Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Анестезиолог: Над 90% от заболелите не са ваксинирани

Снимка: Радио Видин


Над 90% от заболелите от коронавирус в момента не са ваксинирани, каза д-р Борислав Филчев, анестезиолог и член на Българска болнична асоциация. Той е поредният специалист, който се включва в информационната кампания, организирана от здравни организации в подкрепа на ваксинацията у нас. Д-р Филчев съветва всички, които досега са пропуснали да се ваксинират, да го направят:

"Свидетели сме вече на това, че сериозно се увеличава броят на заболелите, на постъпилите в болница и за съжаление броят на починалите също е сериозен. Очаквам този процес да продължава, затова трябва да помним, че тази болест не подбира пациентите си по пол, по възраст, по съпътстващи заболявания. Освен това виждаме сега, че се появяват голямата група диагностицирани и заболели деца, което е нещо ново в процеса на развитието на пандемията. Но това, което е истина и е факт, е, че големият брой от заболелите сега не са имунизирани, а и заболяването при тях протича по-затегнато, с повече усложнения. Освен това сме свидетели на появата на едно ново състояние - т. нар. постковиден синдром, който може би ще бъде проблем в бъдеще, защото засяга различни системи на организма и продължава месеци след преболедуването. Така че очаквам задълбочаване в развитието на пандемията, увеличаване на заболеваемостта и този постоковиден синдром, който ще се яви един проблем в бъдещето. Така поне мисля аз."

Според д-р Филчев скоро няма да се лишим от присъствието на коронавируса, затова трябва да свикнем и да намерим начин да живеем с него:

"Единственият начин на повлияване на този процес е ваксинацията и дано в най-скоро време да се открие някакво лекарство. Поне това, което аз чета и поне доколкото знам, работи се усилено за откриване на лекарство срещу коронавируса и това ще е една голяма стъпка в борбата с него. Но мисля, че няма да се лишим скоро от присъствието му, и просто ще трябва да свикнем да живеем с него, без да се страхуваме излишно. Но трябва да влагаме доста разум и дисциплина - това, което се изисква от нас, трябва да бъде направено."

Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още

Момиче- пехотинец- защо не?

Изборът на професия- често от него зависи как ще протече целия ни живот. Понякога младите хора избират бъдещата професия по престиж, други- с идеята, че животът им ще е интересен, а има и такива, които следват мечтите си.  Именно мечтата си е последвала и Теодора Иванова . Тя е на 20 години, от Видин е, и е курсант - второкурсник във военното..

публикувано на 01.10.22 в 09:27

Международния ден на възрастните хора ще отбележат във Видин

В навечерието на Международния ден на възрастните хора, който се отбелязва на 1 октомври,   Радио Видин посети един от пенсионерските клубове в града. " Културен клуб на пенсионера" отново подновява своята дейност след двегодишно затваряне и сега членовете на клуба заедно ще отбележат празника. За всички това е дълго очакван момент, признава..

публикувано на 30.09.22 в 18:00

Есента е тук, а с нея и Алисън Рейн и нейната Рошла

В последния ден на септември една кротка, но неукротена рошла, на име Дъжд пристига, за да ни поведе из собствения си свят, сякаш нарисуван от влюбен и малко тъжен, но много щастлив художник. Нека днес да стъпим на пътя ѝ и да тръгнем с нея да търсим и събираме… ами нея. И себе си. Защото всички търсим себе си, но понякога, за да намериш..

публикувано на 30.09.22 в 17:32

Септемврийските събития в календара на Фондация "Подкрепа за реализация"

Поредица от събития имаше в календара на Фондация "Подкрепа за реализация" -  Видин през месец септември.  За потребителите на услугите в двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията - за деца и за възрастни беше организирана екскурзия до Козлодуй. Организирани бяха посещение на Н ационалния музей "Параход Радецки" и..

публикувано на 30.09.22 в 16:19

В Ново село посрещат реконструиран римски кораб

Реконструиран римски кораб ще акостира днес в Ново село.  Репликата на плавателния съд тип „лусория“ със своя международен екипаж от седем държави ще спре на новоселското пристанище между 16 и 17 часа. Около 30 души са в ръководния екип и обслужващия персонал на гребния плавателен съд, който през 4 в. е минавал по тези водни пътища...

публикувано на 30.09.22 в 08:41

Къде да се скрием при гръмотевична буря

Зачестяването на инциденти в резултат от мълнии се наблюдава в глобален мащаб. Причината е климатичните изменения, заявиха от Планинската спасителна служба към БЧК и дадоха съвети как да се предпазят хората от тези природни феномени. Мълниите представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност и..

публикувано на 29.09.22 в 16:20

Започва груповият лов на дивя свиня

На 1 октомври се открива ловният сезон на местен дребен дивеч и груповият лов на дива свиня. Издадена е заповед от министъра на земеделието, дружинките са подготвени и с нетърпение чакат груповия лов на дива свиня, каза Александър Георгиев- специалист по лова в ловно- рибарско дружество "Огоста"- Монтана. "Традиционно в България един от..

публикувано на 29.09.22 в 16:17