Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Образователни филми за здравните кризи представиха в Монтана

Снимка: Любо Андреев

Трите образователни филма са на фондация "Моят век" /MyCentury/. Автори са журналистите Велислав Радев и Джанет Бари. Всеки едни от филмите е от по 6 минути и са изработени в Англия, разказа в Монтана Велислав Радев.

"Трите филма са за здравни кризи в миналото в България, как властите в България са действали при здравни кризи в миналото".

Журналистите избраха да преставят образователните филми в квартал „Кошарник“, тъй като един от тях, за здравните медиатори е направен тук през пролетта

Другият филм е архивен за ваксината "БЦЖ" и разказва за туберкулозата и по-специално как България се е справила с жълтата гостенка през 50-те години.

Филмите се разпространяват свободно на сайта на фондацията и в платформата за дигитално образование на издателство "Просвета".

Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Снимката на 21 октомври 2021 година

Наплив от желаещи да се ваксинират срещу коронавирус има в кабинета на РЗИ във Видин от вчера, показва проверка на Радио Видин.  От днес е в сила заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвежда изискването за зелен сертификат за COVID-19.  Здравните власти обявиха няколко дни отсрочка във връзка с влязлото в сила днес..

публикувано на 21.10.21 в 17:55

Ефективно наказание за умишлен палеж в Грамада

Подсъдима с инициали И. М. е призната за виновна за извършен от нея палеж в Грамада, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На 4 март тази година подсъдимата И.М., чрез запалка и напоена с бензин кърпа, запалила чуждо имущество - паянтова едноетажна постройка в дворно място на ул. „Тодор Титоренков“ в гр. Грамада, област Видин. Вследствие..

публикувано на 21.10.21 в 15:25

Допълнителни противоепидемични мерки в Мездра

Със заповед на кмета Иван Аспарухов в община Мездра от днес се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки. Преустановяват се присъствените учебни занятия за всички ученици от училищата на територията на община Мездра. Директорите на детските заведения на територията на община Мездра в срок от 24 часа трябва да представят писмена информация за броя на..

публикувано на 21.10.21 в 15:15

Тържествена сесия, литургия и заря за празника на Видин

На 26 октомври (вторник), от 9.00 ч., в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски"  ще започне тържествената Света литургия по повод духовния празник на град Видин - Димитровден . От 12.00 ч., в Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов" е началото на т ържественото заседание на Общински съвет - Видин , на което видинският..

публикувано на 21.10.21 в 15:08

Зеленият сертификат остави големите магазини във Видин почти без клиенти

Във Видин магазини и заведения затвориха, защото персоналът им не е ваксиниран срещу COVID-19  и няма право да работи. Едва 16% от хората в областта са имунизирани и мога да посещават големите търговски обекти, залите и ресторантите. В търговския  център във Видин проверките за зелен сертификат са още на входа. Така повечето от желаещите да..

публикувано на 21.10.21 в 15:05

372 заявления с отказ за помощ за отопление в Кула, Бойница и Грамада

До 21 октомври 2021 г. са подадени 1372 заявления за отпускане на целева помощ за отопление  в Дирекция "Социално подпомагане" - Кула, с териториален обхват общините Бойница, Кула и Грамада. 601 са одобрените заявления за отпускане на помощ за община Кула, отказите са 230, 17 се обработват. За община Бойница одобрените са 142, 13 заявления..

публикувано на 21.10.21 в 14:57

Искат да бракуват 15 тролейбуса във Враца

Общинското транспортно дружество във Враца „Тролейбусен транспорт", което е и общественият превозвач в града, има намерение да бракува част от старите тролейбуси, които са негодни за употреба. Действията ще бъдат реализирани след решение на местния парламент на 26 октомври. Мотивирано предложение за продажбата е постъпило от управителя на..

публикувано на 21.10.21 в 14:19