Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли строежът на новия път Видин-Ботевград?

Снимка: Областна администрация Видин



Строежът на скоростния път Ботевград-Видин, по подобие на този на АМ "Хемус", е илюзия и манипулация. При строителството му част от трасето не е планирано, посочи преди дни арх. Иван Шишков.

"Магистралата е с един такъв участък, който не е решен. Между Монтана и Мездра не е решен. Участък без решено трасе. От едната страна се строи, от другата страна се строи, но в средата няма трасе".

Не знаем откъде ще мине трасето в Северозападния скоростен път Ботевград-Видин. Има парче от магистралата, което е в средата и не можем да намерим пътя. Има “ин хаус“ поръчка за три от лотовете. Два от тях имат разрешение за строеж, издадени буквално в последните дни на предишното управление на ГЕРБ. Не знаем също и кои са фирмите. След това има участък до Монтана, но подробният устройствен план) е влязъл в съда. От Монтана до Враца пак нямаме трасе, допълни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството в друго свое интервю.

Радио ВИДИН се обърна към Пътната агенция със следните въпроси, чиито отговор все още чакаме:

Чия е вината за констатираните нередности? 

Какви ще са последиците от тази констатация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството? Ще се забави ли изграждането на пътя?

Застрашена и реализацията на проекта за нов скоростен път от Видин до Ботевград, обясни Росица Кирова, народен представител в 45-то и зам.председател на 46-тото НС:

"Проектът е в риск, защото държавата няма, т.е тези, които управляват в момента, нямат приоритет за този път. За тях това е несъществуващо трасе, един експеримент на ГЕРБ. Това не е приоритет. Аз участвам в коалицията ГЕРБ-СДС, защото единствени имат като приоритет този път. Липсата на трасе е безобразна глупост от другарката Комитова. Между Мездра и Враца има обжалване на ниво оценка за въздействие върху околната среда. Има определено трасе, направени проекти, но фабрика за боеприпаси обжалва. Държавата не е постигнала споразумение, останало е на ниво съдебни дела, влачат се три години, но това не значи, че липсва трасе. Това са процедури, през които трябва да се мине. Това не може да спре пътя Видин-Монтана, за който има готови технически проекти, има направени парцеларни планове. За Видин-Ружинци са приключили всички процедури, има влезли в сила разрешения за строеж. Парцеларният план за Ружинци-Монтана е обжалван. През април достигнахме до споразумение с жалбоподателя, дойде новото служебно правителство и вкараха всичко в съда, и до ден днешен се съдят. Когато има решение на Административен съд-Монтана, тогава АПИ ще изпълни решението, така ми каза Комитова".

Редовно правителство е единственият вариант за реализирането на проекта за път, коментира още Кирова.

"Ние в Северозапада, ние във Видин, имаме нужда от този път. Тя не е свързана с нашето желание да живеем в лукс, а с потребност - първична, жизнена, на първо място да сме живи и да имаме връзка с останалата част от света. Искам да има редовно правителство, моля се да има такова. Искам срещу мен да застане редовен кабинет, към когото да отправя въпроси и предложения, с когото да водя диалог. Другарката Комитова обясняваше, че след 4 години ще продължи нещо, ще се възложат нови поръчки. Не приемам този начин на действие. Когато си служебен министър в едно правителство и отговаряш за регионалното развитие, а министърът на финансите ти каже, че няма пари, ти трябва да кажеш "добре". Работата на министъра е да лобира, да обяснява колко е важно, да настоява. Дали са раздадени авансово напред пари или някой е избързал с процедурите, това са технически детайли. Важното е обаче реализацията на това трасе, защото това е глътка въздух за региона".

На 24 февруари тази година бившият премиер Бойко Борисов каза, че строителството на магистралата Видин-Ботевград трябва да бъде завършено до 2 години. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00