Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължава се срокът за обходи по домовете

Над 60% от населението на област Видин е преброено, около 20 % са предпочели електронен начин

Автор:
Снимка: Радио Видин

В близо 140-годишната демографска история на България досега са извършени 17 преброявания на населението. Първото преброяване на населението на Княжество България е проведено на 31 декември 1880 година, тогава е проведено и преброяване на населението и в Източна Румелия, което по различни причини се смята за неуспешно. Седем години по-късно на 31 декември 1887 е проведено ново преброяване - първото след Съединението на Княжество България с Източна Румелия. През 1892 г.  за първи път се преброяват жилищата (обитавани и необитавани), а също и селскостопанските животни. Следват още дванайсет преброявания, докато се стигне до 2001 година, когато преброяването е първо за новия 21-ви век и за първи път датата и периодът на провеждането не са традиционно в началото или края на декември, а в съответствие с препоръките на Евростат то се провежда март месец. Десет години по-късно - през 2011 година за първи път e използван комбиниран метод за събиране на данни - електронно и класическо. 

Тази година в 18-то преброяване на населението отново можем да се преброим електронно или по класическият начин - с преброител, който посещава домът ни. Срокът за онлайн преброяването изтича на 30 септември, но преброяването чрез обход на домовете се удължава до 10 октомври,  реши на днешното си заседание Министерски съвет.  Промяната се налага, тъй като срокът на онлайн преброяването бе удължен до 30 септември и паралелното провеждане на изследването по двата метода създава известни затруднения в организацията на процеса. Така след приключване на електронното преброяване оставаха само 3 дни, в които да бъдат преброени лицата, които не са попълнили електронна карта. Удължаването на срока за преброяването ще осигури необходимото време преброителите да завършат дейностите си и да съберат цялата необходимата информация.

Във Видин по електронен начин са се преброили около 21 процента от населението, каза  началникът на Отдел "Статистически изследвания - Видин" Цветан Цветков:

"За област Видин електронно преброените лица са около 21 процента. По общини можем да кажем, че най-висок е делът на община Видин 27,8%. община Белоградчик с 16,2% и община Кула с 14,8%, всички останали общини са с под 10% електронно преброени лица. Остават 2 дни до приключване на електронното преброяване, така че всеки, който желае, може да преброи електронно. Знаете, че в момента тече и обхода с преброителите, извършва се преброяване на хартиен носител. Там нещата към днешна дата са следните - за всички общини, с изключение на община Белоградчик, община Димово и община Ружинци, във всички останали общини имаме преброени над 50% от населението с хартиена карта. Като най-голям е процентът на преброените в община Макреш с 88,9%, следвани от община Чупрене - 83,2%...  Електронно преброените лица за област Видин към 6 часа тази сутрин са 17 098 души, с хартиена карта са преброени 32 015 души към вчерашния ден."



Или ако трябва да обобщим- над 60 процента от населението на област Видин вече е преброено, като 40 процента от тях- на хартия, а 21 процента са се преброили електронно. От НСИ съобщиха, че кодът, който се получава при онлайн преброяването, не съдържа никаква лична информация, която може да бъде използвана от друг човек. Затова  хората не бива да се притесняват, че би могло да има злоупотреби с него. Ако по някаква причина ви е невъзможно да предадете кода на преброител - няма да бъдете глобени, а преброяването ви е завършено и валидно, уточняват от националната статистика.  

Преброиха ли се вече видинчани и срещнаха ли трудности?

"Да, да - по домовете, всичко е ОК, бързо мина, справиха се отлично... Идваха вкъщи преброителите, всичко беше точно... Електронно, не ми беше трудно. Много излишни въпроси, според мен... Да, електронно - синът ми ме преброи... Да, две момчета на живо дойдоха, много любезни бяха..."


Данните от проведените преброявания дават възможност да се проследи в рамките на един над стогодишен период развитието на човешкия капитал в България, да се характеризира възпроизводството на населението и неговата териториална мобилност. Малко са страните в света, които разполагат с такава обемна информация за населението и условията, при които то живее.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15