Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинчани отбелязаха Деня на Независимостта

8
Снимка: Радио Видин

Днес се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. В знак на признателност, представители на институции, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк в центъра на Видин. Зам.-кметът Борислава Борисова припомни историческите събития отпреди 113 години и подчерта тяхната важност днес:

"Поднасяйки цветя и венци, ние засвидетелстваме признателността към героите, градили историята в нашето минало и дали живота си за Отечеството. Призовавам всички наши съграждани да отдадат заслужената почит на всички знайни и незнайни българи, жертвали себе си, за да живеем днес по-добре."

Обявяването на Независимостта е онзи връх в нашата история, който ни прави истинска държава, отбеляза председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в област Видин Александър Русев:

"Денят на Независимостта е един много ключов празник  и не прави изключение от Националния ни празник - Трети март, както и от всички останали, защото той показва нещо много важно, което не трябва да забравяме, и то е изписано на старата сграда на Народното събрание, че "Съединението прави силата."

Този празник е и духовен, и национален, каза председателят на катедралния храм "Св. Димитър " архимандрит Самуил:

"Разбира се, ние си спомняме, че България става единна, едно цяло. Но както всички много добре разбираме, че обединението прави силата, че силата е в единството, нека ние да станем независими от това, което ни отделя от Бога."

Преподавателят по история в ПМГ "Екзарх Антим I" Светлана Гергова бе начело на представителна група от учебното заведение. 

"Патриотичното обучение е изключително важно за децата. Не можем да градим бъдеще, ако не знаем миналото си. А Независимостта на България е нещо изключително важно, особено в днешно време", каза учителят. 

Представители на патриотичен клуб "Бдинци" направиха почетен караул и със залп изразиха своята почит към всички онзи, допринесли с делата си за Независимостта на България.

Галерия

Вижте още
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С множество награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата след участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" - едно..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря..

публикувано на 26.10.21 в 13:22

Предлагат връщане на малките ученици в училище, но с антигенни тестове

Подготвя се връщането в класните стаи на учениците от училищата, които бяха затворени заради разпространението на коронавируса. Мярката е в сила от миналия четвъртък за  общините, в които случаите достигнаха 750 на 100 000 души население. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV..

публикувано на 26.10.21 в 12:35

Стартира програма за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици

Фондация "Заедно в час" стартира програмата „Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”. Програмата има за цел да се стимулират училищата, които  да предложат и приложат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици. Данните сочат, че 44% от учителите..

публикувано на 26.10.21 в 12:30

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е р ано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун:  "Хората, усетили принуда в това..

публикувано на 25.10.21 в 15:42

Конкурс за детска рисунка организират в Буковец

Конкурс за детска рисунка на тема "Моят любим народен будител'' организират от НЧ "Просвета-1925" с. Буковец.  Конкурсът се организира по случай наближаващия Ден на народните будители 1 ноември. Няма ограничение за възраст и материалите, с които ще рисуват децата. Рисунките може да бъдат изпращани под формата на снимка на лично съобщение във..

публикувано на 25.10.21 в 15:05

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова: "...В момента в центъра..

публикувано на 25.10.21 в 14:55