Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

2
Снимка: Радио Видин

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов".

"За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на българската литература, на народния поет Иван Вазов... Иван Вазов, който преосъществи своята огромна, нестихваща любов към България, към българския народ в слово, който превърна блясъка на своето слово в национална памет, в част от националната ни история и ни завеща своя пример за това, как да бъдем истински българи... За мен е огромна чест да получа тази висока награда и да нося по някакъв начин в себе си словото и завещанията на Иван Вазов", каза за Радио Видин известният писател, който е роден във Видин. Владимир Зарев е български писател и редактор. Син е на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев и брат на режисьорката Весела Зарева. 

Романите му се превеждат на много европейски езици, а "Разруха" става бестселър в  Германия и САЩ . През 2013 г. започва излъчването на сериала "Дървото на живота " - екранизация по романа му "Битието". 

На 7 ноември 2017 г. е удостоен с ежегодната Държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

През март 2019 г. получава орден "Стара планина" първа степен "за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството".

Наградата за духовен принос на името на Иван Вазов е учредена от фондацията "Основа-та" и за първи път бе връчена на 9 юли 2020 г. по повод на 170-та годишнина от рождението на поета. Първите й лауреати са Антон Дончев и Гергина Тончева.

Галерия

Вижте още
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С множество награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата след участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" - едно..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря..

публикувано на 26.10.21 в 13:22

Предлагат връщане на малките ученици в училище, но с антигенни тестове

Подготвя се връщането в класните стаи на учениците от училищата, които бяха затворени заради разпространението на коронавируса. Мярката е в сила от миналия четвъртък за  общините, в които случаите достигнаха 750 на 100 000 души население. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV..

публикувано на 26.10.21 в 12:35

Стартира програма за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици

Фондация "Заедно в час" стартира програмата „Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”. Програмата има за цел да се стимулират училищата, които  да предложат и приложат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици. Данните сочат, че 44% от учителите..

публикувано на 26.10.21 в 12:30

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е р ано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун:  "Хората, усетили принуда в това..

публикувано на 25.10.21 в 15:42

Конкурс за детска рисунка организират в Буковец

Конкурс за детска рисунка на тема "Моят любим народен будител'' организират от НЧ "Просвета-1925" с. Буковец.  Конкурсът се организира по случай наближаващия Ден на народните будители 1 ноември. Няма ограничение за възраст и материалите, с които ще рисуват децата. Рисунките може да бъдат изпращани под формата на снимка на лично съобщение във..

публикувано на 25.10.21 в 15:05

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова: "...В момента в центъра..

публикувано на 25.10.21 в 14:55