Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Огнивото” - най-новата постановка на Ломския театър

Премиерата е на 27 септември

2
Новото представление "Огнивото" на ДТ "Кръстьо Пишурка" Лом
Снимка: радио Видин


Драматичен театър „Кръстьо Пишурка” при Народно читалище „Постоянство 1856” в Лом ще зарадва своите почитатели с най-новата си постановка „Огнивото” по едноименната приказка на Ханс Кристиян Андерсен.

Режисьор на спектакъла е Николай Априлов, който вече  десетилетие работи с театралите от ломското читалище. Априлов не изневерява на своя стил и този път решава да заложи на класическо произведение.

Освен „Огнивото” той поставя на ломска сцена "Българи от старо време" по Любен Каравелов, „Щръклица” от Панчо Панчев,  „Сватбата на Фигаро” от Бомарше, “Хитър Петър” по романа на Петър Незнакомов и  „Двубой” от Иван Вазов. 

Премиерата на „Огнивото” е на 27 септември 2021 г. в читалище „Постоянство”, когато е официалното честване на 165 години читалище и театър в Лом.

Ролите в пиесата се изпълняват от Оля Горгачева, Павел Георгиев, Велияна Димитрова, Румен Михайлов, Иван Михайлов, Петър Петров, Галя Костадинова и др.

Художник на постановката е Светлозар Янакиев, музикален ръководител - Мая Василева, текстът на песните е на Венелин Методиев, костюмите са дело на Диляна Първанова, а хореографията е на Анна Иванова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Министър-председателят Димитър Главчев създаде работна група със задачата да предложи трайно решение на проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщават от Правителствената информационна служба. Целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали..

публикувано на 09.09.24 в 16:00

Патриарх Даниил ще посети Монтана

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи Божествена света литургия в храма „Свети Дух“ тази неделя, 15 септември, в Монтана. Тържествената литургия ще започне в 09:00 часа.  В датата има символика и след 8..

публикувано на 09.09.24 в 15:38

Местна коалиция ще участва в изборите за кмет в село Габровница

Местна коалиция се регистриран за участие в изборите за кмет в монтанското село Габровница . Извънредният вот е на 20 октомври. Местна коалиция „ГЕРБ (СДС и БНД)” се регистрира за участие в изборите за кмет в Габровница. За сега тя е единствената подала документи в Общинската избирателна комисия в Монтана, съобщи говорителят Петко Петков...

публикувано на 09.09.24 в 15:32
Снимката е илюстративна

Въведено е ограничение на движението по врачанска улица заради панаира

Временна организация на движението е въведена в района на спортния комплекс „Христо Ботев“ във Враца . Във връзка с предстоящото издание на Врачанския есенен панаир, който се провежда на територията на спортния комплекс, от днес до 19 септември временно ще бъде ограничено движението по ул. “Спортна” .  Алтернативният маршрут за движещите се..

публикувано на 09.09.24 в 14:59

"Белоградчик рън" и Балонена фиеста предстоят в града на скалите

На 22 септември ще започне поредната туристическа инициатива в района на Белоградчик - "Белоградчик рън" . Тя е съчетана с Балонената фиеста , която се провежда по същото време. Проблем възниква, обаче, с настаняването на гостите, обясни организаторът Александър Александров : "Това го организираме съвместно с "Adventures in Belogradchik" и..

публикувано на 09.09.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Полицията разкри лаборатория за канабис в монтанско село

Лаборатория за отглеждане на канабис е разкрита в частен имот в монтанското село Долна Рикса , съобщават от полицията. Двама жители на Монтана са задържани.  Проверката е извършена вчера, 8 септември, след сигнал, че 27-годишен монтански жител отглежда наркотични растения в ползвания от него имот в населеното място. Криминалистите са установили в..

публикувано на 09.09.24 в 11:54
Наркотикът е открит в допълнително изградени две нефабрични конструкции (кухини) в пода на лекия автомобил.

Прокуратурата разследва опит за пренос на хероин през Дунав мост 2

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за   опит за пренасяне на хероин през границата на страната. Наркотикът е открит в  лек автомобил с българска регистрация на  граничния пункт на Дунав мост 2 на 4 септември.  Общото тегло на наркотичното вещество е 842,45 грама.  Шофьорът на колата и неговият спътник са..

публикувано на 09.09.24 в 11:13