 в 10:11

До края на октомври се подават декларациите за данъци за третото тримесечие

На 31 октомври изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път, декларации за третото тримесечие на 2021 г. Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета. Тази година 31..

публикувано на 18.10.21 в 09:59

23 нови случая на заразени с COVID-19 във Врачанско

23-ма жители на област Враца са дали положителни проби за COVID-19 през изминалите 24 часа. Двама от тях са хоспитализирани в лечебни заведения. 57-годишен врачанин е постъпил в ИСУЛ в София, а 83-годишен жител на Мездра е в местната болница.  Останалите 21 пациенти се лекуват в домашни условия. Най- младата от тях е 18-годишна девойка от от..

публикувано на 18.10.21 в 09:39

38 са новите случаи на коронавирус в Северозапада

1000 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Близо 18 процента са положителните проби от направените 5683 теста. 86,6 на сто от новите случаи за деня не са ваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. 43 са починалите. От тях над 95% не са ваксинирани. Във Видинско новозаразените са 12, в област Враца- 23 и в..

публикувано на 18.10.21 в 08:20

Общинският съвет във Видин ще заседава днес

За днес е насрочено поредното заседание на Общинския съвет във Видин, след като в миналата седмица не се проведе, поради липсата на кворум. 23 точки са включени в предварително подготвения дневен ред за заседанието. Сред тях е и предложението за нова наредба за организация на движението. Предлага се и промяна в поименния списък за капиталови разходи. В..

публикувано на 18.10.21 в 08:00