Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Анестезиолог: Над 90% от заболелите не са ваксинирани

Снимка: Радио Видин


Над 90% от заболелите от коронавирус в момента не са ваксинирани, каза д-р Борислав Филчев, анестезиолог и член на Българска болнична асоциация. Той е поредният специалист, който се включва в информационната кампания, организирана от здравни организации в подкрепа на ваксинацията у нас. Д-р Филчев съветва всички, които досега са пропуснали да се ваксинират, да го направят:

"Свидетели сме вече на това, че сериозно се увеличава броят на заболелите, на постъпилите в болница и за съжаление броят на починалите също е сериозен. Очаквам този процес да продължава, затова трябва да помним, че тази болест не подбира пациентите си по пол, по възраст, по съпътстващи заболявания. Освен това виждаме сега, че се появяват голямата група диагностицирани и заболели деца, което е нещо ново в процеса на развитието на пандемията. Но това, което е истина и е факт, е, че големият брой от заболелите сега не са имунизирани, а и заболяването при тях протича по-затегнато, с повече усложнения. Освен това сме свидетели на появата на едно ново състояние - т. нар. постковиден синдром, който може би ще бъде проблем в бъдеще, защото засяга различни системи на организма и продължава месеци след преболедуването. Така че очаквам задълбочаване в развитието на пандемията, увеличаване на заболеваемостта и този постоковиден синдром, който ще се яви един проблем в бъдещето. Така поне мисля аз."

Според д-р Филчев скоро няма да се лишим от присъствието на коронавируса, затова трябва да свикнем и да намерим начин да живеем с него:

"Единственият начин на повлияване на този процес е ваксинацията и дано в най-скоро време да се открие някакво лекарство. Поне това, което аз чета и поне доколкото знам, работи се усилено за откриване на лекарство срещу коронавируса и това ще е една голяма стъпка в борбата с него. Но мисля, че няма да се лишим скоро от присъствието му, и просто ще трябва да свикнем да живеем с него, без да се страхуваме излишно. Но трябва да влагаме доста разум и дисциплина - това, което се изисква от нас, трябва да бъде направено."

Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още

Видинската поетеса и писател Анелия Гешева получи национално признание

Национална литературна награда за видинската поетеса и писател Анелия Гешева . Признанието е от Националния литературен конкурс "Изворът на Белоногата" , който има над 40-годишна история, а негови лауреати са автори като Дамян Дамянов, Маргарита Петкова, Гриша Трифонов, Ели Видева, Георги Константинов. Анелия Гешева бе удостоена с голямата..

публикувано на 04.10.23 в 16:47

Програмист: Развитието на технологиите е допринесло за благосъстоянието на човечеството

Денят на българския програмист е днес, на 4 октомври. Празник е на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. Отбелязва се на рождената дата на Джон Атанасов - "бащата на компютъра". Той е роден на 4 октомври 1903 г. в американския град Хамилтън, а баща му - Иван Атанасов, е български емигрант от ямболското село..

публикувано на 04.10.23 в 11:52

Паметна плоча за героите от боевете при Петрохан

Историческа възстановка на събития от Междусъюзническата война беше представена в местността "Стежи" край Берковица. Организатори на родолюбивата проява са Община Берковица и проф. Иван Гаврилов- онколог, дарител и съвременен будител.  По повод  110-годишнината от битката в подножието на Стара планина под похода Петрохан, при която малобройните..

публикувано на 04.10.23 в 11:12

Видински ученици се включиха в Международния ден "Пеша на училище"

Видински математици се включиха за трета поредна година в отбелязването на Международния ден "Пеша на училище" . Петокласниците от природоматематическата гимназия разказаха, че сутрешното ходене ги е разсънило, чувстват се бодри и изпълнени с енергия. Освен това пътят до училище им е помогнал да се раздвижат и дори да си припомнят уроците за..

публикувано на 04.10.23 в 10:40

Административни тежести отказват земеделците от биопроизводство

На биоземеделието у нас не се обръща достатъчно внимание и въпреки достатъчно планувани средства в Стратегическия план, производителите намаляват. Това каза в "Земята, която ни храни" Албена Симеонова , председател на Българската асоциация на биопроизводителите. Миналата седмица, когато у нас бе отбелязана Седмицата на биоземеделието,..

публикувано на 03.10.23 в 18:25

Защо италианец избра да живее в село Сланотрън

67-годишният  Антонио Панарело , който живее във видинското село Сланотрън  от няколко години ,  е родом от Месина, Сицилия . Докато учи за счетоводител, той започва и да работи. Животът му е протекъл, откакто се помни, извън родното му място. Живял е много години в Рим. Бил е подполковник в Икономическа полиция. Но неговата най-голяма страст..

публикувано на 03.10.23 в 18:00

Видински ученици посетиха Седемте рилски езера (снимки)

Ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин участваха в туристически поход. Те посетиха природната забележителност  Седемте рилски езера . Цял ден е продължил нелекият преход. С видинските ученици е бил местен планински водач, който е водил децата по стръмните пътеки и ги е запознал с историята на езерата и..

публикувано на 03.10.23 в 16:00