Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във Видин отбелязаха Световния ден на белия дроб

Снимка: Радио ВИДИН

С кампания за по-чиста околна среда от "Лайънс клуб" във Видин отбелязаха Световния ден на белия дроб, 25 септември. В природо-математическата гимназия в града поставиха сензор за замерване на основните замърсители. Видин е сред градовете в страната с най-високо съдържание на фини прахови частици във въздуха, а това утежнява състоянието на хората с белодробни заболявания. През по-голямата част от годината количествата са над нормата,казва пулмологът д-р Иво Илиев: 

"Този сензор е наш първи в училище. До сега имаме още три такива. Идеята ни е в перспектива  всички училища да има подобен сензор и по този начин родителите да контролират чистота на въздуха в района на училището, а всички като граждани да  контролираме чистотата на въздуха в града ни".

Данните от сензора могат да бъдат проследени в реално време, обясни Кристян Павлов:

"Това е сайтът airbg.info и тук има една интерактивна карта, където могат да се видят всички сензори, къде са разположени - дали въздухът е чист или е запрашен. Ако свети в зелено, значи е ок, ако свети в оранжево, значи работата е зле".

Достъп до информацията на сайта имат родителите и учениците, каза директорът на ППМГ "Екзарх Антим I" Румяна Петрова: 

"Най-вече е полезно за това, че ние по всяко време получаваме данни, с които можем да успокоим най-вече родителите и децата, че обитават една безопасна среда. В условията, в които живеем в момента, опасностите, които ни дебнат заради ковид заразата,смятам, че това ще допринесе много повече за нашето спокийствие и здравословен начин на живот."

В Световния ден на белия дроб младежи раздаваха информационни материали и призоваха за подкрепа на кампанията. В градския парк във Видин вдигнаха плакати за по-чист въздух. 

Вижте още
МБАЛ

Снимката на 27 октомври 2021 година

Covid -отделението във видинската болница е пълно . 85 са настанените, двама от тях са в интензивния сектор, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. 6816 са новите случаи на коронавирус у нас. Броят на новозаразените е рекорден от началото на пандемията. Положителни са 13,5% от пробите, показват данните в Единния..

публикувано на 27.10.21 в 17:55

Въвеждат пропускателен режим в Община Мездра

Въвеждат противоепидемични мерки в сградата на Общинската администрация в Мездра, съобщиха от пресслужбата на общината. Със заповед на кмета Иван Аспарухов се ограничава достъпа на външни лица в сградата на Община Мездра, с изключение на  Центъра  за услуги и информация на гражданите на партера. В Ритуалната зала са о бособени работни места за..

публикувано на 27.10.21 в 17:04

Община Мездра инвестира над 2 милиона в ремонти

Улици, водопроводи и обществени обекти в община Мездра се ремонтират по проекти за над 2,6 милиона лева. Вече е завършен или предстои да започне ремонтът на 19 улици в 16 населени места, на една многофункционална спортна площадка и на една обществена сграда, които са включени в Инвестиционна програма за 2021 г. За изпълнението им Община Мездра..

публикувано на 27.10.21 в 16:13

В 8 медицински центъра в Северозапада ще правят безплатни бързи антигенни тестове

Ограничени са  количествата на получените във Видин безплатни антигенни тестове. Цената на услугата варира между 5 и 10 лева, каза за Радио Видин директорът на Регионална здравна инспекция Видин,  д-р Венцислав Владински: "По указание от София ние сме дали още в петък такива безплатни тестове за безплатна употреба, но те са в много ограничени..

публикувано на 27.10.21 в 16:02

Изтича срокът за плащане на местни данъци и такси

Срокът за плащане на местните данъци и такси изтича на 31 октомври, съобщиха от община Видин. До тогава физическите и юридическите лица трябва да са заплатили дължимите от тях данък сгради, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци. След 1 ноември върху неплатените задължения за 2021 година започва да тече законова лихва...

публикувано на 27.10.21 в 15:50

Заведенията за хранене във Видин спазват изискването за зелен сертификат

19 обекта в област Видин са проверени дали спазват новите мерки за зелен сертификат за два дни. Няма установени нарушения до момента, каза за Радио Видин д-р Адриян Данков , директор на Областна дирекция по безопасност на храните във Видин: "Вчера са минали 11 обекта - 3 ресторанта, 6 бистра и 2 кафе-аператива, като навсякъде персонала и съответните..

публикувано на 27.10.21 в 15:26

Хайредин и Криводол влязоха в тъмночервената зона

Още две общини във врачанска област – Хайредин и Криводол, влязоха в тъмночервената зона по заболеваемост от COVID-19. Според данни на Регионалната здравна инспекция, през последните дни има сериозен ръст на заболелите, което причисли двете общини към Враца, Роман, Мездра и Бяла Слатина по брой инфектирани на сто хиляди души население. В..

публикувано на 27.10.21 в 14:52