Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще спре ли строежът на новия път Видин-Ботевград?

Снимка: Областна администрация ВидинСтроежът на скоростния път Ботевград-Видин, по подобие на този на АМ "Хемус", е илюзия и манипулация. При строителството му част от трасето не е планирано, посочи преди дни арх. Иван Шишков.

"Магистралата е с един такъв участък, който не е решен. Между Монтана и Мездра не е решен. Участък без решено трасе. От едната страна се строи, от другата страна се строи, но в средата няма трасе".

Не знаем откъде ще мине трасето в Северозападния скоростен път Ботевград-Видин. Има парче от магистралата, което е в средата и не можем да намерим пътя. Има “ин хаус“ поръчка за три от лотовете. Два от тях имат разрешение за строеж, издадени буквално в последните дни на предишното управление на ГЕРБ. Не знаем също и кои са фирмите. След това има участък до Монтана, но подробният устройствен план) е влязъл в съда. От Монтана до Враца пак нямаме трасе, допълни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството в друго свое интервю.

Радио ВИДИН се обърна към Пътната агенция със следните въпроси, чиито отговор все още чакаме:

Чия е вината за констатираните нередности? 

Какви ще са последиците от тази констатация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството? Ще се забави ли изграждането на пътя?

Застрашена и реализацията на проекта за нов скоростен път от Видин до Ботевград, обясни Росица Кирова, народен представител в 45-то и зам.председател на 46-тото НС:

"Проектът е в риск, защото държавата няма, т.е тези, които управляват в момента, нямат приоритет за този път. За тях това е несъществуващо трасе, един експеримент на ГЕРБ. Това не е приоритет. Аз участвам в коалицията ГЕРБ-СДС, защото единствени имат като приоритет този път. Липсата на трасе е безобразна глупост от другарката Комитова. Между Мездра и Враца има обжалване на ниво оценка за въздействие върху околната среда. Има определено трасе, направени проекти, но фабрика за боеприпаси обжалва. Държавата не е постигнала споразумение, останало е на ниво съдебни дела, влачат се три години, но това не значи, че липсва трасе. Това са процедури, през които трябва да се мине. Това не може да спре пътя Видин-Монтана, за който има готови технически проекти, има направени парцеларни планове. За Видин-Ружинци са приключили всички процедури, има влезли в сила разрешения за строеж. Парцеларният план за Ружинци-Монтана е обжалван. През април достигнахме до споразумение с жалбоподателя, дойде новото служебно правителство и вкараха всичко в съда, и до ден днешен се съдят. Когато има решение на Административен съд-Монтана, тогава АПИ ще изпълни решението, така ми каза Комитова".

Редовно правителство е единственият вариант за реализирането на проекта за път, коментира още Кирова.

"Ние в Северозапада, ние във Видин, имаме нужда от този път. Тя не е свързана с нашето желание да живеем в лукс, а с потребност - първична, жизнена, на първо място да сме живи и да имаме връзка с останалата част от света. Искам да има редовно правителство, моля се да има такова. Искам срещу мен да застане редовен кабинет, към когото да отправя въпроси и предложения, с когото да водя диалог. Другарката Комитова обясняваше, че след 4 години ще продължи нещо, ще се възложат нови поръчки. Не приемам този начин на действие. Когато си служебен министър в едно правителство и отговаряш за регионалното развитие, а министърът на финансите ти каже, че няма пари, ти трябва да кажеш "добре". Работата на министъра е да лобира, да обяснява колко е важно, да настоява. Дали са раздадени авансово напред пари или някой е избързал с процедурите, това са технически детайли. Важното е обаче реализацията на това трасе, защото това е глътка въздух за региона".

На 24 февруари тази година бившият премиер Бойко Борисов каза, че строителството на магистралата Видин-Ботевград трябва да бъде завършено до 2 години. 


Вижте още
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С множество награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата след участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" - едно..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря..

публикувано на 26.10.21 в 13:22

Предлагат връщане на малките ученици в училище, но с антигенни тестове

Подготвя се връщането в класните стаи на учениците от училищата, които бяха затворени заради разпространението на коронавируса. Мярката е в сила от миналия четвъртък за  общините, в които случаите достигнаха 750 на 100 000 души население. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV..

публикувано на 26.10.21 в 12:35

Стартира програма за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици

Фондация "Заедно в час" стартира програмата „Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”. Програмата има за цел да се стимулират училищата, които  да предложат и приложат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици. Данните сочат, че 44% от учителите..

публикувано на 26.10.21 в 12:30

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е р ано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун:  "Хората, усетили принуда в това..

публикувано на 25.10.21 в 15:42

Конкурс за детска рисунка организират в Буковец

Конкурс за детска рисунка на тема "Моят любим народен будител'' организират от НЧ "Просвета-1925" с. Буковец.  Конкурсът се организира по случай наближаващия Ден на народните будители 1 ноември. Няма ограничение за възраст и материалите, с които ще рисуват децата. Рисунките може да бъдат изпращани под формата на снимка на лично съобщение във..

публикувано на 25.10.21 в 15:05

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова: "...В момента в центъра..

публикувано на 25.10.21 в 14:55