Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

АПИ: Извършват се необходимите дейности, за да има трасе от Видин до Ботевград

Снимка: Радио ВИДИН

"И ние не знаем откъде ще мине трасето в Северозападния скоростен път Ботевград-Видин. Отново има парче от магистралата, което е в средата и не можем да намерим пътя. И там има "ин хаус" поръчка за три от лотовете. Два от тях имат разрешение за строеж, издадени буквално в последните дни на предишното управление на ГЕРБ. Не знаем също и кои са фирмите. След това има участък до Монтана, но ПУП (подробният устройствен план) е влязъл в съда. От Монтана до Враца пак нямаме трасе. Явно се създава проблем с планирането и те са го зарязвали", посочи преди дни арх. Иван Шишков, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството.


След това изказване Радио ВИДИН се обърна към Пътната агенция със следните въпроси:


Чия е вината за констатираните нередности? 

Какви ще са последиците от тази констатация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството?

Ще се забави ли изграждането на пътя?

Ето отговорът, който получихме на редакционната ни поща:

Агенция "Пътна инфраструктура" извършва всички необходими действия трасето на скоростното направление Видин – Ботевград да бъде изградено. Строителни дейности се извършват в близо половината от трасето. За останалата част от направлението се работи по проектирането, отчуждаването на засегнати от строителството имоти, извършване на всички необходими административни дейности по теренното осигуряване на трасето.


На бъдещото скоростно направление Видин - Ботевград се изпълняват строителни работи в близо 88 км от 190 км трасе. През 2019 г. работата започна от едни от най-сложните отсечки - Мездра - Ботевград и Видин - пътен възел "Макреш", с обща дължина 62,4 км. В участъка от път I-1 Мездра – Лютидол в края на миналата година е готово едното платно и трафикът в отсечката се осъществява двупосочно по него с временна организация и временна пътна маркировка. Строителните работи продължават паралелно в съседното платно, както и по целия километраж на обекта. През май тази година стартираха строителните дейности в още два участъка – от пътен възел "Макреш" до пътен възел "Бела" /с дължина 13,6 км/ и от пътен възел "Бела" до пътен възел "Ружинци" /с дължина 11,1 км/. Срокът за изпълнение на тези близо 88 км по договор е краят на 2023 г.


На трите участъка от Ружинци до Монтана е налице  пълна проектна готовност. Отчуждителните процедури са в ход, одобреният Подробен устройствен план – Парцеларен план /ПУП-ПП/ се обжалва. След приключване на съдебното производство, Агенцията ще се съобрази и изпълни всички указания, дадени от Административен съд – Монтана чрез влязъл в сила съдебен акт. Одобреният ПУП-ПП за обекта ще е основание за стартиране на отчуждителната процедура, обезпечаваща теренно бъдещия път.


За участъка Монтана – Враца е изработен идеен проект. След неговото одобряване от Експертния технико-икономически съвет (ЕТИС) на АПИ бяха предприети действия и стартира процедура по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС).


В началото на 2015 г., при съгласуване на Заданието за обхват и съдържание на ДОВОС, Министерството на околната среда и водите информира АПИ, че вариантните решения на трасето на новия скоростен път в участъка Монтана – Враца преминават в близост до складова база за взривни вещества "Ливадски дол", на оператор "Видекс" АД. Базата е класифицирана по реда на глава седма от ЗООС като предприятие с висок рисков потенциал, за което не е постъпила информация в процеса на изработване и съгласуване на разработените вариантни решения.


Разстоянието между складовата база и проектното трасе по единия от разработените варианти, който съвпада със съществуващия път I-1 (Е-79) е около 30 м, а между базата и проектното трасе по другия вариант, разработен по нов терен, южно от съществуващия път, е около 350 м. Съгласно Наредба № 2 от 10.07.2000 г. за проектиране на строежи, предназначени за производство и съхранение на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, за складове с взривни вещества до 100 тона, каквито са три от складовете в предприятието, минималното допустимо взриво и пожаробезопасно разстояние до пътища от I-ви и II-ри клас е 1200 м.


Във връзка с установения проблем АПИ инициира множество срещи и осъществи кореспонденция с МОСВ, МРРБ и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), като го постави на вниманието им, с молба за оказване на съдействие за разрешаването му.


МОСВ проведе процедура за преразглеждане на Разрешително № 68/31.07.2007 г., в резултат на което беше издадено Решение № 01-68/17.02.2016 г. за изменение на Разрешително № 68/31.07.2007 г., с което на оператора "Видекс Инженеринг" ЕАД  са наложени изисквания за намаляване на капацитета на базата. Последва жалба на оператора във ВАС против Решение № 01-68/17.02.2016 г. на МОСВ. Повече от две години продължи съдебната процедура срещу постановеното решение на МОСВ за редуциране капацитета на складовата база. В средата на март 2019 г. беше постановено окончателно решение на Върховния административен съд, с което се отменя Решението на МОСВ.


Към настоящия момент АПИ предприема действия за разработване на допълнителен вариант (различен от разработените идейни варианти) на проектното трасе, ситуирано на безопасно разстояние от складова база "Ливадски дол", съгласно изискванията на Наредба № 2 от 10.07.2000 г./Наредба № РД-02-20-1 от 19.01.2017 г. за планиране и проектиране на строежи, предназначени за производство, съхранение и търговия на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.


След постановяване на Решение по ОВОС ще се процедира ПУП-Парцеларен план за участъка от Монтана до Враца. 

Вижте още

От месец във Видин няма въглища и пелети

Няма отоплителни материали във Видин или много трудно се намират, а цените, в сравнение с миналата година, са скочили почти двойно . Въглища, пелети и дърва за огрев във Видин почти няма  от преди месец, а причината е липса на доставки. Това обясни Валери Василев , управител на търговска база за отоплителни и строителни материали във Видин:..

публикувано на 22.10.21 в 15:03

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа . Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Награда "Най-добър актьор" за Стефан Милков от Драматичен театър Монтана

Стефан Милков от Драматичен театър Монтана е "Най-добър актьор" на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. Наградата е за представянето му с моноспектакъла "Чудомирщини" на режисьора Милослав Милославов.  Спектакълът е създаден от Театрална къща "Миларт", а монтанският театър го разпространява в областите от Северозапада...

публикувано на 21.10.21 в 16:22

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:..

публикувано на 21.10.21 в 15:32

Зарибяват "Дъбника" с един тон амур

6 сдружения и десетки граждани се включват в третата кампания по събиране на средства за зарибяване на язовир Дъбника до Враца. Целта този път е да се закупи 1 тон рибки амур и да се пуснат рибките в язовира.  "Тази събота ще обявим края на кампанията. Сумата, която сме събрали, е сериозна. Най- хубавото е, че се включиха 6 сдружения. Нещо,..

публикувано на 21.10.21 в 14:53

Онлайн обучението- изпитание за родители, ученици и учители

Вече са в сила новите временни противоепидемични мерки. А според заповедта на министъра на здравеопазването, в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население, се преустановява присъственият учебен процес. . Късно снощи и министърът на образованието издаде заповед, според която   от днес в 7..

публикувано на 21.10.21 в 14:15

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48