Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес и природа- ръка за ръка

Как се развиват туризъм и земеделие в райони с действащи мерки за опазване на видове и местообитания? Примери за успешни бизнес начинания показа опознавателно пътуване, организирано от Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Паркът попада в защитена зона "Врачански Балкан" от екологичната мрежа НАТУРА 2000 в България по две Директиви. Защитената зона по Директивата за птиците обхваща около 30 хиляди хектара, а тази по местообитанията около 38 хиляди хектара. Така двете зони покриват територията на парка и "Врачански Балкан" може да се похвали с голямо разнообразие от местообитания.

"Тук се защитават 23 типа местообитания, сред които са мизийски букови гори, крайречни гори, също така на билото на планината имаме високопланински ливади, еутрофни езера. На територията на парка основните видове, които се защитават като животни от влечугите и земноводните са двата вида костенурки, жълтокоремната бумка, всички видове змии. От страна на птиците "Врачански Балкан" е много важно място за орел змияр, за сокол скитник, за ловния сокол. Тук е важно място за гнездене на бухала. Може да се похвалим и с възстановяване на колонията на белоглавите лешояди, които в момента наброяват над 70 птици, които се намират в района на село Долно Озирово. От миналата година стартира проект и за възстановяване на популацията на черния лешояд", разказа Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Ограничени са различни дейности- забранено е паленето на стърнища, разораването на ливади и затревени площи, движението на АТВ и превозни средства извън съществуващите пътища, има и забрани, свързани с премахването на елементи на ландшафта като синори и зидове, които са местообитания на различни видове влечуги и земноводни.

Обиколката започна от село Оплетня в община Своге, което се намира на територията на Природния парк. Гид беше Оля Генова- експерт в Дирекцията на парка. В село Оплетня ни посреща кметът Николай Недялков. Селото се намира в Искърското дефиле, на 25 км. от Своге, на 30 км. от Мездра и на 60 км. от София Допреди няколко години от селото е тръгвал маршрут към Пършевица. 


"Нашето село е красиво, живописно е, спокойно е. Ние сме задружно село, семейство, 77 човека в момента в селото сме живущи. Събота и неделя ставаме стотина с приходящите, нашите деца се прибират... Преди години маршрутът за Пършевица беше оттук, през Оплетня се минаваше. Следващите години, в Очин дол Огнян Петров създаде "Дядо Йоцо", създаде нови пътеки и нашият маршрут позападна. Но ние тази година с млади момчета правихме едно почистване на летния маршрут за Пършевица. Природата ни е хубава, Балканът ни е добър. Посещава се", каза кметът на село Оплетня Николай Недялков.

Тази година селото е посещавано и от алпинисти. Районът се посещава от малки групи туристи. Селото е в живописна местност- до река Искър, която напоследък е много привлекателна и за любителите на риболова. Идват от цяла Северозападна България. В селото има само една къща за гости, но за това си има причина::

"Другите къщи се изкупуват веднага. Трябва да ви кажа, че в солото има живинка. Няма западнали къщи." 

Пламен Кръстев е собственик на къщата за гости в село Оплетня. Започнал е да посреща туристи преди 2 години. Старият наследствен имот се намира до река Бела вода, която извира на около 5 километра от селото, а ако искате да се разходите в региона и не знаете къде, може да ви упъти собственикът.

"Опитахме се с тази къща да запазим традиционния стил и този дух- Балкански. Мисля че добре се справихме... Къщата иначе датира от много отдавна. 1900 година е била воденица. През периода на социализма тази воденица е бутната. Не можахме да я изградим наново като воденица. След това е била селскостопанска сграда на един етаж, съответно преди 2 години изкарахме проект и всички необходими технически документации. Нищо не е запазено, всичко е направено наново, но стилът и външният вид е запазен", разказа Пламен Кръстев.

Туристите идват предимно през уикенда за планински туризъм. С подкрепата на ПП "Врачански Балкан" тази година е направено почистване и обозначаване на пътеките, за да са по- достъпни за хората. Идват предимно млади хора. 

Дестинацията все още не е толкова популярна, но има потенциал, смята Пламен Кръстев. Според него трябва да се работи в посока популяризиране на района и обща реклама на Искърското дефиле.

Огнян Петров е създател на комплекс "Дядо Йоцо" и председател на сдружение "Искърско дефиле". Комплексът се намира в защитена зона и се налага да работи съгласно правилата за стопанисване на тези земи. Тази година сезонът беше добър, заяви Огнян Петров:

"Хората избягваха градовете, идваха тук сред тази природа. Имахме, може да се каже, един добър сезон. Имаме една много красива природа, много естествена. Идеята за дядо Йоцо е много силна българска идея и това привлича хората да идват в този район. Близостта до столицата също е много важна."

Комплексът работи в условията на ограниченията от НАТУРА 2000.

"Тези ограничения, които от една страна са много добре, защото защитават природата, а природата е основната ни ценност, която имаме. Но от друга страна има и някои неща, които трябва да се решат по отношение как да бъдат стопанисвани тези земи и как да бъдат стимулирани хората, така че да има и природа, да има и стопански живот", допълни Огнян Петров. 

В следващото издание на предаването ще ви срещнем с Цветан Иванов от мездренското село Зверино, който коси над 200 декара ливади, с Виолета Йотова- производител на мурсалски чай и други билки, които растат в чистата природа и с кмета на врачанското село Челопек, което привлича туристи от цялата страна, заради възможностите за развитие на пешеходен туризъм. 

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13