Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчан Петров спечели голямата награда на биеналето в Монтана

Снимка: Община Монтана

Пловдивският живописец Вълчан Петров бе удостоен с най-високото отличие от националната изложба биенале "Тенец".  Победителите определи жури, оглавено от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов.   Инициатор на биеналето е председателят  на Дружеството на художниците "Тенец", което навършва 30 години, Дончо Планински. Журито оцениха 233 творби на 115 автори от 30 населени места. Наградените бяха приветствани от кмета на Монтана Златко Живков:

"Благодаря на тези, участници, които са уважили това биенале."

Община Монтана присъжда наградата на името на Йордан Радичков на автор, претворил най-проникновено и талантливо с изразните средства на изобразителното изкуство литературното творчество на Мъдреца от Калиманица. Вълчан Петров се открои с творбата си "Сезоните на бай Йордан". Призът се присъжда за първи път след промяна на регламента на биеналето през 2020 г. и цели да се популяризира литературното наследство на Радичков.

"Най- после се случи чудото и ето, аз го държа в ръце. Да получа този най-престижен приз."

Престижната Награда на СБХ бе присъдена на Мариета Конова -преподавател в катедра "Църковни изкуства" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий":

"Благодарна съм и на Съюза на българските художници, който ме удостои с тази висока награда."

Наградата в раздел "Живопис", където конкуренцията беше най-силна, спечели Екатерина Иванова от Велико Tърново. Сред номинираните в този раздел на биеналето са Траяна Панайотова от Ямбол, Росен Кръстев от Велико Търново, както и трима художници от Северозапада – Кирил Апостолов от Лом, Виктория Михайлова и Николай Пенков от Монтана. Цвета Петрова получи наградата за графика от четвъртото издание на биенале "Тенец" за триптиха си "Споменът за сенките". Победител в раздел “Скулптура” е Теодоси Антонов от Монтана, а номиниран е Мартин Георгиев от София. В раздел "Приложни изкуства" носител на наградата е Жанет Левордашка- утвърдено име в областта на декоративния текстил. Наградата за млад автор от сдружение "Приятели на Радичков" бе присъдена на Джени Иванова от София, бакалавър  по специалностите "Стенопис" и "Теория и практика на художественото образование" и магистър със специалност "Сценография" в Националната художествена академия. Съпътстващата я парична премия бе осигурена за пореден път от доц. Борислав Великов- председател на сдружението.

"Да ви поздравя за това, което правите в тези трудни условия. Аз лично смятам, че точно това е смисълът на изкуството- ди ни събира въпреки трудностите", каза Джени Иванова.
         
Изложбата, със селектираните от журито творби, е подредена в зала "Кутловица" и в ХГ "Кирил Петров" и ще остане до края на месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Курс за български шевици се организира във Видин

Центърът за творчески и личностно развитие "Свободата да СЪМ" организира курс за български шевици. Курсът се нарича "Назад към корените" и е предназначен за деца и техните родители. Децата ще могат да оцветяват графики на шевици, казва Благовеста Владимирова:  "Идеята на предстоящия курс е да се запознаем с шевиците в тяхната най-основна..

публикувано на 17.05.24 в 12:00
Снимката е илюстративна

Един дрогиран и двама пияни зад волана задържаха във Врачанско

Двама седнали зад волана с над един промил в кръвта са задържали през изминалите 24 часа полицейските служители във Врачанско, съобщават от полицията. В първите часове н днешния ден във Враца е спрян за проверка  влекач  управляван от 55- годишен водач от с.Телиш, обл. Плевен. Пробата му за алкохол показала – 2,27 промила.  Вчера в  16:45ч. в..

публикувано на 17.05.24 в 10:10

В Кула отбелязват Деня на предизвикателството

Със спорт, танци и песни в Кула отбелязват Световния ден на предизвикателството . Организатор е Клубът на инвалида. Целта е да се докаже на хората с увреждания, че могат да са пълноценни, а останалите да повярват в тях, каза председателят на клуба Иванка Велкова. "Мотото ни е "Спортуваме, пеем и танцуваме заедно". В празника ще..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

10 000 лева събраха на благотворителен концерт в Монтана

10 000 лева събраха в Монтана в благотворителен концерт за Цецко снощи. 31-годишният мъж от Лом се лекува от левкемия. Благотворителният концерт се проведе в Драматичния театър в Монтана. Над 200 танцьори и певци от местни фолклорни групи изнесоха концерт пред публиката в препълнената голяма зала. Всички те дариха средства за скъпо струващо лечение..

публикувано на 17.05.24 в 08:46

Изложба, посветена на Милан Миланов - Революцията, откриха в Берковица

Музейната революция на Северозапада.  Под това име снощи в Етнографския музей в Берковица бе открита фотодокументална изложба, посветена на големия краевед Милан Миланов – Революцията. Тя е по повод 95 години от рождението на Милан Миланов, обясни на откриването Станислава Витанова, вр. изп. директор на Музеен комплекс – Берковица: "Приживе той..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Древни рецепти, облекло и въоръжение показват в "Баба Вида"

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала "Видин - градът на трите крепости". Събитието съвпада с Международния ден на музеите. "Миналата година бяхме заложили на облекло и прически, сега - на кухнята. На 17 май ще представим антична или Римска кухня от 16 часа в крепостта "Баба Вида". Входът е свободен за всичките ни..

публикувано на 17.05.24 в 08:31

Изследват безплатно и анонимно за СПИН във Видин

Регионалната здравна инспекция във Видин ще разположи мобилния си кабинет за медицински изследвания пред Художествената галерия "Никола Петров". Поводът е антиСПИН кампания, посветена на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ. Той се отбелязва всяка трета неделя на месец май. "Изследвания могат да направят всички хора, които..

публикувано на 17.05.24 в 08:18