Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Синя зона" ще решава проблема с паркирането в центъра на Мездра

Снимка: Радио ВИДИН Архив
През миналия  месец в Мездра бе приета Наредба за реда за престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на община града, или с две думи - Синя зона.  Решението беше взето на августовската сесия на местния Общински съвет с 12 гласа "за", 5 "против" и 3 "въздържал се" от присъстващите в залата 20 съветници. С новата наредба на територията на града се определят райони, улици и пътища или части от тях за зони за платено паркиране в определени часове от денонощието
.

Дневният и часови режим за работа на зоните за платено паркиране е бъде от 8:00 до 17:00 часа в дните от понеделник до петък, с изключение на официалните празници. А определените цените за паркинг са:
1 лв./час., 30 лв. за 1 седмица ,за месец -70 лв., за година - 500 лв.


Автор на Наредбата е инж. Тодор Христов, директор на ОП "Чистота", който казва, че основната причина  за обособяването на синя зона е да се подобри организацията на движението и паркирането в центъра. Системата ще се обслужва по електронен път.


Мнение на някои граждани: "Моето мнение е положително, защото е крайно време е да се създаде някакъв ред в централната градска част, защото тук масово няма къде да се паркира. Всеки ден съм тук и наистина много е трудно паркирането. Всеки паркира кой както си иска, кой както може и въобще трагична е ситуацията към днешна дата. Надявам се с това нещо малко да се порегламентират нещата. Да проблем ще е. Да, ще е неприятно. Да, ще има негативни отзиви през цялото време, но си мисля, че след известно време вече като видят положителния ефект на нещата, вече хората ще го разберат това нещо.... Значи трябва да има синя зона, защото потокът от автомобили е много голям. Спират нерегламентирано и е редно да има синя зона, за да ограничим по този начин достъпа на автомобили, за да има някакъв регламентиран ред на движение, на паркиране, за да е по-удобно и за самите пешеходци и за града Във всеки един град има синя зона, трябва да има и в Мездра, и е редно да има... За съм съществуването на синя зона. Има синя зона във всички нормални градове и е крайно време да спре произволното паркиране в центъра на града."


 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме малката голяма музикална дива Кайли Миноуг

  Ще се насладим на песните на една дребна на ръст жена, но с големи постижения в областта на музиката. И въпреки, че вече е на 53г., Кайли Миноуг може да се похвали с нова музика, нова любов и нови рекорди в класациите.   Иконата в поп музиката покори световната сцена, сърцата  на меломаните и на мъжете, възвисявайки се едва 153 см. над земята. Докато..

публикувано на 18.10.21 в 09:53

"Неделник" от 17 октомври 2021 година

"Неделник"- а е тук. Предстои ви пътуване към центъра на Европа. Да, ще отидем до Брюксел , където завърши ​Европейската седмица на регионите и градовете. Това е е най-голямата годишна проява, провеждана в Брюксел, посветена на регионалната политика. Има много важни неща от там свързани със Северозапада. За събитието ще ни разказв а Мариана..

публикувано на 17.10.21 в 14:08

Доброто и лошото семе

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове. "Който има уши да слуша, нека слуша!" /Лк. 8 :15/..

публикувано на 17.10.21 в 08:00

Иван Лазаров, кмет на община Вършец: Продажбата на част от Медицинския център ще е от полза на всички

В края на септември общински съветници от Вършец организираха подписка срещу решение на Общинския съвет за продажба на част от поликлиниката в града. Един от инициаторите е общинският съветник Георги Найденов. Според него, решението е незаконно, защото не са били представени необходимите документи, както и инвестиционно предложение.    За..

публикувано на 15.10.21 в 13:46
кметство Войводово

Село Войводово - чешкото село

В село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност. Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.   Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както..

публикувано на 15.10.21 в 12:00

Новият европейски Баухаус: съвременното лице на модернизма

Създаване на по-красиви, устойчиви и приобщаващи форми на съвместен живот: новият европейски Баухаус е творческа и междудисциплинарна инициатива за създаване на пространство за срещи с цел проектиране на бъдещи начини на живот , разположени на кръстопътя между изкуството, социалното приобщаване, науката и технологиите.  Инициативата довежда..

публикувано на 15.10.21 в 10:30

Кампания помага на самотни възрастни хора във Врачанско

Започна поредното издание на кампанията "Подари Коледа на самотни баба и дядо". Целта на инициативата е да събере хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни материали за нуждаещи се възрастни хора от Врачанско. Ще бъдат подпомогнати над 1000 души, обясни Мая Методиева от сдружение "Бъди добър! Прави добро!" , което организира кампанията:..

публикувано на 15.10.21 в 10:05