Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Снимка: Радио ВИДИН

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник "Червено знаме", го е предложил и е избран от единодушно от тогавашна власт.


"14 квартала е имало, 14 съветника. Когато сме имали съвещания, там нещо да ни викат, имало е бонбони, шоколади, там банани, портокали, даже и уиски е имало. Друго една стотинка не сме взели. Петко Борисов беше генерален директор на "Търговията". Аз отговарях за 14-ти квартал. "Ташкюприя" до стадиона, това е било 14-ти квартал. Като общински съветник нямах никакви задължения. Само като ме викнат, когато имат някакво решение да правят. Един път в месеца и гласуваме, това решението, каквото е... През наше време Видин е бил окръжен град и е бил най-добрия град. Хората бяха единни, хората бяха приятели... Града беше към 40 000, 50 000, после като стана Химията към 80 000..."


Освен като обществена личност, Кирил Антов може да се похвали и със спортни успехи. Почти през цялото време, докато е работил, е играл и футбол като нападател. В средата на миналия век Видин е имал 4 футболни отбора.


 

"Септември-Торпедо", Завод Георги Димитров. Локомотив, ЖП-то. Динамо, се казваха Цигарената фабрика. "Червено знаме" беше градския отбор. Първо е било "Бдин". 58-ма година от "Септември" отидох при "Бдин" и до 65-та година бях при тях. И 66-та отидоха към "Торпедо", отидоха на работа в завод Георги Димитров, като електротехник. Отидохме на работническо републиканско първенство в Асеновград, работниците- ето го медала. И там в Асеновград взехме 3-то място... След тренировка ни даваха по 8 кебапчета на човек, не можем да ги изядем. Не сме взимали допълнително, всеки си е работил професията в предприятието. Тия бяха по-така, те бяха записани някъде и не работеха много. Днеска 8 ч трябва да работим, но 2 часа ни освобождаваха да ходим да тренираме. 6 ч. сме били на работа..."


След дългия си професионален опит, Кирил Антов се пенсионира в завода за помпи "Георги Димитров" във Видин. С началото на демокрацията отваря своя фирма за пренавиване на моторни помпи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45