Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бизнес и природа- ръка за ръка

Как се развиват туризъм и земеделие в райони с действащи мерки за опазване на видове и местообитания? Примери за успешни бизнес начинания показа опознавателно пътуване, организирано от Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Паркът попада в защитена зона "Врачански Балкан" от екологичната мрежа НАТУРА 2000 в България по две Директиви. Защитената зона по Директивата за птиците обхваща около 30 хиляди хектара, а тази по местообитанията около 38 хиляди хектара. Така двете зони покриват територията на парка и "Врачански Балкан" може да се похвали с голямо разнообразие от местообитания.

"Тук се защитават 23 типа местообитания, сред които са мизийски букови гори, крайречни гори, също така на билото на планината имаме високопланински ливади, еутрофни езера. На територията на парка основните видове, които се защитават като животни от влечугите и земноводните са двата вида костенурки, жълтокоремната бумка, всички видове змии. От страна на птиците "Врачански Балкан" е много важно място за орел змияр, за сокол скитник, за ловния сокол. Тук е важно място за гнездене на бухала. Може да се похвалим и с възстановяване на колонията на белоглавите лешояди, които в момента наброяват над 70 птици, които се намират в района на село Долно Озирово. От миналата година стартира проект и за възстановяване на популацията на черния лешояд", разказа Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Ограничени са различни дейности- забранено е паленето на стърнища, разораването на ливади и затревени площи, движението на АТВ и превозни средства извън съществуващите пътища, има и забрани, свързани с премахването на елементи на ландшафта като синори и зидове, които са местообитания на различни видове влечуги и земноводни.

Обиколката започна от село Оплетня в община Своге, което се намира на територията на Природния парк. Гид беше Оля Генова- експерт в Дирекцията на парка. В село Оплетня ни посреща кметът Николай Недялков. Селото се намира в Искърското дефиле, на 25 км. от Своге, на 30 км. от Мездра и на 60 км. от София Допреди няколко години от селото е тръгвал маршрут към Пършевица. 


"Нашето село е красиво, живописно е, спокойно е. Ние сме задружно село, семейство, 77 човека в момента в селото сме живущи. Събота и неделя ставаме стотина с приходящите, нашите деца се прибират... Преди години маршрутът за Пършевица беше оттук, през Оплетня се минаваше. Следващите години, в Очин дол Огнян Петров създаде "Дядо Йоцо", създаде нови пътеки и нашият маршрут позападна. Но ние тази година с млади момчета правихме едно почистване на летния маршрут за Пършевица. Природата ни е хубава, Балканът ни е добър. Посещава се", каза кметът на село Оплетня Николай Недялков.

Тази година селото е посещавано и от алпинисти. Районът се посещава от малки групи туристи. Селото е в живописна местност- до река Искър, която напоследък е много привлекателна и за любителите на риболова. Идват от цяла Северозападна България. В селото има само една къща за гости, но за това си има причина::

"Другите къщи се изкупуват веднага. Трябва да ви кажа, че в солото има живинка. Няма западнали къщи." 

Пламен Кръстев е собственик на къщата за гости в село Оплетня. Започнал е да посреща туристи преди 2 години. Старият наследствен имот се намира до река Бела вода, която извира на около 5 километра от селото, а ако искате да се разходите в региона и не знаете къде, може да ви упъти собственикът.

"Опитахме се с тази къща да запазим традиционния стил и този дух- Балкански. Мисля че добре се справихме... Къщата иначе датира от много отдавна. 1900 година е била воденица. През периода на социализма тази воденица е бутната. Не можахме да я изградим наново като воденица. След това е била селскостопанска сграда на един етаж, съответно преди 2 години изкарахме проект и всички необходими технически документации. Нищо не е запазено, всичко е направено наново, но стилът и външният вид е запазен", разказа Пламен Кръстев.

Туристите идват предимно през уикенда за планински туризъм. С подкрепата на ПП "Врачански Балкан" тази година е направено почистване и обозначаване на пътеките, за да са по- достъпни за хората. Идват предимно млади хора. 

Дестинацията все още не е толкова популярна, но има потенциал, смята Пламен Кръстев. Според него трябва да се работи в посока популяризиране на района и обща реклама на Искърското дефиле.

Огнян Петров е създател на комплекс "Дядо Йоцо" и председател на сдружение "Искърско дефиле". Комплексът се намира в защитена зона и се налага да работи съгласно правилата за стопанисване на тези земи. Тази година сезонът беше добър, заяви Огнян Петров:

"Хората избягваха градовете, идваха тук сред тази природа. Имахме, може да се каже, един добър сезон. Имаме една много красива природа, много естествена. Идеята за дядо Йоцо е много силна българска идея и това привлича хората да идват в този район. Близостта до столицата също е много важна."

Комплексът работи в условията на ограниченията от НАТУРА 2000.

"Тези ограничения, които от една страна са много добре, защото защитават природата, а природата е основната ни ценност, която имаме. Но от друга страна има и някои неща, които трябва да се решат по отношение как да бъдат стопанисвани тези земи и как да бъдат стимулирани хората, така че да има и природа, да има и стопански живот", допълни Огнян Петров. 

В следващото издание на предаването ще ви срещнем с Цветан Иванов от мездренското село Зверино, който коси над 200 декара ливади, с Виолета Йотова- производител на мурсалски чай и други билки, които растат в чистата природа и с кмета на врачанското село Челопек, което привлича туристи от цялата страна, заради възможностите за развитие на пешеходен туризъм. 

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още
 Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен,..

публикувано на 02.12.21 в 16:03

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават  в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов : "Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки..

публикувано на 02.12.21 в 15:57

Познаване и разбиране на ползите от НАТУРА 2000 отчетоха в Чупрене

Изграждане, развитие и поддържане на споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в област Видин чрез планиране, организиране и провеждане на регионална информационна кампания. Това е основната цел на проекта  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин"..

публикувано на 02.12.21 в 15:38

До 5 декември се подават на кандидатури за конкурса "Дърво с корен"

Тази година се провежда 12-ото издание на конкурса "Дърво с корен". До момента са получени 10 номинации за дървета от цялата страна, повечето от които са за вековни дървета. Сред тях отново има претендент от Северозапада- вековният чинар в гр. Лом, засаден от първия окръжен началник на града- руският офицер дворянин Павел Дмитриевич Нечаев...

публикувано на 02.12.21 в 15:35

Еколози провеждат обучения в Северозапада

Във Видин беше организирано обучение "Застъпници за природата" от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и насочено към активни граждани, които обичат природата и искат да научат как могат да допринасят за живот в чиста и запазена околна среда. Двете организации от години правят кампании в най- различни посоки,..

публикувано на 02.12.21 в 14:50

Предизвикателството "онлайн обучение" за децата със специални потребности

В условия на пандемия системата на образованието се изправи пред огромно предизвикателство- дистанционно обучение със средствата на информационните и комуникационните технологии. С това предизвикателство трябва да се справят и специалистите, които предоставят подкрепа за личностно развитие на децата със специални образователни потребности...

публикувано на 02.12.21 в 14:10

Монтана- един модерен град на 130 години

Сборникът "Монтана: един модерен град на 130 години" бе представен днес като акцент в програмата по повод честванията на 130 години от обявяването на градския статут на Монтана. През последните 130 години градът променя облика си, населението, статута си, административната система и ние в подготовка на една бъдеща история на град Монтана и на..

публикувано на 02.12.21 в 14:05
Подкасти от БНР