Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Снимка: https://www.facebook.com/AdventuresBelogradchik


Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов: 

"Хубавото беше, че успяхме да съберем 10 балона от 10 страни. Имахме от Румъния, Полша и Русия балони и пилоти. Не успяха да дойдат от Армения, защото по време на световното първенство в Унгария са се разболели от COVD. Не можаха да дойдат с още един балон от Румъния, един унгарски пилот, но това са рисковете при организирането на подобен тип събития. За съжаление, уцелихме малко по-ветровито време от обикновено. Цяла година летяхме почти без силен вятър и сега точно по време на фиестата не можеше да се лети. Не успяхме да излетим нито сутринта, нито вечерта първия ден. Първите 4 дни фиестата беше в Белоградчик, а петият трябваше да е от Видин, но петият ден вятърът се разлютя и не ни даде никаква възможност. "

Целта на атрактивното събитие е да популяризира природните забележителности на региона, обясни още организаторът:

"Белоградчишките скали са едно изключително нещо, защото си го имаме само ние, защото е уникално и е невероятно красиво. А пък летенето над Белоградчишките скали е несравнимо по рода си преживяване, защото едно, че летим с балон, а на второ място летим над такива неща, които ги няма никъде другаде по света, което прави летенето над този природен феномен едно незабравимо приключение. След като вече няколко години летим на тези скали, решихме, че е необходимо да дойдат повече балони, за да можем да споделим това усещане с повече хора и съответно да популяризираме по този начин нашия регион."

Близо 100 души от цялата страна летяха по време на първата балонена фиеста. Други имаха възможност да се издигнат за кратко над местността "Панаирището" в Белоградчик. 

Чуйте повече за балонената фиеста в звуковия файл. 

Вижте още

От месец във Видин няма въглища и пелети

Няма отоплителни материали във Видин или много трудно се намират, а цените, в сравнение с миналата година, са скочили почти двойно . Въглища, пелети и дърва за огрев във Видин почти няма  от преди месец, а причината е липса на доставки. Това обясни Валери Василев , управител на търговска база за отоплителни и строителни материали във Видин:..

публикувано на 22.10.21 в 15:03

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа . Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Награда "Най-добър актьор" за Стефан Милков от Драматичен театър Монтана

Стефан Милков от Драматичен театър Монтана е "Най-добър актьор" на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. Наградата е за представянето му с моноспектакъла "Чудомирщини" на режисьора Милослав Милославов.  Спектакълът е създаден от Театрална къща "Миларт", а монтанският театър го разпространява в областите от Северозапада...

публикувано на 21.10.21 в 16:22

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:..

публикувано на 21.10.21 в 15:32

Зарибяват "Дъбника" с един тон амур

6 сдружения и десетки граждани се включват в третата кампания по събиране на средства за зарибяване на язовир Дъбника до Враца. Целта този път е да се закупи 1 тон рибки амур и да се пуснат рибките в язовира.  "Тази събота ще обявим края на кампанията. Сумата, която сме събрали, е сериозна. Най- хубавото е, че се включиха 6 сдружения. Нещо,..

публикувано на 21.10.21 в 14:53

Онлайн обучението- изпитание за родители, ученици и учители

Вече са в сила новите временни противоепидемични мерки. А според заповедта на министъра на здравеопазването, в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население, се преустановява присъственият учебен процес. . Късно снощи и министърът на образованието издаде заповед, според която   от днес в 7..

публикувано на 21.10.21 в 14:15

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48