Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински математици: Пеша на училище - така е най-добре

4
Снимка: Радио Видин


Шестокласниците от видинската математическа гимназия отбелязаха Международния ден "Пеша на училище". Тази сутрин учениците от класа на Росен Ракаджиев се събраха в училищния двор, за да разкажат какво са научили за инициативата, провеждана ежегодно в над 40 държави по света. Освен това децата обясниха, че ходенето е обичайният им начин за придвижване до училище и посочиха ползите от него:

"Сега е Международният ден "Пеша на училище", но аз всеки ден си идвам пеша, цяла година така си ходя... Обикновено си ходя пеша, но сега е Международният ден "Пеша на училище", който обикновено се чества първата сряда на октомври, като за първи е честван през 1922 година в САЩ... Ходим пеша, защото така се разсънваме преди началото на учебния процес, разнообразяваме се от заседналия начин на живот... Сутрин въздухът е по-чист, не минават много коли, по-спокойно е и ми харесва... Аз съм спортист и винаги идвам пеша на училище, защото е полезно. Живея в "Химик". Трябва да поддържам форма. Ходенето ни дава енергия, сближаваме се с приятели, говорим си... Чувствам се добре, бодър съм. След училище пак съм пеша. Не съм уморен, така е най-добре..."
Снимка: Росен Ракаджиев
Не само днес, а през целия октомври шестокласниците ще ходят пеша на училище, защото месецът е посветен на инициативата, каза класният ръководител Росен Ракаджиев. Това е и една от темите му в часа на класа:

"С моя шести клас в часа на класа обсъдихме инициативата през октомври да ходим пеша на училище, а не само в този ден - първата сряда от месеца, в която официално се чества тази световна инициатива, а ако може през целия месец при хубаво време учениците да идват пеша, идеята се възприе много добре. Включихме се в тази инициатива, защото съм учител по физическо възпитание и спорт и моите ученици трябва да дават пример в това отношение - да са здрави, да ходят пеша, да спортуват, да изглеждат добре, да са физически здрави, за да бъдат винаги във форма, в кондиция. По този начин по-лесно ще усвояват учебния материал, бързо ще си учат уроците и ще имат повече време за себе си - за игри и за забавления."
 
В часа на класа шестокласниците ще обсъдят и безопасността на пътя до училище, добави преподавателят:

"Видинската математическа гимназия се намира на такова място - за да стигнеш до нея, откъдето и да минеш, трябва да минеш през три опасни кръстовища, които нямат сигнализация, тоест нямат светофари. Първото се намира до крепостта "Баба Вида", второто е до Военното окръжие и третото е от Музея, минавайки за "Кръстатата казарма". Това са три опасни кръстовища, които крият много рискове. Именно днес, в часа на класа, когато и по програма имаме "Безопасност на движението по пътищата", ще си припомним някои правила за движение на пешеходците и ще се запознаем на място с трите кръстовища, с маркировката, с пешеходните пътеки с пътните знаци, за да може, включвайки се в тази инициатива, ходейки пеша на училище, децата да могат да предпазят себе си, да предпазим тяхното здраве."

Снимка: Росен Ракаджиев
Ползите от ходенето пеша на училище шестокласниците обобщиха заедно със своя класен ръководител. Сред тях те посочиха  възможността за физическа активност, за разнообразяване начина на живот, за ободряване, за сближаване с приятели. Децата обаче се сетиха и за някои неудобства, които изпитват най-вече сутрин - ранното ставане, тежките раници и ниските температури навън.

С участието си в световната инициатива, младите математици се надяват да привлекат и други свои връстници да ходят пеша. Придвижването с велосипед също се насърчава като изключително полезно за младите хора. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00