Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Библиотекар представя първата си поетична книга във Видин

Снимка: Регионална библиотека

Първата си поетична книга ще представи тази вечер Татяна Николова от Видин. Тя е библиотекар и бивш радиожурналист. Започва да пише стихове преди година и така сбъдва една от детските си мечти. Публикува всеки стих във фейсбук страницата "Душата ми в рими", а най-хубавите 100 е събрала в стихосбирката "Люляци в мъглата". Прави селекцията с помощта на читатели, които сами предлагат любимите си стихотворения, за да бъдат включени в книгата, обясни авторката:

"Започнах да пиша миналата година, даже не знаех, че ще започна да пиша. Ходих по традиция на баловете май месец, стана ми много мило и в същото време тъжно. Прииска ми се отново да съм малка, отново да съм дете, може би на 15-16, да ми предстои абитуриентската вечер. Седнах на компютъра и просто се появиха някакви думи в главата ми и се оказа, че е стих...На другия ден опитах да напиша още едно стихче и така няколко дни писах по едно-две стихчета и ставаше. Различни теми хващах, основно за любовта и болката, някак си те бяха вътре в мен и от значение за това, което пиша..."
 
Основната тема в стиховете на Татяна Николова е за любовта. Самата тя вярва, че истинската любов съществува във всичките ѝ форми:

"В един момент от живота си установих, че наистина съществува безусловната любов - любовта, която не изисква условия, така да го кажа, в която ти можеш да обичаш човек, няма значение приятел ли е, любим ли е, близък ли е, говорим за любовта като цяло, все пак тя е проявление в много посоки... Просто успях да го почувствам това във времето и, ако някой прочете повечето от стихчетата ми, ще усети именно това. И ми се ще да изкрещя: Хора, обичайте се!"

Премиерата на стихосбирката "Люляци в мъглата" на Татяна Николова  е днес, 29 септември, от 17:30 часа във видинската библиотека.

Вижте още

Пещера "Венеца" стана декор на фолклорния събор "Жива вода"

12-тият фолклорен събор  Жива вода  до пещерата  Венеца  край димовското село Гара Орешец събра над 700 участници, занаятчии и изпълнители от самодейни състави от страната и чужбина. За първи път в събора участват  Пламен Иванов  и съпругата му, които са от Монтана.  Пламен е занаятчия към Регионалната занаятчийска камара в Монтана и..

обновено на 04.07.22 в 18:27

От 7 юли изплащат увеличените пенсии

Нови минимални размери на пенсиите за осигурителен стаж и възраст са определени от 1 юли с актуализацията на бюджета. Осъвременяването на пенсиите или тяхното увеличение с 10 %, ще важи обаче само за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2021 г.  Размерът на пенсиите винаги е вълнувал хората, които ги получават, но може ли  един..

публикувано на 04.07.22 в 18:00

Дарители помагат за ремонт на АГО-то във Враца

До месец се очаква да започне ремонтът на най-голямата родилна зала в АГО-то на врачанската болница. Това съобщи председателят на сдружение "Врачанофили" Мартин Харизанов , по чиято инициатива ще се извърши обновяването. Средствата за ремонта са събрани с помощта на дарители, които подкрепят организирано от неправителствената организация..

публикувано на 04.07.22 в 16:32

Не всички бензиностанции ще предлагат горива с отстъпка

Отстъпка от 0,25 лв. за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли -това одобри Народното събрание с актуализацията на държавния бюджет. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното..

публикувано на 04.07.22 в 15:30

"Неделник" от 3 юли 2022 година

"Змей зборянин" !!! Кой е той ли? Нова книга от Антоний Танков е това. Разказите са художествена измислица, но са взети от реалния живот. Затова са си чиста истина от Северозапада. Там около Смоляновци. Но преди това преглеждаме старите вестници и ще посетим Джулая морнинг с колегата Николай Хараламбов. Отиваме и до село Делейна, където..

публикувано на 03.07.22 в 13:05

Видинчанин събра в книга историята на село Делейна и рода си

"Делейна и аз" е първата книга на Николай Николов , който представя в стотина страници историята на село Делейна и на рода си- алу Балани . Книгата е краеведска история. Докато събира историята на рода си, авторът осъзнава, че сведенията за селото, в което е минало детството му, са оскъдни. Така решава да започне да търси исторически източници за..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Да се грижим за своята душа, за да бъде светла

В  Третата неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание върху Иисусовите поучения, които наричаме "Проповедта на планината". "Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно. И тъй, ако светлината, що е в..

публикувано на 03.07.22 в 08:00