Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Симфониета Видин отбелязва годишнини на именити български творци

Снимка: Симфониета Видин


Концерт, посветен на 80-годишнината на композитора проф. Михаил Пеков и на 70-годишнината на цигуларя Йосиф Радионов, ще представи тази вечер Симфониета Видин. Солисти ще са именитите цигулари проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов. Едно от произведенията, които двамата ще изпълнят - "Концерт за две цигулки", е посветено от проф. Пеков специално на тях. То е едно от малкото съвременни български произведения, получили световна известност. Заради богатото му творчество, Ангел Станков нарича композитора "българският Бетховен" и добавя, че неговият роден град - Видин, би трябвало да му обърне по-сериозно внимание, защото такива големи творци са истинска рядкост. 

Проф. Михаил Пеков

"Проф. Михаил Пеков, който е роден във Видин, за мен е може би най-големият жив български композитор. Аз не случайно го наричам българският Бетховен, тъй като почти няма български композитор, който да има такова голямо творчество. Например, той има 14 симфонии, 23 квартета, от които имам честта да съм изпълнил доста, много камерни произведения, много концерти - за две цигулки, за една цигулка, за цигулка и виола. И ми се струва, че той има нужда от по-сериозно отбелязване на неговата 80-годишнина, понеже той е по-скромен човек, не е от тези, които афишират своята годишнина. Затова, ако можем, да помогнем. Също и вашият град би трябвало да му обърне сериозно внимание, защото такива големи творци са рядкост, а за един град са направо гордост", каза цигуларят. 
 

Концертът е тази вечер, от 18:00 часа, в зала "Филхармония" Видин. 

Повече за него може да чуете в звуковия файл. 

Вижте още

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е р ано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун:  "Хората, усетили принуда в това..

публикувано на 25.10.21 в 15:42

Конкурс за детска рисунка организират в Буковец

Конкурс за детска рисунка на тема "Моят любим народен будител'' организират от НЧ "Просвета-1925" с. Буковец.  Конкурсът се организира по случай наближаващия Ден на народните будители 1 ноември. Няма ограничение за възраст и материалите, с които ще рисуват децата. Рисунките може да бъдат изпращани под формата на снимка на лично съобщение във..

публикувано на 25.10.21 в 15:05

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова: "...В момента в центъра..

публикувано на 25.10.21 в 14:55

Градският часовник на Видин- 121 години е един от символите на града

На 26 октомври отбелязваме Димитровден, духовният празник на Видин. Един от символите на празника е катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски".  Вече 121 години часовникът на катедралата отбелязва точния час с камбанен звън. През далечната 1900 година доставеният от Мюнхен, Германия, механизъм е монтиран в купола катедралата...

публикувано на 25.10.21 в 12:50

"Неделник" от 24 октомври 2021 година

Златна есен. Приятен сезон е тя. Още по приятно е да слушате "Неделник". Много интересни гости имах днес в предаването. Пъстри и шарени като от снимката.  "Зашит"/3ashit/ е името на проекта, създаден от видинчанката Тереза Иванова и нейната съдружничка Василена Гидикова . Момичетата създават собствена марка тениски от 100-процентов..

публикувано на 24.10.21 в 15:27

Странната молба към Господа

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия,..

публикувано на 24.10.21 в 08:00

Гореща телефонна линия вече 24 години помага на пострадали от насилие

Национална гореща телефонна линия вече 24 години помага на пострадали от насилие. Услу гата се предоставя от екип на фондация "Анимус" и е денонощна. Най-разпознаваема остава линията от хора, които са жертви на домашно насилие. Повече от 2/3 от обажданията, които постъпват са именно такива, обяснява Атанас Киров, асистент координатор на..

публикувано на 22.10.21 в 16:00