Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нормално започна новата учебна година в общините Кула и Бойница

Снимка: Наско Цанов

В СУ "Васил Левски“ в град Кула учебната година започна присъствено, но в безпрецедентна ситуация. За първи път тази есен не учебния процес е на преден план, а безопасността и здравето на ученици и учители. На 15 септември за първи път прага на училището прекрачиха едва 12 първокласници. Първолаците и тези до четвърти клас включително няма да носят маски в класните стаи. Задължителни през целия учебен ден и на цялата територия на училището остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на сградата. Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на час, но при физическа дистанция от поне 1,5 м. между тях и учениците. Повечето родителски срещи  ще бъдат онлайн. Училището е подготвено за ситуация на работа дистанционно в онлайн среда. Учителите и учениците  са  запознати и обучени за работа с онлайн образователните платформи.

СУ "Васил Левски“ запазват  осем маломерни паралелки, предложението е на база мотивирано искане от директора на учебното заведение през месец юли, поради недостиг на деца и е прието на редовно заседание на местния Общински съвет. За новата учебна година 20 деца са приети в една паралелка по две специалности - "Икономическо информационно осигуряване" и "Технология на фармацевтичните и парфюмерийно-козметични продукти“. По проект "Подкрепа за дуалната система на обучение", ще бъде изградена лаборатория за новата специалност.

В Детска градина "Звънче" град Кула за новата учебна година 2021/2022 прекрачиха прага 78 деца, като детското заведение ще разполага с една яслена и три градински групи. Освободени от маски остават  децата от предучилищните групи в детската градина. 

65 деца прекрачиха прага на ОУ "Васил Левски“ село Бойница. Училището посрещна учениците си след освежителен ремонт ва всички класни стаи, боядисване на стени и тавани. В първи клас тази учебна година започнаха обучението си 14 първокласници. Формирани са две смесени  полуинтернатни групи за целодневна организация на учебния ден- по една в начален и прогимназиален етап на основно образование.  В ОУ "Васил Левски“ има действащ  училищен стол, в който всички ще получават закуска и обяд. По- голямата част от децата са пътуващи, за тях има организиран специализиран транспорт, заплатен със средства от училището.

"В училището се обучават голям процент от уязвими групи и социално слаби семейства. Преминаването в обучение от разстояние в електронна среда не е добър вариант за възпитаниците от ОУ "Васил Левски". Имаме възможност да обезпечим с устройства и интернет поне половината от момчетата и момичетата, но не получаваме подкрепа и съдействие от страна на родителите и  такъв вид обучение е почти неосъществим и безполезен.“- съобщи за Радио Видин Наташа Петрова, директор ОУ "Васил Левски“ в с. Бойница.


Вижте още

Общинските съветници в Лом ще заседават онлайн през новата седмица

Общинският съвет в Лом ще заседава тази седмица. Сесията ще е неприсъствена за местните парламентаристи, заради спазване на противоепидемичните мерки. Предложение на кмета Георги Гаврилов за приемане на генерален план за организация на движението за централната част на Лом е сред точките в дневния ред. Освен това общинските съветници ще обсъдят и..

публикувано на 24.10.21 в 13:33

Тютюневи изделия без документ задържаха на ГКПП "Дунав мост 2"

318 000 къса (15 900 кутии) цигари задържаха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат. Инспекторите са спрели за проверка напускащ страната товарен автомобил с българска регистрация. Водачът е пътувал за Германия, а при физическата проверка митническите служители са установили, че в предната част на камиона, под легално превозвания..

публикувано на 24.10.21 в 11:23

78 заразени с COVID-19 за ден във Врачанско

78 жители на област Враца са новозаразените с COVID-19 за изминалите 24 часа. Всички те са диагностицирани за домашно лечение, съобщиха от регионалната здравна инспекция.  Сред инфектираните е момченце на 1 г. от село Малорад, община Борован, което е най-малкият болен от вируса. Най-възрастният заразен е жена на 90 г. от Враца.  Голяма част от..

публикувано на 24.10.21 в 10:17

Извънредно ваксинират днес във Врачанско

Извънредно и с удължено работно време работят днес всички пунктове за ваксинация срещу коронавирус във Врачанско.  Ваксинационният кабинет на РЗИ и на Нов медицински център в областния град ще приемат желаещи да се имунизират от 8.00 до 20.00 часа.  Кабинетът на МБАЛ в Мездра ще приема желаещи за ваксинация от 9.00 до 15.00 часа, а този в..

публикувано на 24.10.21 в 08:53

Ломски художник с изложба в Оряхово

Галерия "Савчеви" е домакин на живописна изложба, чийто автор е Кирил Апостолов. Експозицията е подредена в къщата-музей Дико Илиев в Оряхово. Художникът е добре познат на ценителите на живописта от редица самостоятелни и общи изложби, които представя в страната и чужбина. В настоящата той показва най-новите си картини, изпълнени с масло и акрил...

публикувано на 24.10.21 в 08:39

181 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

78 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Видин новозаразените са 60, а 43 са в област Монтана. 3354 са общо новите случаи за страната, при направени 25 323 теста, което е 13% от тях. 58 души са починали от COVID-19 през изминалото денонощие, а..

публикувано на 24.10.21 в 07:56

Елена Алексиева спечели Националната литературна награда "Йордан Радичков" 2021

Големият победител във второто издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков" 2021 е Елена Алексиева за "Прекъсването на Самсара" , съобщават от община Берковица. Тя получава финансова премия в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов.  За "Шахматни етюди или 32 бели полета", Николай Петков получи втора награда. Третата..

публикувано на 23.10.21 в 14:10