Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гаврилов: Критично е състоянието на водоснабдителната инфраструктура в Лом

5
Снимка: Радио Видин


Водопроводът на Лом е на повече от 50 години. Старите тръби често аварират и се налага спиране на водата в отделни квартали, а понякога в целия град. Водоподаването бе нарушено и вчера, 5 октомври. Причината - авария на довеждащ водопровод, захранващ половината град. Местните вече са свикнали с честите аварии и знаят как да посрещат безводието:

"За битовите нужди е трудно, иначе за питейни и за готвенето е добре. Но за другите е много неприятно... Имало е и по-тежки случаи, да нямаме по 4-5 дни. Вече няма такива случаи, стараят се хората колкото се може по-бързо да свършат и да пуснат... По 7-8 дни, по 3-4 дни с малко дете без вода е трудно. Ходим на чешмите в града, пълним туби и топлим... След ремонта не толкова често, но днес пак безводие. Газим вода, жадни сме. Пълним туби и препълваме, въртим водомерите и не е нормално това. Направиха ремонт и дълго време бяхме добре... Преди две-три седмици беше спряла, но възстановиха. Свикнали сме, психологическата нагласа я имаме... Пълним едни 10-литрови туби, в блок да живееш е нещо страшно. Тук, в салона спираме да работим... Вкъщи е страшно, защото не можеш нищо да правиш - изключваш бойлера, не можеш да  се къпеш, носиш вода, за да се изкъпеш, си я топлиш, за готвене също си купуваш вода и това са излишни разходи, а пък ние си плащаме за всичко. Ние всички сме с шахти, канализации нямаме, улицата ни не е оправена..."
Снимка: Радио Видин
Критично е състоянието на водоснабдителната инфраструктура в Лом. Старите тръби не са обновявани, 70% от града няма канализация. Така обрисува ситуацията кметът на Община Лом Георги Гаврилов. По думите му, местната администрация е изготвила нов проект за цялостна подмяна на ВиК инфраструктурата и очаква финансиране от държавата. 

"Ние направихме нов напорен водопровод от помпените станции "Добри дол" до т. нар V 300, което е около 2,5 км, и оттук нататък имам подаден в "Бедствия и аварии" т. нар гравитачен и довеждащ водопровод от V 300 до подстъпите на града. Чакаме отпускането на средства, за да започне възстановяването. Критично е обаче състоянието на мрежата вътре в града, това са тръби на 50-60 години, които по никакъв начин не са подновявани. Преди 10-12 години беше изпуснат воден цикъл, който включваше пречиствателна станция, канализация и водоснабдяване на абсолютно цялата градска мрежа, и асфалтиране. Тъй като този проект е загубен, аз направих препроектиране, отделил съм около 150 000 лева. В момента е готова пречиствателна станция и работим по водопровода. Чакаме финансиране от държавата, защото това са много средства и ние сами, като община, без помощта от държавата няма как да решим проблема... Друг е проблемът, че Лом има проблеми с канализацията и той е основно във високите части. Проблемът е, че такава не съществува, тоест едва 30% от град Лом има канализация, останалото са септични ями и др. Затова моето голямо желание е да се осъществи този воден цикъл, за да можем да запазим града, защото вие се сещате, че една кооперация на 3-4 етажа има 3-4 септични ями. Това е във високата част на града, обикновено започват да поддават сгради - неща, които своевременно и бързо трябва да бъдат решавани..."

За да има Лом модерна пречиствателна станция и нова ВиК инфраструктура, ще са необходими над 100 млн. лева. В момента заради липсата пречиствателно съоръжение срещу държавата се води наказателна процедура. Плащат се неустойки, които биха могли да отидат за строителството на съоръжението, смятат от администрацията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00