Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От 650 до 800 кг от декар получават стопаните от белия сорт ркацители

Започна масовият гроздобер в Ново село

5
Снимка: Светла Бондова


В най-лозарския регион на видинска област- Ново село, започна масовият гроздобер. На общоселското събрание лозарите се разбраха, че масивите ще се пазят от 15 септември, а масовият гроздобер ще започне от 20-то число. Но всеки можеше да започне в зависимост от сортовете грозде, от разположението на лозето и от свободното време на помощниците, на които разчита. Не са за подценяване и скорците, които тази година са в изобилие. 


Основните сортове грозде в Ново село са гъмза, каберне, мерло и ркацители. Най-неустойчива на дъждовете и осите е новоселската гъмза. Затова още при първото заоблачаване преди две седмици опитните лозари организираха брането й. В отделни масиви тя беше достигнала 22 ⁰ захарни градуса и вече е минала на бурна ферментация в бъчвите. Иван Маджов е доволен и от добивите, които са по-добри от миналата година. 


От 650 до 800 кг от декар получават стопаните от белия сорт ркацители. В почивните дни е започнало прибирането и на този сорт, защото там са необходими от 20⁰ до 22 ⁰.  По-малък е добивът от каберне и мерло от 500 до 600 кг. Горещото лято не позволи да се налеят зърната, а често се срещат и недозрели гроздове. Земеделските производители берат избирателно или както казваме "на пробир", за да задоволят с добър материал своите редовни клиенти. Част от тях планираха тези количества още при резитбата, защото няма достатъчно пазар в нашия край.


В събота в лозята с новоселска гъмза на най-младата винарна в Ново село с фотосесия бе открит официално гроздоберът. Повече от 30 самодейци от НЧ "Земеделец-1874" участваха в ритуала. Той не е характерен за селото, но беше посрещнат с много емоции от млади и стари, от самодейци, стопани и работници в лозята. Осем млади момичета влязоха в големия съд с прясно набрана новоселска гъмза и с белите си крака превърнаха гроздовите зърна в пенлива розова шира. Асистираха им трима мъже, а отстрани възрастните жени подаваха грозде с кошници и  следяха дали повдигнатите поли на белите ризи отговарят на благоприличните норми. После посетихме и винарната с големите бъчви, в които отлежават различни вина – бели, червени и розе, някои от които вече са печелили награди на изложението в Пловдив.


Галерия

Вижте още

Снимката на 22 ноември 2021 година

Артистичен пърформънс "Дунавски Аерариум" бе представен във Видин. Със свои инсталации участваха сценографът и режисьор Магдалена Митева и сценографът Хана Шварц. Всички творби са създадени в артистична работилница, организирана в село Гомотарци и са вдъхновени от природата на Северозапада. Артистичните инсталации са разположени в парка до кукления..

публикувано на 22.10.21 в 18:10

Богатствата на Дунавската съкровищница представиха артисти във Видин

Артисти, участвали в арт работилница в село Гомотарци, представиха творбите си във Видин.  Събитието "Дунавски аерариум" се проведе под открито небе, в близост до видинския куклен театър, където бяха показани атрактивните произведения.  Сценографът и режисьор Магдалена Митева подреди изложбата "Да влезе възДухът".  Тя е създадена от предмети от..

публикувано на 22.10.21 в 17:05
ОУ

Около 30 % са ваксинираните учители в училище "Иван Вазов" - Видин

Всички ученици от видинското основно училище "Иван Вазов", които не разполагат с електронни устройства, ще получат от училището. Дистанционното обучение няма да е проблем, обясни директорът Пролетка Цветкова. "Вече имаме опит с дистанционното обучение, мисля, че няма да имаме проблем. Най-важно е здравето на децата. Имаме достатъчно устройства,..

публикувано на 22.10.21 в 16:23

Нови 128 с COVID-19 във Врачанско

Още 128 жители на Врачанска област са били диагностицирани с коронавирусна инфекция, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, обобщавайки данните от 21 октомври. 7 от болните са били хоспитализирани заради средно тежко състояние. Петима са новите пациенти на ковид отделението в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца: жени на 83 и на 85 г. от областния град,..

публикувано на 22.10.21 в 14:50

Засилен интерес за ваксинация срещу коронавирус във Врачанско

Рекорден интерес към ваксините срещу коронавирус регистрират във Врачанско с лед мерките, които предприе държавата по отношение на "зелените сертификати". Само за последните 24 часа са били поставени 588 дози на жители на областта. От тях 526 са първите дози, 46 – вторите, а 16 души са пожелали трета доза, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...

публикувано на 22.10.21 в 14:44

Доставят антигенни тестове в лабораториите във Видин

100 антигенни теста ще получи медицински център "Биомед" във Видин. Това съобщи управителят на центъра д-р Пламенка Иванова. "От РЗИ ще ни дадат 100 теста, които да използваме до вторник. Очаквам да ми изпратят на и-мейл декларацията, която трябва да попълва всеки пациент, това са всъщност за свободно движение на хората..."      В медицинския..

публикувано на 22.10.21 в 14:12

Рекордно количество злато и голяма пратка хероин задържаха на Дунав мост при Видин

40 килограма хероин и 41 килограма златни накити са задържани при два различни случая на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин на изхода от страната.  14- каратовото злато, разпределено в 64 пакета и кутии е задържано на Дунав мост 2 около 16 часа на 20 октомври.  Количеството е рекордно за последните 17 години, а стойността на..

публикувано на 22.10.21 в 11:35