Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Облагородяват село Остров

Снимка: Ирена Станкулова фейсбук


С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на селото.


"Успяхме да поставим дограма, да направим покрива на кметството, който беше в окаяно състояние и да пребоядисаме фасадата на сградата. Като имаме и 2 дарени климатика, които ще поставим малко по-късно и вече сградата изглежда по-съвсем различен начин... Значи това е една двуетажна сграда, вторият етаж е на кметство Остров. Тук в сградата се намира една стая за полицията, 2 стаи за пощата и тук се раздават социални, пенсии. Има хора доста, които получават средствата си от пощата. При нас ни липсва един банкомат, защото има хора, които по картата получават доста средства. Няколко пъти провеждах разговор за банкомат, но няма как да бъде поставен, тъй като имат определени изисквания, които ние не може всички да изпълним. Климатиците са дарение от община Оряхово, в дете стаи на администрацията и моята стая ще бъдат поставени климатиците. Често оставаме без ток, така, че по-добре да си имаме и печка на дърва за да не останем на студа. Дограмата, която сме поставили предполагам ще ни бъде по-топличко. Старата дограма беше много остаряла, нали знаете, дървена дограма от доста години, тя съвсем по друг начин пази от дограмата, която е сега ПВЦ. Има още какво да се направи. До самото кметство има един паметник, който е на загиналите в Септемврийското въстание, който също ще възстановим. На него ще поднасяме цветя, защото това са наши островчани, които са загинали в различни села по време на септемврийското въстание. И ще направим една градинка за отдих. Средствата за ремонт на кметството са заложени в капиталовия списък в общината..."


Средствата с които е ремонтирано кметството, са в размер на около 13 000 лв. Отскоро на пристанището в селото е изградена и тоалетна за туристи и местни.Вижте още

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа . Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Награда "Най-добър актьор" за Стефан Милков от Драматичен театър Монтана

Стефан Милков от Драматичен театър Монтана е "Най-добър актьор" на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. Наградата е за представянето му с моноспектакъла "Чудомирщини" на режисьора Милослав Милославов.  Спектакълът е създаден от Театрална къща "Миларт", а монтанският театър го разпространява в областите от Северозапада...

публикувано на 21.10.21 в 16:22

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:..

публикувано на 21.10.21 в 15:32

Онлайн обучението- изпитание за родители, ученици и учители

Вече са в сила новите временни противоепидемични мерки. А според заповедта на министъра на здравеопазването, в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население, се преустановява присъственият учебен процес. . Късно снощи и министърът на образованието издаде заповед, според която   от днес в 7..

публикувано на 21.10.21 в 14:15

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48

В "Музикална зона" на 21 октомври 2021 слушаме Ференц Лист и симфоничния Dream Theater

На 22 октомври се навършват 210 г. от рождението на унгарския композитор и пианист Ференц Лист. Неговият интелект, пианистични способности и иновативност го превръщат в един от най-изявените и обаятелни пианисти – виртуози в Европа през 19 век. Ще чуем Унгарска рапсодия № 2 и Румънска рапсодия . Творчеството на прогресив рок групата "Дрийм..

публикувано на 21.10.21 в 09:00

Зеленият сертификат - мотивиращ фактор за ваксинация?

Възрастните видинчани са ваксинирани и със зелен сертификат, младите - без имунизация и категорично против нея. Това показа анкета на Радио Видин след заповедта на Министъра на здравеопазването за въвеждането на "зелен сертификат" за достъп до обществените места в страната. Според жители на Видин новото изискване няма да мотивира повече хора да се..

публикувано на 20.10.21 в 17:05