Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Пенчев и Боряна Михалкова- видинската следа в "Гара за трима"

Автор:
3
Снимка: Росен Пенчев

Спектакълът "Гара за трима" на Altro teatro, при студентско младежко читалище "Аудитория", режисиран от Росен Пенчев, обра наградите на театралния фестивал в Лом, като взе Голямата награда на Фестивала на името на Кръстьо Пишурка, а Първа награда за мъжка роля отиде при Илия Йорданов, една от двете Първи награди за женска роля взе Боряна Михалкова, Награда за поддържаща мъжка роля получи Денис Ковал и Наградата за режисура бе присъдена на Росен Пенчев. 
Росен Пенчев е поставял пиеси както на монтанска и врачанска, така и на видинска сцена. За Радио Видин той сподели как се е сформирал екипа на спектакъла и как с непрофесионални актьори се прави професионален театрален спектакъл: 

"Това е много странен случай, не съм имал такъв - писаха ми в месинджър - този, който се води като продуцент, мениджър - Димитър Ахчиев. И ми разказа, че те са самодеен театър, които са били към читалище и сега са се отделили и искат да си направят свое нещо. И много ме препоръчали, всъщност вързана е с Видин препоръката, защото са ме препоръчали покрай "Вещици в чужбина" на Тери Пратчет. Те ми предложиха две пиеси. Едната беше много банална и не ми се правеше, докато тази е много неочаквана, интересна - "Гара за трима" се казва, което веднага по-възрастните ще се сетят за филма "Гара за двама". Тази пиеса е едно такова съвременно намигване към стария филм, по-простичко, по-камерно, по-съвременно като взаимоотношения, адски готино написан диалог... Екипът, който се събра, всъщност беше ясна актрисата единствено, защото тя е една женска роля - Боряна, която играе, която е всъщност от Видин. Другите двама, мъже които участват, са ми били преди в школи в София - единият в кино клас, другият в "актьорско" за театър, ама за възрастни. И им се обадих, и те се оказаха много точни за тези роли... Много приятен процес, много готин и стана едно много забавно представление..."

В спектакъла "Гара за трима" участват трима актьори - една женска роля и две мъжки. Женската роля е поверена на родената и израсла във Видин Боряна Михалкова, мъжките роли са поверени на Илия Йорданов и на Денис Ковал. Във видинския театър съм израсла от дете - баща ми беше организатор във видинския театър, спомня си Боряна Михалкова:

"От 5 годишна - винаги с артистите, идваха и вкъщи на гости, и на село на сбор и какво ли не. Всички от нас работят нещо друго и любовта към театъра ни обединява. По принцип това си е къртовски труд, така че, трудничко си е. След работа репетираме... Имаме и деца, и ангажименти, много неща жертваме, но пък си заслужава".

16 самодейни състава от различни градове взеха участие във фестивала, като представиха 16 спектакъла в различни театрални жанрове и стилове. Журито, в състав Светлана Байчинска, Пламена Гетова и Юлиян Балахуров определи и всички останали наградени, бяха връчени и награда на публиката и на община Лом, които отидоха съответно при Мара Пенкова от читалище "Христо Смирненски 1889" - Златица за спектакъла "Балкански синдром" от Станислав Стратиев и актьорския състав от читалище "Еленка и Кирил Аврамови 1856" Свищов за пиесата "Сладолед" от Миро Гавран. Всички наградени вижте тук.


Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23