Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерт-спектакъл разказа историята на видинския театър

Снимка: община Видин

С концерт- спектакъл започнаха проявите, включени в програмата за отбелязване на 130-годишнината от построяването на сградата на първата театрална сграда сграда у нас- на драматичния театър във Видин. По интересен начин видинските актьори разказаха историята на театъра. Начало на представлението даде директорът на театъра Дейвид Славчев:


"Аз никога не съм се вълнувал по този начин, по който се вълнувам днес и ще ви кажа защо. Защото се намирам в една много специална сграда, защото се занимавам с театър. Много е специално това да си на 130 години."


В разказа за миналото бяха припомнени и актьорите, чиито имена са записани в историята на видинския театър – Владимир Трандафилов, Хачо Бояджиев, Любен Гройс, Алберт Анжел, Леон Даниел, Андрей Чапразов, Георги Георгиев – Гец, Любомир Киселички, Мара Чапанова и още много други. Ппубликата се запозна и със сега действащата трупа на театъра- Николай Янев, Ирина Флорова-Капелова, Цветелина Бодурова, Иван Рангелов, Цветана Дакова. Акцент в спектакъла бе кратък документален филм за доайена на трупата- Божидар Даков, с 40 години стаж на видинска сцена:


"Репетицията е работа в мината, черна работа. А представлението е някаква рамка, в която тази работа я показваш на Негово величество Зрителя. Най-красивата професия на света. Ох какво ли не съм преживял..."


Сградата на театъра във Видин е тържествено открита в края на 1891 година и до днес продължава да е едно от най-важните културни средища в региона. Сега сградата е паметник от културата от местно значение. В навечерието на 130-годишнината от построяването й върху фасадата бе поставен и надпис "Драматичен театър".


В програмата на концерт-спектакъла се включиха актьорите от видинския театър, музикантите от Симфониета – Видин, както и фолклорният изпълнител Цветан Захариев. Сред гостите бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, областният управител Огнян Асенов, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместник-кметът Борислава Борисова, Румен Димитров, заместник-министър на културата през мандат 2017 – 2021 г., представители на институции, граждани.


На финала на спектакъла видинският митрополит Даниил благослови театъра и работещите в него. Изявите продължават до 22 октомври. Вижте още

Елена Алексиева спечели Националната литературна награда "Йордан Радичков" 2021

Големият победител във второто издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков" 2021 е Елена Алексиева за "Прекъсването на Самсара" , съобщават от община Берковица. Тя получава финансова премия в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов.  За "Шахматни етюди или 32 бели полета", Николай Петков получи втора награда. Третата..

публикувано на 23.10.21 в 14:10

Около 100 души протестираха срещу "зеления сертификат" във Видин

Близо 100 души се събраха да протестират на централния площад във Видин срещу въведения "зелен сертификат" , въпреки че протестът беше забранен със заповед на кмета Цветан Ценков вчера. Заповедите на министъра, с които се въвеждат тези мерки са постановени в нарушение на редица закони, Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека,..

публикувано на 23.10.21 в 12:51

Продължава да расте интересът към ваксините във Врачанско

След въвеждането на "зелените сертификати" все повече жители на Враца и областта предпочитат да се ваксинират, показват данните на регионалната здравна инспекция.  Вчера 551 души са получили защита срещу коронавирус, като повече от ваксинираните - 500, са с първа доза. Втора игла са получили 38 души, а с трета, бустерна доза, са се подсигурили 13..

публикувано на 23.10.21 в 11:10

87 са новозаразените с коронавирус във Врачанско

8 от новите заразени с коронавирус 87 жители на област Враца са били хоспитализирани през изминалото денонощие, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Три пъти линейки са докарали болни в МБАЛ "Христо Ботев" в областния град, по двама са новите пациенти в Белодробната болница и МБАЛ в Мездра, а по един в общинските болници в Козлодуй и..

публикувано на 23.10.21 в 09:37

Чистят "Червеното връвище" край язовир "Огоста"

Повторно почистване на местността "Червеното връвище" край язовир "Огоста" организират днес от 9 до 17 часа. Причината за това почистване е, че всяка пролет при топенето на снеговете и вдигането на нивото на река Огоста течението ѝ събира стотици отпадъци изхвърлени по нейното поречие и след това ги отнася в язовира. Въпросната местност се явява..

публикувано на 23.10.21 в 08:51

313 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

4826 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 15,7% от направените 30 772 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. В болница се лекуват 6685 души, 595 са в интензивно отделение. Като излекувани за 24 часа са отчетени 1180 души, починали са 136. Новите случаи в трите области от..

публикувано на 23.10.21 в 08:21

Снимката на 22 ноември 2021 година

Артистичен пърформънс "Дунавски Аерариум" бе представен във Видин. Със свои инсталации участваха сценографът и режисьор Магдалена Митева и сценографът Хана Шварц. Всички творби са създадени в артистична работилница, организирана в село Гомотарци и са вдъхновени от природата на Северозапада. Артистичните инсталации са разположени в парка до кукления..

публикувано на 22.10.21 в 18:10