Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Седмицата на Европейския съюз за сезонните работници "Права през всички сезони"

Снимка: БГНЕС

Много икономически сектори разчитат на работници от други страни- например, селското стопанство и производството на храни, здравеопазването и социалните грижи, строителството и транспорта. Такива работници играят важна роля не само по време на кризата, но и могат да имат ключов принос за икономическото възстановяване след пандемията.

Често обаче техните права се нарушават, при това умишлено. Ето защо Европейската комисия излезе с насоки за гарантиране закрилата на трансграничните и сезонни работници, в контекста на пандемията от коронавируса.


Агенцията по заетостта, като водещ партньор за България в общоевропейската кампания на Европейския орган по труда за сезонна работа "Права през всички сезони", организира поредица от срещи в страната, за да обърне по-специално внимание на необходимостта от насърчаване на справедливи и безопасни условия на труд за сезонните работници.


На организираната от Дирекция "Бюро по труда" /ДБТ/ Видин среща, присъстваха представители на Териториалните поделения на Националния осигурителен институт и Националната агенция за приходите /НАП/ -офис Видин, както и Дирекция "Инспекция по труда".


"Целта бе да се разшири информационният обхват с теми, които силно вълнуват сезонните работници, като социалноосигурителни права, данъчно облагане и др. и всеки, който има въпроси, да може да разговаря с квалифициран експерт", обясни директорът на ДБТ, Иван Иванов.


EURES мрежата в България, също се включи в инициативата. Ралица Иванова - главен експерт оформи облика на повечето сезонни работници тук:


"По-голямата част от работниците са били във Великобритания и въпросите им бяха свързани с получаването на парично обезщетение за безработица".

Остава интересът за търсене на работа към Обединеното кралство, а така също и за Германия.

Общо 63 търсещи работа в чужбина лица посетиха информационното събитие във Видин само за два часа, обясни Гергана Станкова, младши експерт в дирекцията:


"От тях 52 са регистрирани в дирекцията и проявили интерес към сезонната работа. По-конкретно за сезонна заетост, за случаи на забавяне на отговори и документи от Чехия и Италия, въпроси относно осигуряването, за удостоверяване на осигурителни периоди в отделните държави от ЕС..."


В много случаи трансграничните работници имат краткосрочни трудови договори, които не им осигуряват сигурност, че ще запазят работните си места, и не предлагат почти никакво социално осигуряване.


В рамките на "Седмицата на Европейския съюз за сезонните работници" много от  заинтересованите от сезонната заетост можаха да се запознаят с важна информация, освен чрез срещите на място, и онлайн - чрез видеопрезентация за правата на сезонните работници в You Tube канала на Агенция по заетостта.


Въпреки че според европейското законодателство трансграничните работници би трябвало да се третират по същия начин като местните работници, често се регистрират нарушения на техните права по отношение на работното време, условията на живот и стандартите за безопасност на работното място. 800 000 души е минималният брой сезонни работници, които се наемат всяка година в ЕС.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00