Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормално започна новата учебна година в общините Кула и Бойница

Снимка: Наско Цанов

В СУ "Васил Левски“ в град Кула учебната година започна присъствено, но в безпрецедентна ситуация. За първи път тази есен не учебния процес е на преден план, а безопасността и здравето на ученици и учители. На 15 септември за първи път прага на училището прекрачиха едва 12 първокласници. Първолаците и тези до четвърти клас включително няма да носят маски в класните стаи. Задължителни през целия учебен ден и на цялата територия на училището остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на сградата. Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на час, но при физическа дистанция от поне 1,5 м. между тях и учениците. Повечето родителски срещи  ще бъдат онлайн. Училището е подготвено за ситуация на работа дистанционно в онлайн среда. Учителите и учениците  са  запознати и обучени за работа с онлайн образователните платформи.

СУ "Васил Левски“ запазват  осем маломерни паралелки, предложението е на база мотивирано искане от директора на учебното заведение през месец юли, поради недостиг на деца и е прието на редовно заседание на местния Общински съвет. За новата учебна година 20 деца са приети в една паралелка по две специалности - "Икономическо информационно осигуряване" и "Технология на фармацевтичните и парфюмерийно-козметични продукти“. По проект "Подкрепа за дуалната система на обучение", ще бъде изградена лаборатория за новата специалност.

В Детска градина "Звънче" град Кула за новата учебна година 2021/2022 прекрачиха прага 78 деца, като детското заведение ще разполага с една яслена и три градински групи. Освободени от маски остават  децата от предучилищните групи в детската градина. 

65 деца прекрачиха прага на ОУ "Васил Левски“ село Бойница. Училището посрещна учениците си след освежителен ремонт ва всички класни стаи, боядисване на стени и тавани. В първи клас тази учебна година започнаха обучението си 14 първокласници. Формирани са две смесени  полуинтернатни групи за целодневна организация на учебния ден- по една в начален и прогимназиален етап на основно образование.  В ОУ "Васил Левски“ има действащ  училищен стол, в който всички ще получават закуска и обяд. По- голямата част от децата са пътуващи, за тях има организиран специализиран транспорт, заплатен със средства от училището.

"В училището се обучават голям процент от уязвими групи и социално слаби семейства. Преминаването в обучение от разстояние в електронна среда не е добър вариант за възпитаниците от ОУ "Васил Левски". Имаме възможност да обезпечим с устройства и интернет поне половината от момчетата и момичетата, но не получаваме подкрепа и съдействие от страна на родителите и  такъв вид обучение е почти неосъществим и безполезен.“- съобщи за Радио Видин Наташа Петрова, директор ОУ "Васил Левски“ в с. Бойница.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48