Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Какво е мястото на ЕС в световната търговия?

Снимка: Архив

Търговията винаги е имала важно значение за ЕС. През 2019 г. той е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ. Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на приемане и актуализация. Тези споразумения са не само възможност за намаляване на митата за европейските стоки, но и начин за популяризиране на европейските стандарти за качество и безопасност. Последователната търговска политика на ЕС носи много предимства на бизнеса. Търговските споразумения отварят вратите на чужди пазари за европейските фирми и изравняват условията на конкуренция на европейския пазар, като заставят чуждестранните производители да се съобразяват с нормите на съюза. Какво е значението на търговията за развитието на ЕС като цяло, обясни евродепутатът Андрей Ковачев, член на Комисията по международна търговия.

"Европейският съюз експортира около 3.1 трилиона евро всяка година, както и импортира 2.8 трилиона евро. По този начин ЕС е най- големия играч в световната търговия. Нашите икономики зависят от експорта и затова е в наш интерес да имаме либерализация на световната търговия. ЕС има 46 търговски споразумения с над 78 партньори по света."

Пандемията засегна силно вноса и износа на ЕС през миналата 2020 г., но тъй като спадът при вноса бе по-голям, положителното търговско салдо се е увеличило на 217 млрд. евро, подчерта още Андрей Ковачев:

"В целия свят имаше спад, но трябва да отбележим, че онлайн търговията се засили и възможностите навлязоха много по- бързо и много хора търгуват чрез онлайн възможностите, които дава интернет. Наблюдава се също така и възстановяване на икономиките в ЕС."

Търговията със страни извън ЕС доведе до създаването на милиони работни места в Европа. У нас, в Пловдив е ситуиран голям производствен клъстер с предприятия, произвеждащи електронни компоненти и части за автомобили. Добрите търговски взаимоотношения с другите държави са основна част от цялостната дейност на клъстера, коментира Катя Стайкова, икономист, социолог и политолог, представител на промишлената зона. 

"Нека не забравяме, че благодарение на търговията през вековете са се създавали цели градове- държави като Генуа, Венеция, като те реално са фокусирали в себе си точно тези търговски взаимоотношения и благодарение на това са били създадени. Търговията е в основата на икономическите отношения навсякъде през вековете. Благодарение на това, че ние сме в ЕС, успяваме да привличаме и инвеститори извън ЕС. Този свободен достъп до пазара е едно предимство за България. Търговските споразумения създават работни места и стимулират икономиката, като премахват всички пречки пред бизнеса. Въвеждането на мита, обаче може колкото да помага, толкова и да пречи."- посочи още Катя Стайкова

Европейският съюз преговаря със страните, с които търгува от името на общ пазар от половин милиард потребители. Това му позволява да налага стандарти за качество и клаузи за защита на правата на човека в съответните страни. 

Вижте още

"Неделник" от 17 октомври 2021 година

"Неделник"- а е тук. Предстои ви пътуване към центъра на Европа. Да, ще отидем до Брюксел , където завърши ​Европейската седмица на регионите и градовете. Това е е най-голямата годишна проява, провеждана в Брюксел, посветена на регионалната политика. Има много важни неща от там свързани със Северозапада. За събитието ще ни разказв а Мариана..

публикувано на 17.10.21 в 14:08

Доброто и лошото семе

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове. "Който има уши да слуша, нека слуша!" /Лк. 8 :15/..

публикувано на 17.10.21 в 08:00

Иван Лазаров, кмет на община Вършец: Продажбата на част от Медицинския център ще е от полза на всички

В края на септември общински съветници от Вършец организираха подписка срещу решение на Общинския съвет за продажба на част от поликлиниката в града. Един от инициаторите е общинският съветник Георги Найденов. Според него, решението е незаконно, защото не са били представени необходимите документи, както и инвестиционно предложение.    За..

публикувано на 15.10.21 в 13:46
кметство Войводово

Село Войводово - чешкото село

В село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност. Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.   Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както..

публикувано на 15.10.21 в 12:00

Кампания помага на самотни възрастни хора във Врачанско

Започна поредното издание на кампанията "Подари Коледа на самотни баба и дядо". Целта на инициативата е да събере хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни материали за нуждаещи се възрастни хора от Врачанско. Ще бъдат подпомогнати над 1000 души, обясни Мая Методиева от сдружение "Бъди добър! Прави добро!" , което организира кампанията:..

публикувано на 15.10.21 в 10:05

Видинчани: Информацията за офшорките е за отвличане на вниманието

В началото на този месец с пълна сила избухна скандалът с досиетата "Пандора". Тези документи разкриват механизмите, чрез които стотици политици и бизнесмени, са укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации. Досиетата Пандора съдържат информация за 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании , изтекла към..

публикувано на 14.10.21 в 16:35

Петковден слага край на сезонната работа

Българската православна църква почита днес -14 октомври църковния празник на преподобната Параскева /Петка/ Търновска - Петковден. На днешната дата имен ден имат Петко, Петка, Петра, Параскева, Паруш, Кева и производните им. Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а..

публикувано на 14.10.21 в 15:30