Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦОП "Раковица" в Берковица - в услуга на общността

Снимка: Петя Генова

Центърът за обществена подкрепа "Раковица" отчете работата си за изминалата година. ЦОП "Раковица" предоставя комплекс от социални услуги, насочени към подкрепа и консултиране на децата и семействата от общността в общините Берковица и Вършец. Услугата предлага социално, педагогическо, медицинско, психологическо, юридическо консултиране на деца и семейства в риск; съпровождане до институции и услуги; застъпничество и посредничество пред институции; консултиране и подкрепа на деца с поведенчески проблеми; подкрепа на деца с увреждания и техните семейства; повишаване на родителските умения и подобряване на грижите за бебета и малки деца в уязвимите семейства; работа по намаляване на случаите на изоставяне на деца, създаване на условия за стимулиране на ранното детско развитие сред високо рискови и уязвими общности; групови беседи, ателиета, срещи за придобиване на знания и умения; дейности и подкрепа по семейно планиране и здравна помощ. 

Утвърденият капацитет на ЦОП "Раковица" за 2020 година е 30 потребители, като екипът на услугата ежемесечно работи много над този капацитет и подкрепя около 130 клиенти всеки отделен месец Много голяма част от работата на екипа се извършва на терен, мобилно. Работата и дейностите, реализирани от екипа на Центъра, се извършват на територията на общините Берковица и Вършец, като това включва и прилежащите им села – 27 на брой. Най-много дейности се извършват в гр. Берковица, в кварталите "Раковица" и "Изток", с. Боровци, с. Замфирово, с. Долно Озирово, с. Спанчевци, на чиито територии живеят най-много семейства с деца. 

В дейностите за реализиране на целите се въвличат всички заинтересовани страни - Дирекция "Социално подпомагане", Община Берковица, Община Вършец, кметски наместници, училища и училищни настоятелства, педагогически съветници, лични лекари и здравни специалисти, РУП – Берковица и Вършец, МКБППМН, социални услуги, семействата на децата в риск, лица от общността, които могат да окажат подкрепа по определения случай. 

През 2020 година екипът на ЦОП "Раковица" работи по общо 12 разработени програми, които се доразвиват и адаптират спрямо нуждите на хората от общностите:
- Програма за превенция на изоставянето на деца “Искам с теб";
- Програма за повишаване на родителските умения "Заедно можем повече"; 
- Програма за ранно детско развитие "Вървя напред"; 
- Програма за изграждане на умения за самостоятелен живот "Вече мога и сам"; 
- Програма за подкрепа на деца с увреждания "Не сме по-различни"; 
- Програма за семейно планиране "Аз решавам"; 
- Програма за подкрепа на непълнолетни майки "Млада мама";
- Програма за превенция на отпадане от образователната система "Бъди в час"; 
- Програма за ранно включване в образователната система "Аз уча от малък"; 
- Програма за подкрепа на деца с родители в чужбина "Близо до мен"; 
- Програма за превенция на ранните бракове и раждания "Рано е"; 
- Програма за младежи от група NEET`s.

В началото на годината, екипът получи най-високото отличие в социалната сфера – Годишна награда на ДАЗД. Обособено е голямо пространство от двора за изграждането на кът за отдих и игри за потребителите. Ремонтирани са със собствени средства фасадата и покрива, като върху фасадата са монтирани големи винили – българското знаме; Ботев и Левски; семейство в традиционно общество. Екипът организира кампания "Дари добро" за събиране на хранителни продукти, памперси, хумана, обувки в периода на епидемична криза. Екипът не е прекратявал работния процес по време на пандемията от COVID-19, като допълнително са обслужвани граждани, които не са клиенти на услугата. Екипът е включен като съпътстваща мярка по програмата за топъл обяд чрез подкрепа за закупуване на храни и лекарства. Обособено е малко кухненско помещение за подкрепа на изпълнението на дейностите по програмите. Разработени и разкрити са ателиета по готварство и градинарство; създаден е футболен отбор за деца в риск.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05