Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Снимка: Радио ВИДИН

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник "Червено знаме", го е предложил и е избран от единодушно от тогавашна власт.


"14 квартала е имало, 14 съветника. Когато сме имали съвещания, там нещо да ни викат, имало е бонбони, шоколади, там банани, портокали, даже и уиски е имало. Друго една стотинка не сме взели. Петко Борисов беше генерален директор на "Търговията". Аз отговарях за 14-ти квартал. "Ташкюприя" до стадиона, това е било 14-ти квартал. Като общински съветник нямах никакви задължения. Само като ме викнат, когато имат някакво решение да правят. Един път в месеца и гласуваме, това решението, каквото е... През наше време Видин е бил окръжен град и е бил най-добрия град. Хората бяха единни, хората бяха приятели... Града беше към 40 000, 50 000, после като стана Химията към 80 000..."


Освен като обществена личност, Кирил Антов може да се похвали и със спортни успехи. Почти през цялото време, докато е работил, е играл и футбол като нападател. В средата на миналия век Видин е имал 4 футболни отбора.


 

"Септември-Торпедо", Завод Георги Димитров. Локомотив, ЖП-то. Динамо, се казваха Цигарената фабрика. "Червено знаме" беше градския отбор. Първо е било "Бдин". 58-ма година от "Септември" отидох при "Бдин" и до 65-та година бях при тях. И 66-та отидоха към "Торпедо", отидоха на работа в завод Георги Димитров, като електротехник. Отидохме на работническо републиканско първенство в Асеновград, работниците- ето го медала. И там в Асеновград взехме 3-то място... След тренировка ни даваха по 8 кебапчета на човек, не можем да ги изядем. Не сме взимали допълнително, всеки си е работил професията в предприятието. Тия бяха по-така, те бяха записани някъде и не работеха много. Днеска 8 ч трябва да работим, но 2 часа ни освобождаваха да ходим да тренираме. 6 ч. сме били на работа..."


След дългия си професионален опит, Кирил Антов се пенсионира в завода за помпи "Георги Димитров" във Видин. С началото на демокрацията отваря своя фирма за пренавиване на моторни помпи.

Вижте още

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа . Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Награда "Най-добър актьор" за Стефан Милков от Драматичен театър Монтана

Стефан Милков от Драматичен театър Монтана е "Най-добър актьор" на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. Наградата е за представянето му с моноспектакъла "Чудомирщини" на режисьора Милослав Милославов.  Спектакълът е създаден от Театрална къща "Миларт", а монтанският театър го разпространява в областите от Северозапада...

публикувано на 21.10.21 в 16:22

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:..

публикувано на 21.10.21 в 15:32

Онлайн обучението- изпитание за родители, ученици и учители

Вече са в сила новите временни противоепидемични мерки. А според заповедта на министъра на здравеопазването, в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население, се преустановява присъственият учебен процес. . Късно снощи и министърът на образованието издаде заповед, според която   от днес в 7..

публикувано на 21.10.21 в 14:15

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48

В "Музикална зона" на 21 октомври 2021 слушаме Ференц Лист и симфоничния Dream Theater

На 22 октомври се навършват 210 г. от рождението на унгарския композитор и пианист Ференц Лист. Неговият интелект, пианистични способности и иновативност го превръщат в един от най-изявените и обаятелни пианисти – виртуози в Европа през 19 век. Ще чуем Унгарска рапсодия № 2 и Румънска рапсодия . Творчеството на прогресив рок групата "Дрийм..

публикувано на 21.10.21 в 09:00

Зеленият сертификат - мотивиращ фактор за ваксинация?

Възрастните видинчани са ваксинирани и със зелен сертификат, младите - без имунизация и категорично против нея. Това показа анкета на Радио Видин след заповедта на Министъра на здравеопазването за въвеждането на "зелен сертификат" за достъп до обществените места в страната. Според жители на Видин новото изискване няма да мотивира повече хора да се..

публикувано на 20.10.21 в 17:05