Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ и местната власт са запознати с проблема

От замърсен въздух се оплакват жители на Видин

До 24 часа се очаква ситуацията да бъде разрешена

Снимка: Радио ВИДИН


С понижението на температурите съвсем очаквано се появи и един от познатите за Видин проблеми - замърсеният въздух. От такъв в последните няколко дни се оплакват жителите на кварталите "Химик" и "Яворов".

Причината според тях идва от т.нар. Триъгълник- бивш промишлен двор, намиращ се в района след ЖП-надлеза на бул. Панония в посока Колодрума, в който сега има само редица изоставени сгради.

"Всяка изминала година това продължава, даже се увеличава, проблемът е изключително сериозен. Има хора, които виждат, че няма реални адекватни наказания, затова си позволяват да горят нерегламентирано боклук. Когато се запали боклук навън, говорим за кабели или догама, въздухът е сиво-черен... Доста е неприятно, когато решим да отворим прозорците да проветрим - дали хората са започнали да палят печки или някои гори нещо, но положението е критично... Буквално пада завеса над този видински район, миризната не може да се диша. Ако излезеш на улицата, миризмата е като на тежки въглища. Осезаемо е, че има проблем, но ние си го правим... Мъглата също играе роля, защото е ниска, не може да се вдигне тази мръсотия нагоре... Ако се измери колко е чист въздухът, веднага ще се види колко сериозен е този проблем".

Огромна димна завеса се носи от мястото, установи извършената наша проверка тази сутрин. Обяснение от двамата мъже, които бяха до запаленото поле, не получихме, а единствено "мястото ви не е тук".


Във фейсбук групата Забелязано във Видин темата за мръсния въздух също намира място. Според Найден Дионисиев "е честа практика там да се правят брикети от гуми". 

Мръсният въздух по това време на годината не изненадва видинчани.

"Въздухът просто е много неприятен, но това отчасти се дължи на икономическото състояние... Усеща се и сутрин, и през целия ден... Усеща се замърсяването особено в кварталите около Триъгълника... Видин си е такъв, не ме изненадва... На гробищата е същото - гори се кабел, не можем да дишаме... Очевидно не идва от печки, а и още не е дошла студената зима... Може би щеше да е по-добре, ако градът се миеше по-добре... Знам ли дали част от проблема не идва от съседна Румъния, където също въздухът е мръсен, но уж реката трябва да пази".

Радио ВИДИН се обърна с въпроси към РИОСВ-Монтана, интересувайки се какви глоби трябва да бъдат наложени за подобна нерегламентирана дейност. Попитахме и Община Видин изоставените сгради в промишления двор чия собственост са.

С нас се свърза Деница Славкова, директор на Инспекцията.

"Вчера получих идентична информация от друг източник. Предприех препращане на информацията към местните власти. След вашата информация повторих това действие. Допускам, че в рамките на 24 часа ще бъде разрешен проблемът. Преди 2-3 години имаше същият случай, знаем от личен опит проблемите с отглеждането на коне в района на Триъгълника. В тази част на града нямаме източник, който от производствена дейност би могъл да отдели подобна неприятна миризма. Вашата информация потвърди за този дискомфорт. Местните власти се надявам да си свършат работата, до 24 часа РИОСВ ще свърши това, което е по нашата компетентност".

От умерен до лош, това показват данните на Европейския индекс за чистотата на въздуха за качеството на атмосферата в града през последните дни, като в дадени региони от населеното място се отчитат различни стойности. Според Изпълнителната агенция по околна среда концентрациите на фини прахови частици в периода са пределно допустими, докато AirBG посочва старопрестолния град като един от най-замърсените в страната.

Есента се очертава малко по-топла от нормалната, посочи проф. Георги Рачев, допълвайки че е рано за използване на печкитеОсновният замърсител на въздуха е битовото отопление, обясни още климатологът.

"Проблемът е характерен за това време от годината. В района на Северозапада, пък и не само там, се използват некачествени горива. Дървата, които ползваме, са микс от полето и от двора. Печките са стари. Горят се пластмаса, дрехи и маратонки. Всичко постъпва в атмосферата. Битовото отопление на газ не е разпространено. Ние сме на последно място в ЕС. Трябва да минем на централизирано отопление или на газ. Ако ли не - проблемът ще остане. Чист въздух през зимата не бива да бъде очакван в скоро време, за съжаление".

По проект по Оперативна програма "Околна среда" Община Видин предлага на жителите подмяна на старите печки на твърди горива със съвременни алтернативни отоплителни уреди с цел да се спре замърсяването на околната среда, от което страдаме всички. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05