Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Какво е мястото на ЕС в световната търговия?

Снимка: Архив

Търговията винаги е имала важно значение за ЕС. През 2019 г. той е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ. Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на приемане и актуализация. Тези споразумения са не само възможност за намаляване на митата за европейските стоки, но и начин за популяризиране на европейските стандарти за качество и безопасност. Последователната търговска политика на ЕС носи много предимства на бизнеса. Търговските споразумения отварят вратите на чужди пазари за европейските фирми и изравняват условията на конкуренция на европейския пазар, като заставят чуждестранните производители да се съобразяват с нормите на съюза. Какво е значението на търговията за развитието на ЕС като цяло, обясни евродепутатът Андрей Ковачев, член на Комисията по международна търговия.

"Европейският съюз експортира около 3.1 трилиона евро всяка година, както и импортира 2.8 трилиона евро. По този начин ЕС е най- големия играч в световната търговия. Нашите икономики зависят от експорта и затова е в наш интерес да имаме либерализация на световната търговия. ЕС има 46 търговски споразумения с над 78 партньори по света."

Пандемията засегна силно вноса и износа на ЕС през миналата 2020 г., но тъй като спадът при вноса бе по-голям, положителното търговско салдо се е увеличило на 217 млрд. евро, подчерта още Андрей Ковачев:

"В целия свят имаше спад, но трябва да отбележим, че онлайн търговията се засили и възможностите навлязоха много по- бързо и много хора търгуват чрез онлайн възможностите, които дава интернет. Наблюдава се също така и възстановяване на икономиките в ЕС."

Търговията със страни извън ЕС доведе до създаването на милиони работни места в Европа. У нас, в Пловдив е ситуиран голям производствен клъстер с предприятия, произвеждащи електронни компоненти и части за автомобили. Добрите търговски взаимоотношения с другите държави са основна част от цялостната дейност на клъстера, коментира Катя Стайкова, икономист, социолог и политолог, представител на промишлената зона. 

"Нека не забравяме, че благодарение на търговията през вековете са се създавали цели градове- държави като Генуа, Венеция, като те реално са фокусирали в себе си точно тези търговски взаимоотношения и благодарение на това са били създадени. Търговията е в основата на икономическите отношения навсякъде през вековете. Благодарение на това, че ние сме в ЕС, успяваме да привличаме и инвеститори извън ЕС. Този свободен достъп до пазара е едно предимство за България. Търговските споразумения създават работни места и стимулират икономиката, като премахват всички пречки пред бизнеса. Въвеждането на мита, обаче може колкото да помага, толкова и да пречи."- посочи още Катя Стайкова

Европейският съюз преговаря със страните, с които търгува от името на общ пазар от половин милиард потребители. Това му позволява да налага стандарти за качество и клаузи за защита на правата на човека в съответните страни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00