Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

2
Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на събитието остава непроменена, макар че срещите ще се проведат в един малко по-различен формат, съобразен с въведените противоепидемични мерки в страната, обясни директорът на библиотеката Силвия Павлова:

"Тази година инициативата ще е малко в по-различен формат, съобразен с въведените противоепидемичните мерки. В периода от 23 до 25 септември предстоят поредица литературни срещи с интересни личности от книжния свят на България, като ще започнем на 23 септември, четвъртък, от 11:30 часа с първия ни гост Радостина Николова. Тя е създател на поредицата за гушкавите пухкави същества от „Приключенията на мотовете”. Вечерта от 19:30 ч. врачани за първи път ще имат възможност да се срещнат с журналистката и разказвач на истории Мария Касимова-Моасе, която ще ни представи последния си проект „Записки от Шато Лакрот”. Следващия ден, 24 септември, отново от 11:30 часа за дечицата на Враца ще ни гостува Катя Антонова. Тя е автор на любимата на всички деца поредица за феята Ванилия, която живее в захарницата. Вечерта врачанската публика за първи път ще посрещне в града журналистката Мира Добрева. Тя ще разкрие подробности за света на героите си от „Столетниците” , като срещата започва в 19:00 часа. На 25 септември, събота, в последния ден на тези литературни срещи, от 11:30 ч. по програмата се предвижда една среща-дискусия с Вал Стоева на тема „Как да отгледаш читател?”. И ще завършим вечерта със среща с журналиста, пътешественик и автор на биографични книги Георги Тошев. Срещата е предвидена да започне от 19:00 часа. Той ще ни представи новия си проект за Цветана Манева, а тя самата ще ни гостува."
 
Всички събития от инициативата "Враца - книжен град" ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки и на изискването за запълване на 50% от местата. С оглед ограничения брой места, желаещите да участват в срещите е необходимо предварително да заявят това по телефона или на фейсбук страницата на библиотеката. 

За тези, които не успеят да се запишат, за да присъстват на живо, срещите ще бъде излъчвани на живо във фейсбук страницата на библиотеката.

Галерия

Вижте още

Иван Лазаров, кмет на община Вършец: Продажбата на част от Медицинския център ще е от полза на всички

В края на септември общински съветници от Вършец организираха подписка срещу решение на Общинския съвет за продажба на част от поликлиниката в града. Един от инициаторите е общинският съветник Георги Найденов. Според него, решението е незаконно, защото не са били представени необходимите документи, както и инвестиционно предложение.    За..

публикувано на 15.10.21 в 13:46
кметство Войводово

Село Войводово - чешкото село

В село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност. Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.   Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както..

публикувано на 15.10.21 в 12:00

Кампания помага на самотни възрастни хора във Врачанско

Започна поредното издание на кампанията "Подари Коледа на самотни баба и дядо". Целта на инициативата е да събере хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни материали за нуждаещи се възрастни хора от Врачанско. Ще бъдат подпомогнати над 1000 души, обясни Мая Методиева от сдружение "Бъди добър! Прави добро!" , което организира кампанията:..

публикувано на 15.10.21 в 10:05

Видинчани: Информацията за офшорките е за отвличане на вниманието

В началото на този месец с пълна сила избухна скандалът с досиетата "Пандора". Тези документи разкриват механизмите, чрез които стотици политици и бизнесмени, са укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации. Досиетата Пандора съдържат информация за 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании , изтекла към..

публикувано на 14.10.21 в 16:35

Петковден слага край на сезонната работа

Българската православна църква почита днес -14 октомври църковния празник на преподобната Параскева /Петка/ Търновска - Петковден. На днешната дата имен ден имат Петко, Петка, Петра, Параскева, Паруш, Кева и производните им. Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а..

публикувано на 14.10.21 в 15:30

В "Музикална зона" на 14 октомври 2021 слушаме Ленард Бърнстейн

На днешния 14 октомври се навършват 31 г. от кончината на американския диригент, композитор и пианист Ленард Бърнстейн – една от големите фигури в оркестровото дирижиране през втората половина на миналото столетие. Високо ценен сред много музиканти, най-вече от оркестрите с които работи в продължение на години – Нюйоркската филхармония,..

публикувано на 14.10.21 в 09:00

Домът за сираци в Якимово се нуждае от пари и консерви

Кампания за събиране на хранителни продукти и пари за приюта на отец Иван в монтанското село Якимово се инициира в различни фейсбук групи. В къщите на отец Иван в Якимово живеят 200 души, 120 от тях са деца. Издържат се  с дарения и с доброволния труд на хората от приюта. В началото на зимата най-голяма е нуждата от хранителни продукти, както и..

публикувано на 13.10.21 в 15:30