Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво правим, ако виновният шофьор е без "Гражданска отговорност"

Снимка: Радио ВИДИН


Собственици сме на моторно превозно средство (МПС). Ако то бъде увредено след пътнотранспортно произшествие (ПТП) с друго МПС, което няма застраховка “Гражданска отговорност”, ще се появяват следните въпроси- за какви щети мога да претендирам и кой ще ми ги плати. Как точно се предявява претенцията за обезщетение? 

"Първо е важно да изясним функциите на застраховка "Гражданска отговорност". Това не е данък, не е и приумица на застрахователите. Напротив, това е застраховка, която пази нас самите. При една катастрофа, когато има пострадал човек или увредено имущество, трябва да се покрият тези щети. Ако загине човек, не дай си Боже, щетите възлизат на стотици хиляди левове. Съдебната практика присъжда огромни обезщетения на близките на починал в катастрофа. Ако човек спести едни 200-250 лева, може да се окаже, че впоследствие дължи десеторно отгоре. След това започват продажби на жилища, на имоти, много такива случаи показва практиката. Когато някой е спестил от застраховка или пък реши да не я поднови, а от отсрещната страна претенциите са огромни, съответно трябва да знаем, че тези дългове дори могат да бъдат наследени от роднини. Моят съвет е просто да не се спестява от тази застраховка", разяснява същността на застраховка "Гражданска отговорност" Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Гаранционният фонд заплаща при катастрофа без тази застраховка.

"Това е институция, в която членуват всички застрахователи. От всяка полица се отделят 12 лева за плащания. Много е важно да се знае, че когато този Фонд плати обезщетение, то после задължително той проявява регрес - т.е. Гаранционният фонд си търси заплатените пари от този, който не си е направил застраховка."

Ако ни се случи подобна ситуация, можем да претендираме за имуществени или за неимуществени щети.

"Всички тези подробности са вписани на сайта на Гаранционния фонд. Освен това, нашата Асоциация на пострадалите при катастрофи сме направили горещ телефон, който е безплатен. На него хората могат да получат безплатна информация- 0 700 17 112. Най-общо при пътен инцидент, при който има пътен инцидент с пострадали хора, а отсрещният и виновен автомобил няма застраховка, се започва досъдебно производство, което е шест месеца. То приключва с предявяване на материалите по производството. След това се повдига обвинение от Прокуратурата. Делото влиза в съда. Чак когато имаме осъден водач, тогава може да се претендира за обезщетение за болки и страдание, за медицински разноски, за пропуснати ползи. Всяко от тези обезщетения се доказва с различни документи."

Владимир Тодоров обясни и видовете компенсации.

"Един пешеходец или блъснат от автомобил, който няма тази застраховка, след случката да речем е със счупен крак. Влиза в болница, оперират го, слагат му имплант, който струва няколко хиляди. След излизането от заведението, човек отива на рехабилитация и там отново плаща. Междувременно този човек е в болнични и не ходи на работа. Първата компенсация е за неимуществени вреди, т. нар. болки и страдания. Те са индивидуални, определят се от застраховател или съд по справедливост. Имуществените вреди пък са разходите за лечение - болничен престой, медицински изделия, екип, всички изделия. Тук се включват и парите за възстановяване. Тези разходи се осребряват по фактурна стойност - фактурите трябва да бъдат запазени и представени. Третият вид компенсация е т. нар. пропусната полза - ако човекът е взимал 1000 лева заплата, но докато е болничен взима 80% от нея. Тези 20% той може да ги претендира към Фонда или застрахователя."

Когато виновният водач е чужд гражданин със застраховка „Гражданска отговорност“ при чужд застраховател или ПТП-то е настъпило на територията на друга държава и пострадалото лице е български гражданин, то има право да иска обезщетение в България от Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Виновният за произшествието водач няма право на обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“. 

Съдействието от специалист с опит в застраховането увеличава не само шанса ви да получите обезщетение, но също така увеличава възможността за получаване на справедливо обезщетение, съобразено с претърпените от вас вреди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15