Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В училището в Раковица учат децата да се справят с живота

Снимка: Радио Видин

Училище "Христо Ботев" във видинското село Раковица, което е със статут на защитено, събира децата от няколко села. Първокласниците тази година ще са трима. Ще учат в слята паралелка с четвърти клас. С нетърпение очакват да отворят букварите:


"Искам да съм умна. Да се науча да чета, да пиша, да рисувам, да смятам."  


На началния учител Мариела Митрова се налага едновременно да преподава в първи и четвърти клас:


"Една много сложна задача. Четвърти клас имат външно оценяване, а с първи клас имаме ограмотяване. Справяме се с общи усилия и даваме всичко от себе си за да вървят напред."


Училището в Раковица е построено преди 90 години и някога класните стаи били пълни. Сега вратите продължават да са отворени, но за 20 деца, казва директорът  Борислав Тодоров:


"За съжаление просто селата тук обезлюдяха. Има предимно възрастно население. Учениците се обучават  в слети паралелки, тъй като има и паралелки с пое едно-две деца. Просто няма как да бъде по отделно. Не е икономически рентабилно да се издържа бюджета."


За седмокласниците тази година ще е последната в  училището. Рени се надяват се  да са присъствено в час, не дистанционно:


"Радвам се, че съм на училище. С нетърпение очаквах да свърши лятната ваканция, защото исках да съм с учителите си и с моя любим клас. Искам да науча много неща, защото искам да съм гордост за моето семейство и за учителите."


Преподавателите признават, че да се работи с децата е нужно много търпение.


"От миналата година съм в училището. Иначе преди това съм бил от 82-ра до 86-а година в училището. Около 30 години живях в град Рим и от миналата година съм се прибрал заедно с госпожа Албена. Тя от Англия, аз от Италия да учим тези деца, аз казвам нашите деца. Трябва да им се обърне внимание, и то внимание качествено"- казва преподавателят по математика Светослав Стайков.


Благодарение на учителите, децата успяват да се справят със задачите. 


"На занималнята от два до седем решаваме задачи и затова математиката на мен ми е лесна. Преди ми беше много трудна, таблицата почти не я знаех. Сега имам четворки, петици. Ще гледам тази година да завърша поне с петица"- обяснява Денис.


Преподавателят по английски език и музика Албена Василева приема предизвикателството да работи в едно такова малко и отдалечено от областния център училище:


"Огромни наистина са предизвикателства да се работи в едно, да го наречем селско училище, по много показатели, по липсата на добра база, по липсата на достатъчен брой ученици. Нашата цел е не просто да ги научим да учат, не просто да им предадем знания, но и умения да се справят с живота, да бъдат уважителни към всички хора. Все повече и по-често да ценят и да използват, и да знаят значението на думи като благодаря, заповядайте, моля, извинявайте. Не просто да научат таблицата, да научат  буквите, да могат да четат и да смятат, а всички тези умения, които наистина ще им потрябват в живота, макар и сега да не го осъзнават."


Основното училище "Христо Ботев" е единственото в цялата община Макреш. Ще го има, докато в Раковица и околните села успяват да съберат десет деца , които да го посещават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00